Skocz do zawartości
tommy09

Niższe taktowanie pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ostatni złożyłem nowy PC, i3-12100F płyta Asus prime B660M-A WiFi DDR4, a pamięci to Goodram 16GB(2x8) 3200Mhz. Dlaczego gdy sprawdzam w biosie, oraz w systemie to taktowanie pamięci wynosi 2666Mhz? 

Bios jest zaktualizowany, próbowałem włączyć XMP, ale jest jeszcze gorzej, komputer włącza się 4 razy wolniej i taktowanie wynosi 2133Mhz. Proszę o wasze wsparcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

nie rozumiem skąd zdziwienie i zaskoczenie ?

a to niby dlaczego maja działać zgodnie z oczekiwaniami ?

profil XMP to jest OC, a tego nikt nie gwarantuje ze na danej platformie, będzie on działać stabilnie ...

to czy na danej platformie, np. dana pamięć, będzie pracować stabilnie jest uzależniane , od : kontrolera pamięci ram który jest zintegrowany z CPU " lepsze kontrolery są stosowane w i9 i i7 natomiast gorszego sortu w i5 i i3 czekaj czekaj o widzisz Ty masz i3  XD  , od płyty głównej, jak będzie ona "prowadzić" pamięci, oraz od samych modułów pamięci ram, i obecnie nie wystarczy już tylko złożyć klocki lego, włączyć power i banan na twarzy

pamięci które posiadasz to  

Pamięć GoodRam IRDM X, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (IR-X3200D464L16SA/16GDC) ? 

czy bios jest zaktualizowany do najnowszego dostępnego ?

Version 2403

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b660m-a-wifi-d4/helpdesk_bios/?model2Name=PRIME-B660M-A-WIFI-D4

czy pamięci są obsadzone w gniazdach A2 B2 ?  czyli szare gniazda 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka minut po napisaniu tematu, przejrzałem instrukcję płyty i okazało się, że rzeczywiście kości są źle włożone, sklep dał ciała. Po zamianie, oraz odpaleniu XMP pamięci działają na 3200Mhz.

GoodRam IRDM X, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (IR-X3200D464L16SA/16GDC) - tak te pamięci, i jak napisałem bios był zaktualizowany do najnowszej wersji 2403.

Nie rozumiem twojego zdziwienia, że procesor i3 XD, więc dlaczego kości miałby tak nie działać, przecież w specyfikacji procesora jest napisane, że są obsługiwane

Dzięki za fatygę i pomoc

Edytowane przez tommy09

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi