Skocz do zawartości
kamil810

Upgrade z i5-8400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Przymierzam się do małego ulepszenia mojego PC. Chciałbym to zrobić małym kosztem, ponieważ ostatnio mam coraz mniej czasu na granie, jednak jak już się znajdzie to chciałbym móc cieszyć się bardziej płynną rozgrywką. Myślałem nad zmianą procesora na i7-8700 lub i7-9700. Dobra opcja?

Obecna specyfikacja:

I5-8400

GTX 1070 8GB

MSI Z370 tomahawk 

16gb ramu 3200MHz

Zasilacz SPC 500W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, B@nita napisał(a):

To wymień kartę graficzną a nie procesor na coś pokroju rtx 3060Ti.

Myślisz, że będzie wtedy większy wzrost wydajności? Myślałem, że u mnie procesor nie nadąża za GPU a nie odwrotnie.

Jeżeli to pomoże to dodam, że głównie gram w Warzone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, kamil810 napisał:

Myślisz, że będzie wtedy większy wzrost wydajności? Myślałem, że u mnie procesor nie nadąża za GPU a nie odwrotnie.

Jeżeli to pomoże to dodam, że głównie gram w Warzone

Miałem 9400F z 3060Ti i dawał radę. Weź coś na 14 dniowy zwrot i przetestuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal monitoring podczas gry i sprawdź, czy GPU pracuje na 100% (ponad 90%). Jeśli nie, to znaczy, że wymiana CPU da wzrost wydajności.

42 minuty temu, B@nita napisał:

Weź coś na 14 dniowy zwrot i przetestuj.

Sklep to nie wypożyczalnia.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Odpal monitoring podczas gry i sprawdź, czy GPU pracuje na 100% (ponad 90%). Jeśli nie, to znaczy, że wymiana CPU da wzrost wydajności.

Podczas grania w Warzone procesor stale jest obciążony w 100% z czego ponad 90% sama gra i reszta jakiś discord, system itp. 

W takim razie jesteś mi w stanie doradzić czy warto dopłacać do 9700 czy lepiej brać 8700 bo nie będzie większej różnicy między nimi a cena niższa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Kyle napisał:

Sklep to nie wypożyczalnia.

Takie prawo, masz w tym jakiś interes, że bronisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, B@nita napisał:

Takie prawo, masz w tym jakiś interes, że bronisz?

Nie mam w tym interesu, tylko po prostu to nieprzyzwoite wykorzystywać drugiego człowieka, nawet jak niby pisane prawo na to pozwala.

5 godzin temu, kamil810 napisał:

W takim razie jesteś mi w stanie doradzić czy warto dopłacać do 9700 czy lepiej brać 8700 bo nie będzie większej różnicy między nimi a cena niższa?

Może w ogóle już zaszalejesz i weźmiesz 9700K ? 😉

... tak teraz zerknąłem na ceny tych 9700/9700K i 🙄 - znaczy się: rozważ może lepiej sprzedaż płyty, jak też CPU i kupno nowej pod LGA1700 + nowy CPU (który w tej cenie co używane 9700K będzie szybszy). Nawet RAM przełożysz, czyli tylko kwestia CPU + płyta.

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Kyle napisał:

Nie mam w tym interesu, tylko po prostu to nieprzyzwoite wykorzystywać drugiego człowieka, nawet jak niby pisane prawo na to pozwala.

Jakie wykorzystywanie drugiego człowieka? O czym ty piszesz?? Takie jest prawo konsumenta przy zakupach na odległość, będziesz tu ludziom

Co mu da 9700k jak ma gpu za słabe? Warzone lubi wincyj rdzeni fakt, ale to chyba cecha gier sieciowych. Przetestować obecny zestaw  z mocniejsza kartą a nie pchać się w cpu które może niewiele dać przy obecnej karcie.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.06.2023 o 22:27, B@nita napisał:

Jakie wykorzystywanie drugiego człowieka? O czym ty piszesz??

Nie zrozumiesz.

Co mu da 9700k jak ma gpu za słabe?

Jeśli GPU nie jest obciążone non-stop powyżej 90%, to coś da = GPU nie jest za słabe.

Przetestować obecny zestaw  z mocniejsza kartą a nie pchać się w cpu które może niewiele dać przy obecnej karcie.

Prawda jest taka, że wymienić przydałoby się wszystko, a od czegoś trzeba zacząć. Jak wymieniać, to na coś znacznie szybszego , niezależnie czy to CPU czy GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, Kyle napisał:

Nie zrozumiesz.

Typowa odpowiedź gdy zabraknie argumentów. Oświeć mnie.

Cytat

Jeśli GPU nie jest obciążone non-stop powyżej 90%, to coś da = GPU nie jest za słabe.

