Skocz do zawartości
unckle

2problemy z 2 CDRW

Rekomendowane odpowiedzi

sgj a probowales wlozyc plyte, ktora jest przystosowana min. do predkosci powiedzmy 16x (np wspomniany przedzial 16-24). 

A tak w ogole to trzeba bedzie siegnac po jedna z kolorowych ksiag (chyba zolta, nie pamietam) i sprawdzic to. Mysle ze te dyskusja prowadzi do nikad, bo kazdy bedzie drugiemu udowadnial, ze to on ma racje.

Tak, raz miałem taką plyte i nagrywałem ją z maksymalną prędkoscią nagrywarki(8x). Według tego twierdzenia płyta 8-12x powinna sie nagrywac w mojej nagrywarce tylko przy 8x, a moge nagrywac przy 4x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sgj byla to moze plyta Verbatima czy innej dobrej firmy?

Bo ten memorex to nie robi zbyt wystrzalowych cedekow (producent to chyba InfoDisc Technology Co), a te verbatimy sa robione przez Mitsubishi Chemicals, wiec firme o niebo lepsza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sgj -ale my mówimy o kompatybilnosci w góre a nie w dół

jasne ze płyte cdrw mozesz nagrywac z mniejszą predkoscią jesli ona odpowiada danej specyfikacji

czyli majac nagryware x16 płyte cdrw x16 mozesz zgrywac z dowolną predkoscia w dół

problem pojawia sie jesli chodzi o płyty ze specyfikacji wyzszej niz mozliwosci nagrywarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elmer- memorex zwykle wypuszcza dobre cdr

zreszta nie on jest przeciez producentem płyt

ja mam memorexy zawsze od prodisca -chodzą tiptop ale wiesz-zrobic przedruk płyty to koszt 3gr wiec moze trafiłes własnie na "nieorginalnego" memorexa(prodisca)

ps.dobrze ze mam zaufanego dostawce płytek na giełdzie i kolo zawsze wie jakie jest ATIP danej płyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącze się do dyskusji, maoja znajoma ma nagrywarkę 4X dla RW i jak poszedłem do niej z płytką high speed 8X 10X to nagrywarka nie widziała płyty i być może w szybszych nagrywarkach i płytkach jest tak samo.

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącze się do dyskusji, maoja znajoma ma nagrywarkę 4X dla RW i jak poszedłem do niej z płytką high speed 8X 10X to nagrywarka nie widziała płyty i być może w szybszych nagrywarkach i płytkach jest tak samo.

:(

Nagrywarki rw 4x wogóle nie rozpooznają szybszych płyt. W przypadku szybszych nagrywarek wyglada to całkiem inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh to forum schodzi na psy :evil: praktycznie zadna wypowiedz nie jest na temat (no moze za wyjatkiem Elmera i coniektorych wypowiedzi Bartezjusza) lukasrz i sgj "teac to syf bo mi zjadl dwie plytki az w koncu padl" zamiast slowa teac moge kazda inna firme podac bo mialo sie z nia takie a nie inne doswiadczenia. To troche dziwne co piszecie bo wiekszowsc uzytkownikow napedy liteona uwaza za bdb produkty a wy dwaj piszecie ze to syf bo.. wlasciwie to nie wiem czemu pewnie trafiliscie na jakis walniety egzemplarz ktory mozesz znalezc np.: u teaca czy plextora. Nie wiem czy zwracaliscie uwage w pewnym okresie na chocby naszym forum na tytuly tematow "padniety teac" "teac RIP" bylo mnostwo tego nagrywarki 52x teaca mialy jakies problemy teraz jest juz chyba ok ale wczesniej nie wiadomo z jakiej przyczyny padaly i potrafily zjesc plytki i tez mozna byloby powiedziec o tym ze tea to syf bo firma gorszy dzien miala co do plytek to dzisiaj taki badziew robia ze szkoda gadac, koles idzie na gielde kupi cd's po 50 groszy a potem ma zal do sprzetu ze mu plyty zjada i obrzuca ta czy inna firme a tak serio to sam sobie jest winien.

Wracajac do watku:

ad 1. czytaj wyzej

ad 2. czytaj jedna z wypowiedzi bartezjusza jesli masz cd 16-24x a nagrywarke 12x to nie wypalisz cd z predkoscia wieksza niz 2x tak juz jest i tyle

pozdro

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje Lagier w 100% -forum schodzi na psy

ale jak sam widzisz- szlag człeka moze trafic- tłumaczysz i sie produkujesz a co poniektórzy wstawiają lolki , piszą o zlewaniu w gacie (pewnie jest juz utaprany w urynie ze smiechu)tym samym robiąc z siebie imbecyla nie znajacego kompletnie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Po pierwsze płyta niema żadnej minimalnej prędkości zapisu,minimalną prędkość zapisu ustalają: specyfikacja i możliwości danej nagrywarki.

2.Po drugie producent danego nośnika nie produkuje danych płytek z myślą np. że będą to 32x,on produkuje dany nośnik zmyślą aby osiągnąc jak najwyższą prędkość zapisu przy minimalnych błędach na płycie.

3.Po trzecie płyta oznaczona nominalnie jako 32x może bezproblemowo nagrywać się z prędkością 48x,ponieważ 32x jest to max prędkość jaką ustala producent po wyprodukowaniu np. partii 1000płyt i po przetestowniu jakiegos % płyt.W tym wypadku 32x jest najgorszym wynikiem jaki osiągną producent przy teście nośników przy którym nie występowały zbyt duże błedy zapisu.

Dlatego płyta 32x moze byc nagrywana 48x jak i 16x, nigdy nie ustala sie żadnej minimalneij predkości zapisu!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu to to że nagrywarka ma max speed 12x nie oznacza to że musi ona nagrywac z 12x,widocznie optyka nagrywarki błędnie odczytuje dane zapisane na nośniku dotyczące max prędkości zapisu i dlatego masz tylko 2x ponieważ bios nagrywarki stwierdził że w tym przypadku 2x to będzie odpowiednia bezpieczna prędkościa dla tej płyty.Kup płytę innego producenta a zobaczysz że bedzie dostepnych więcej prędkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Po pierwsze płyta niema żadnej minimalnej prędkości zapisu,minimalną prędkość zapisu ustalają: specyfikacja i możliwości danej nagrywarki.

2.Po drugie producent danego nośnika nie produkuje danych płytek z myślą np. że będą to 32x,on produkuje dany nośnik zmyślą aby osiągnąc jak najwyższą prędkość zapisu przy minimalnych błędach na płycie.

3.Po trzecie płyta oznaczona nominalnie jako 32x może bezproblemowo nagrywać się z prędkością 48x,ponieważ 32x jest to max prędkość jaką ustala producent po wyprodukowaniu np. partii 1000płyt i po przetestowniu jakiegos % płyt.W tym wypadku 32x jest najgorszym wynikiem jaki osiągną producent przy teście nośników przy którym nie występowały zbyt duże błedy zapisu.

Dlatego płyta 32x moze byc nagrywana 48x jak i 16x, nigdy nie ustala sie żadnej minimalneij predkości zapisu!!!!!!!!

ehhh... :evil: czasami jak masz plyty o ograniczonej predkosci czyt. predkosci mniejszej niz maks predkosc nagrywarki uruchamiasz program np.: taki jak nero burning rom chcesz nagrywac cd i masz widoczne tylko tryby do maksymalnej predkosci plyty nie nagrywarki wiec jak widzisz to ze plyta jest np.: 16x max da sie wykryc, ustalic oczywiscie mozna to obejsc ale chodzi o sam fakt a wg ciebie jest to niemozliwe tak samo jak masz plyte np.: 16-24x a cd-rw jest 12x to nie nagrasz plyty w tych predkosciach tylko z minimalna predkoscia nagrywarki to rowniez mozna obejsc sa sztuczki i kruczki w programach ale taki jest standard i tyle bo nagrywarka wykrywa ze to bedzie bezpieczna predkosc i w wiekszosci przypadkow tak wlasnie jest. A wracajac do predkosci zapisu plyt to oczywiscie ze cd 32x mozesz nagrac z 48x (ale nagrywarka wykryje ci predkosci do 32x) tylko producent nie gwarantuje wtedy bezpieczenstwa danych znajdujacych sie na danym nosniku

pozdro

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy czytałeś to co napisałem ?? CDRW to nie CDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh... :evil: czasami jak masz plyty o ograniczonej predkosci czyt. predkosci mniejszej niz maks predkosc nagrywarki uruchamiasz program np.: taki jak nero burning rom chcesz nagrywac cd i masz widoczne tylko tryby do maksymalnej predkosci plyty nie nagrywarki wiec jak widzisz to ze plyta jest np.: 16x max da sie wykryc, ustalic oczywiscie mozna to obejsc ale chodzi o sam fakt a wg ciebie jest to niemozliwe tak samo jak masz plyte np.: 16-24x a cd-rw jest 12x to nie nagrasz plyty w tych predkosciach tylko z minimalna predkoscia nagrywarki to rowniez mozna obejsc sa sztuczki i kruczki w programach ale taki jest standard i tyle

pozdro

Lagier

To nie żaden standard tylko dla zabezpieczenia nośnika przed uszkodzeniem producent umieszcza na nim informacjie dotyczącej max prędkości zapisu i te dane nagrywarka sobie odczytuje,ale jeżeli tego nie odczyta (z róźnych powodów np. go nierozpozana,) to dlatego mamy dostępne albo mniej możliwości zapisu albo więcej.A jeżeli producent nie umieści takiej informacji na płycie to będziemy mogli nagrac taką płyte z max prędkością nagrywarki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh... :evil: czasami jak masz plyty o ograniczonej predkosci czyt. predkosci mniejszej niz maks predkosc nagrywarki uruchamiasz program np.: taki jak nero burning rom chcesz nagrywac cd i masz widoczne tylko tryby do maksymalnej predkosci plyty nie nagrywarki wiec jak widzisz to ze plyta jest np.: 16x max da sie wykryc, ustalic oczywiscie mozna to obejsc ale chodzi o sam fakt a wg ciebie jest to niemozliwe tak samo jak masz plyte np.: 16-24x a cd-rw jest 12x to nie nagrasz plyty w tych predkosciach tylko z minimalna predkoscia nagrywarki to rowniez mozna obejsc sa sztuczki i kruczki w programach ale taki jest standard i tyle

pozdro

Lagier

To nie żaden standard tylko dla zabezpieczenia nośnika przed uszkodzeniem producent umieszcza na nim informacjie dotyczącej max prędkości zapisu i te dane nagrywarka sobie odczytuje,ale jeżeli tego nie odczyta (z róźnych powodów np. go nierozpozana,) to dlatego mamy dostępne albo mniej możliwości zapisu albo więcej.A jeżeli producent nie umieści takiej informacji na płycie to będziemy mogli nagrac taką płyte z max prędkością nagrywarki .

nie standard to jak to nazwiesz??? chlopie wiekszosc cd's ma informacje o predkosci z jakiej moga byc nagrywane rzadko spotyka sie plytki praktycznie wogole z brakiem jakichkolwiek informacji nt predkosci zapisu. Osobiscie z takimi sie jeszcze nie spotkalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że ty przynajmniej mnie rozumiesz,no można nazwać to pewnym elementem produkcji takiego nośnika, jak kto chce moze to być i pewnien standard.Co do tych informacji to ja sie spotkałem jakies pół roku temu z takimi płytami które albo niemialy tych informacji albo były błędnie zapisane ponieważ można było niby max 32x ale w każdą nagrywarke jak wkładałem to nagrywały się 48x przy czym prędkość przy zapisie sobie skakała i róźnie się nagrywały a sprawdzałem na LG,Lite-On,Nec,Samsung ,a firmy niepamietam bo to była jakaś dziwna.(ale jak kupilem później te same płytki ale pewnie były już z innej seri to tez mialy napisane 32x i szły tylko 32x,także różnie to bywa,większoć nośników dostępnych na rynkach nie są jeszcze odpowiednio dopracowane bo jak wiadomo różnie różńe płytki się wypalaja)

Z płytek polecam PHILIPS/ESPERANZA/EMTEC(Droższe ale zawaliste)(z tańszych AKOSS-chociarz bywają gorsze serie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.mam wrazenie chłopie ze dalej nic nie kumasz-piszesz jakbys pisał o cdr a nie o cdrw -jak nie widzisz pomiedzy nimi róznicy to masz big problem z czerepem

2.polecasz cdr esperanza tak??

to najwiekszy syf jaki mozna dostac-całe partie odrzutów niespełniających wymogów jakosci są ładowane gdzieś tam-niewiadomo gdzie (pewnie jakis nedzny magazyn na tajwanie albo blizej) i robione nadruki esperanzy i sprzedawane by tacy jak ty sie nimi excytowali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartezjusz, ten syf jak to nmazwałeś jest lepszy od verbatim i wiekszosci innych znacznie drozszych cdr. Chyba ze mówisz o innych esperanzach bo jest ich kilka. I ich jakośc sie znacznie od siebie róznirózni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj uważnie!!!!! O CD-RW i o problemie z tematu pisałem kilka postów wcześniej.Oznaczanie płyt CD-RW niczym się nie różni od oznaczani płyt CD-R.

ESPERANZA- bardzo dobre płytki na wielu serwisach,gazetach widizalem ich testy i wypadaja pomyślnie,wybijają się ponad średnią.Zresztą sam robiłem takie testy około 15nośników różnych firm i stosunek ceny do jakości tych płyt był bardzo dobry ,płyty tej firmy uplasowały się w pierwszej piątce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z Tanich CDR to chyba Dysanki x48 pakowane po 10 za 1.10 więc nie widze potrzeby kupowania jeszcze czegoś tańszego. A co tych co nie widzą różnicy między CDR a CDRW to nie chce się mi już więcej pisać.

Nie zrozumiales mnie, chodziło mi o to że informacjie zawarte na nośniku CD-R a CD-RW są zapisywane w taki sam sposów i tak samo sa traktowane przez nagrywarke i w taki sam sposób napęd je rozpoznaje.

Co do płytek Dysan to rzeczywiście też mogą być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę chłopie ze dalej nic -to juz koszmar

cdr np x 48 zgrywasz jak chcesz-jak masz nagryware x 48 to zgrywasz cdr 48 i dowolnie mniej

jesli chodzi o cdrw-

masz NAPĘD obsługujący CDRW x12 - nośnik masz x24 to płytę nagrasz x 2

ten sam naped - PŁYTA CDRW X12 nagrywasz ją x12 lub mniej

itd

jesli mówisz o testach w gazetkach typu pcformat, komputerswiat itp to jasne -tam mogą byc najlepsze - no comments - po prostu juz nie chce mi sie pisac

poza tym zrozum ze esperanza to nie firma!!!

to jakis <span style="color:red;">[ciach!]</span>iany zapyziały garaż w którym robią przedruki odpadów i sobie to nazwali esperanza -równi dobrze mogli sobie nazwac -wielki shit

ps.dysan jest ok-najlepszy jest od Riteka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to nie jest to samo. Bo nosniki 10-12 to tak zwana Double Speed a 16-24 to Ultra czy coś takiego. Więc nie jest to to samo róznica między CDR 32 a 48.

Po co dałeś aż 3 takie same posty??

W tym wypadku maszracjie ale to jest oznaczenie producenta na opakowaniu,równie dobrze moze napisac super extra ultra high speed i to tez bedzie oznaczenie.A mi chodziló o oznaczenie zapisane na nośniku które czyta optyka nagrywarki i ona w tym momencie odczytuje tylko czy to jest 12x czy 16x i czy płyta ma 700MB i lub czy ma 800MB i nie obchodzi jej indywidualne oznaczenie producenta.A na mojej płycie CD-RW Verbatima 12X pisze High Speed bo rok temu jak ją brałem to była najszybsza CD-RW na rynku a teraz taką nazwą mozną nazwać płyte CD-RW 24x ale dla oryginalności producenci nazywają je Ultra Speed czyli że najszybsza dla najnowszych najszybszych nagrywarek. itp. To jest takie owijanie w bambuko laika który łapie sie na takie teksty.(to tak jakby powiedziec że Celeron 2000 jest szybszy od Athlona 1900+)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...