tommy09 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 Cześć ostatni złożyłem nowy PC, i3-12100F płyta Asus prime B660M-A WiFi DDR4, a pamięci to Goodram 16GB(2x8) 3200Mhz. Dlaczego gdy sprawdzam w biosie, oraz w systemie to taktowanie pamięci wynosi 2666Mhz? Bios jest zaktualizowany, próbowałem włączyć XMP, ale jest jeszcze gorzej, komputer włącza się 4 razy wolniej i taktowanie wynosi 2133Mhz. Proszę o wasze wsparcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 Witam nie rozumiem skąd zdziwienie i zaskoczenie ? a to niby dlaczego maja działać zgodnie z oczekiwaniami ? profil XMP to jest OC, a tego nikt nie gwarantuje ze na danej platformie, będzie on działać stabilnie ... to czy na danej platformie, np. dana pamięć, będzie pracować stabilnie jest uzależniane , od : kontrolera pamięci ram który jest zintegrowany z CPU " lepsze kontrolery są stosowane w i9 i i7 natomiast gorszego sortu w i5 i i3 czekaj czekaj o widzisz Ty masz i3 XD , od płyty głównej, jak będzie ona "prowadzić" pamięci, oraz od samych modułów pamięci ram, i obecnie nie wystarczy już tylko złożyć klocki lego, włączyć power i banan na twarzy pamięci które posiadasz to Pamięć GoodRam IRDM X, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (IR-X3200D464L16SA/16GDC) ? czy bios jest zaktualizowany do najnowszego dostępnego ? Version 2403 https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b660m-a-wifi-d4/helpdesk_bios/?model2Name=PRIME-B660M-A-WIFI-D4 czy pamięci są obsadzone w gniazdach A2 B2 ? czyli szare gniazda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy09 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Kilka minut po napisaniu tematu, przejrzałem instrukcję płyty i okazało się, że rzeczywiście kości są źle włożone, sklep dał ciała. Po zamianie, oraz odpaleniu XMP pamięci działają na 3200Mhz. GoodRam IRDM X, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (IR-X3200D464L16SA/16GDC) - tak te pamięci, i jak napisałem bios był zaktualizowany do najnowszej wersji 2403. Nie rozumiem twojego zdziwienia, że procesor i3 XD, więc dlaczego kości miałby tak nie działać, przecież w specyfikacji procesora jest napisane, że są obsługiwane Dzięki za fatygę i pomoc Edytowane 21 Czerwca 2023 przez tommy09 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...