Tak, kilka klatek więcej. 1070 nawet przy 9700k nie rozwinie w tej grze zbytnio skrzydeł bo to za słaba karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, B@nita napisał:

Typowa odpowiedź gdy zabraknie argumentów. Oświeć mnie.

Powiedzmy, że prawo pozwala, że włażę/włamuję się do Twojego domu/mieszkania, jak jesteś na wakacjach i jeśli siedzę w nim dostatecznie długo (=Ciebie dostatecznie długo nie ma) to nie masz prawa mnie wyrzucić, jak już wrócisz - tak jest w Hiszpanii (nie chce mi się sprawdzać czy nadal, bo to nie istotne). Rozumiem, że nie miałbyś z tym problemu - przecież jest to zgodne z prawem, right? 😁 No ale tak to skomentujesz: "nie widzę związku" 😀

NADUŻYWANIE prawa do odstąpnienia od umowy zakupu (czyli właśnie takie "wypożyczanie") jest NIEMORALNE, przynajmniej dla mnie. Tak samo jak niemoralne jest przejmowanie "zgodnie z prawem" czyjegoś mieszkania, jak wyjedzie sobie na wakacje.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Kyle napisał:

Powiedzmy, że prawo pozwala, że włażę/włamuję się do Twojego domu/mieszkania, jak jesteś na wakacjach i jeśli siedzę w nim dostatecznie długo (=Ciebie dostatecznie długo nie ma) to nie masz prawa mnie wyrzucić, jak już wrócisz - tak jest w Hiszpanii (nie chce mi się sprawdzać czy nadal, bo to nie istotne). Rozumiem, że nie miałbyś z tym problemu - przecież jest to zgodne z prawem, right? 😁 No ale tak to skomentujesz: "nie widzę związku" 😀

Sorki, ale porównujesz włamanie do cudzego mieszkania z prawem konsumenta do odstąpienia od umowy zakupów na odległość ? Ty poważny jesteś? I co nas obchodzi prawo w Hiszpanii?? U nas też bezkarnie możesz się włamać do cudzego mieszkania?? Chyba za dużo brukowców czytasz, pytam jeszcze raz? Czyjego interesu bronisz, bo na pewno nie konsumenta?

Gdzie była twoja "moralność", jak te sklepy dymały klientów nie realizując zamówionych np. kart graficznych dwa lata temu, gdzie jednoczesnie olx i allegro lokalne zalane były kartami ale po absurdalnych cenach? Gdzie jest twoja moralność, jak sklepy dymają klientów na obsłudze gwarancyjnej, nie widzę cię jakoś w tych tematach ani tu, ani na labie.

Tak, masz rację, nie należy nadużywać tego prawa, ale to, że ktoś raz, czy dwa razy zwróci to nie jest jakieś nadużycie, nie przesadzaj.

Większym problemem jest to, w jakim stanie klient odda taki towar.

Koniec końców, nie zaśmiecajmy tego tematu bezsensowną dyskusją.

Autor tematu nie podał ile miał fps w Warzone,byłby jakiś punkt odniesienia do mojego niedawnego zestawu ale z mocniejszą karta graficzną.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idźcie sobie z offtopem na hydepark jakiś 🙂

Kolego, 8400 to procesor zdecydowanie wystarczający do sensownej rozgrywki. Żadne cuda, ale da się na nim całkiem daleko zajechać. To w końcu 6 całkiem mocnych rdzeni. Jak masz pamięci przynajmniej na poziomie 3600/16, zdecydowanie lepiej wziąć lepszą grafikę. 

Obecnie gry mają szalone wymagania względem gpu, więc nawet jeśli procesor nie wykręci jakichś wielkich wartości, przesuniesz trochę suwaki w prawo i będziesz miał 45 fps na ultra zamiast na mid.

I tak jak kolega mówi, po to jest 2 tygodnie na wypróbowanie sprzętu przy zakupie zdalnym, żebyś mógł go... wypróbować. Weźmiesz może nie 3060ti, ale lepiej radeona w podobnej cenie, bo jednak są trochę lepsze i zobaczysz, jak to u ciebie działa. Jeśli gry, w które grasz, faktycznie zarżną procesor, a grafika będzie się nudziła, zwrócisz grafikę i pomyślisz nad wymianą platformy. Zmiana samego procesora się nie opłaca, bo dopłacasz krocie za stosunkowo niewielki wzrost mocy.

Kilka miesięcy temu wymieniałem podobny zestaw do twojego. Miałem tylko gtx1060, a nie 1070.

Co prawda trochę bardziej się pobawiłem, bo mam teraz i5-13600K i teraz widzę, że do gier to był potężny overkill. Lepiej bym zrobił dopłacając do lepszego radeona zamiast rtx3060ti, bo zwłaszcza po przesiadce na monitor 4K jest momentami żenująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi