preter Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Witajcie, wymieniłem procesor na Ryzen 9 5900X i na ustawieniach domyślnych (chłodzenie - Endorfy Fortis 5 z purowych zestawów) zachowuje się dziwnie: - w trybie wyświetlania pulpitu napięcie sięga ponad 1.4 V a temperatury powyżej 70 stopni celsjusza - w trybie intensywnej pracy/grania/CinebenchR23 napięcie spada do 1.3 i temperatury też spadają do 60 kilku stopni celsjusza Dobrze rozumiem, że jest to wina ustawień domyślnych procesora w BIOS? Jak poprawnie ustawić tenże procesor Ryzen 9 5900X na płycie TUF-GAMING B550-Plus? Proszę o instrukcję, najlepiej krok po kroku, jak ustawić procesor tradycyjnie, aby temperatury były niskie w IDLE i rosły podczas pracy. Edytowane 15 Czerwca 2023 przez preter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preter Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2023 Może jakiś program pod Windowsa wystarczy do tego? Choć wolałbym ustawić w BIOSie na stałe, bo czasami Linuksa muszę odpalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2023 Witam poradników jak ustawić bios raczej na portalach czy YT nie brakuje , wystarczy ino frazę wpisać co do systemu i jak masz czas się tematem zainteresować , to np. https://www.youtube.com/watch?v=JB80TrP3w4s https://www.guru3d.com/files-details/clocktuner-for-ryzen-download.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 26 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2023 Ja to rozwiązałem tak że ustawiłem w Biosie procka na AUTO ale wyłączyłem CBP czyli core boost performance,następnie zainstalowałem Ryzen Master i tam sobie stworzyłem profil z manualnym OC gdzie wbiłem 4700mhz na każdy rdzeń i przy napięciu 1.275v.Jak potrzebuję tej mocy to odpalam ten silniejszy profil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preter Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2023 W końcu znalazłem trochę czasu, żeby się tym zająć. Po blisko 2. godzinach testów stwierdzam, że szkoda mojego czasu i będę korzystał z programu Ryzen Master. A gdy będę potrzebował wyższej wydajności, to przełączę sobie profil. Ten ClockTuner for Ryzen też fajny program. Potestuję go sobie. Dzięki za wskazówki odnośnie programów Panowie. Myślę, że temat można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...