Nessay Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 HWitam. Mam problem, nigdy nie miałem doczynienia z dyskami SATA, nie wiem jak go uruchomić, podłaczylem kabel, w biosie aktywowalem funkcje SATA i jak instaluje windowsa, to mowi, ze nie ma dysku. dlaczego? co ustawić HELP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARER Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 HWitam. Mam problem, nigdy nie miałem doczynienia z dyskami SATA, nie wiem jak go uruchomić, podłaczylem kabel, w biosie aktywowalem funkcje SATA i jak instaluje windowsa, to mowi, ze nie ma dysku. dlaczego? co ustawić HELP domyślam się że instalujesz win XP.......zainstaluj najpierw sterowniki SATA dołączone na dyskietce......jak dobrze pamiętam F6 na pierwszym ekranie instalacji :D powinno być OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 dobra. zainstalowalem system, zrobilem partycje. teraz mam 2 pytania w zasadzie 3. 1. mam drugi dysk 40gb ATA 133 i jak je połączyć, zebym po zainstalowaniu systemu na dysku SATA widzial dyski ATA???? bo chcem przezucic dane z ATA do SATA. 2. Mam maxtora 80gb SATA i zworka jest ustawiona po prawej stronie na gorze, nie wiem czy ona jest na master czy slave czy jak? bo na obudowie dysku nic nie pisze o zworkach i o tym jak powinno to wyglądać, moze ktos podpowie? 3. czy warto tworzyc partycje 45 gb fat32? czy juz lepiej NTFS? prosze o odpowiedz. pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 W dyskach SATA nie ma Master i Slave bo nie ma mozliwości podpięcia 2 urządzeń do jednego kontrolera. Co do przenoszenia danych to nie widze problemu przecież jak masz podpięte 2xATA HDD to system widzi oba. No i generalnie to raczej NTFS dlatego że tak nie zmienia się tak gwałtownie rozmiar klastra. Jak zrobisz partycje FAT32 45GB to klaster będzie miał rozmiar 32kb a na NTFS 4kb. Spowolnienie pracy systemu na NTFs raczej nie odczujesz zwłaszcza jak wyłączysz journaling. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Jesli masz a pewnie masz mozliwosc podlaczenia zwyklego dysku to system na 100% powinien go rozpoznac i z przezuceniem danych nie bedzie wiekszych problemow co do zworek to nie wiem mam inne dyski ale pokombinuj a co do partycji to przy 45GB lepiej spisze sie NTFS :):):) W innym przypadku mysle ze tez NTFS :):):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 to jest tak. mam jeden dysk SATA podlonczony do wyjscia SATA drugi dysk ATA podlonczony do IDE. Wyjelem zworke z dysku ATA, zeby byl slave. ale tak czy siak uruchamia sie ATA a nie SATA. i laduje sie system z ATA of course. ale nie wiedze partycji z dysku SATA, tak jak by nie wykrylo dysku..... nie wiem dlaczego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 To wygląda tak jak by nie kontroler sata był wyłaczony. Zajrzyj do biosu moze nie włączony jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 jest właczony bo sprawdzalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 A jakie masz ustawoine boot device ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 ok super, juz sobie poradzilem :)))) moj blad, bo dalem botowanie z hdd 0 a powinienem z Serial ATA - przyzwyczajenie ze starej plyty jeszcze zostalo :) dziekuje za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 A jakie masz ustawoine boot device ???No wlasnie mialem zaproponowac przestawienie boot'a w biosie, ale sie spoznilem :) Jak wszystko gra to Spox :):):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 journaling - co to (krotko) i jak to wyłaczyc ? Cz warto?:/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Tak w przybliżeniu to jest zapisywanie linków do najczęściej urzywanych plików. Wyłącza się to w wełaściwościach dysku. Warto bo normalnie to nic nie daje a tylko spowalnie system o kilka milisetkund :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 yeti gdzie dokładniej??? ja tego u siebie we własciwosciach nie znalazłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 w palelu sterowania -->dysk X:--> włąsciwości --> i pod rysynkiem z zajęciem dysku (zakładka ogólne) jest coś takiego (ale tylko na pratycjach NTFS) jak nie znajdziesz to jutro będe dokładnie wiedział jak się to nazywa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 no własnie sprawdzam na patycjach z ntfs i nie ma jest : ogólne ,narzedzia ,sprzet, udostepnianie, przydział ale tego o czym mówisz niestety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 w zakładce ogólne na samym dole --indeksowanie-- coś tam coś tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zezwalaj na indeksowanie.. bla bla! wyłaczamy :) dzieki za rade.. choc przy jednej parytycji wyłaczyłem to jzu wczesniej :? Mzoe z nudow :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...