Cezar9494 Opublikowano 1 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2023 Witam. Próbuję złożyć komputer a że się dogłębnie nie znam na tym, metodą youtube i google poskładałem takie cuś. https://www.komputronik.pl/wishlist/show/canonical/ff6a9721171ce605412dfcdda44d5e41f4daaa06 Pytanie brzmi 1. Czy wszystko do siebie pasuje 2. Zaciąłem się na dysku, ponieważ nie wiem czy zdołam podłączyć go razem z tą kartą graficzną. Nie znam się na tych gniazdach. 3. Czy jest jakiś poradnik cokolwiek co by mi pomógł poskładać kompa, podłączenie procka, pasty, karty itp itp nie jest dla mnie problem tylko nie mam zielonego pojęcia na temat płyt głównych a kabelki jakoś trzeba będzie podłączyć do zewnętrznych portów ala usb. Czy jednak jest to zbyt skomplikowane i będę musiał dymać do sklepu komputerowego i prosić o montaż. Dlaczego taki komp a nie inny Kompa składam do pracy na photoshopie i bleder 3d ale również lubię w coś pograć. Z tego co słyszałem i patrzyłem to owy raden rx 6950 xt jest wiele tańszy a jest bardzo podobny wydajnie do nividia 4060 rtx. A procesor wybrałem pod kątem programów z których korzystam wiec pomyślałem że lepiej jest zainwestować w ryzena niż intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 1 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Cezar9494 napisał: Witam. Próbuję złożyć komputer a że się dogłębnie nie znam na tym, metodą youtube i google poskładałem takie cuś. https://www.komputronik.pl/wishlist/show/canonical/ff6a9721171ce605412dfcdda44d5e41f4daaa06 Pytanie brzmi 1. Czy wszystko do siebie pasuje 2. Zaciąłem się na dysku, ponieważ nie wiem czy zdołam podłączyć go razem z tą kartą graficzną. Nie znam się na tych gniazdach. 3. Czy jest jakiś poradnik cokolwiek co by mi pomógł poskładać kompa, podłączenie procka, pasty, karty itp itp nie jest dla mnie problem tylko nie mam zielonego pojęcia na temat płyt głównych a kabelki jakoś trzeba będzie podłączyć do zewnętrznych portów ala usb. Czy jednak jest to zbyt skomplikowane i będę musiał dymać do sklepu komputerowego i prosić o montaż. Dlaczego taki komp a nie inny Kompa składam do pracy na photoshopie i bleder 3d ale również lubię w coś pograć. Z tego co słyszałem i patrzyłem to owy raden rx 6950 xt jest wiele tańszy a jest bardzo podobny wydajnie do nividia 4060 rtx. A procesor wybrałem pod kątem programów z których korzystam wiec pomyślałem że lepiej jest zainwestować w ryzena niż intela. Przede wszystkim, zmień sklep bo tu kroja równo....sam cep ponad trzy stówy drożej niz w innych sklepach:CPU Buda 140zł taniej: Buda Ram 40zł taniej:Ram SSD: kLIK Nie wiem, czy do tego cpu nie będzie lepsze chłodzenie wodne, koledzy podpowiedzą. Dobry ssd to tez kingston kc 3000 :Klik Ta kilowatowa elektrownia to tez chyba lekka przesada. 🙂 Cytat Z tego co słyszałem i patrzyłem to owy raden rx 6950 xt jest wiele tańszy a jest bardzo podobny wydajnie do nividia 4060 rtx Że co? 🙂 Edytowane 1 Lipca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2023 Witam 1. niby tak ale, pamięć operacyjna dobrze aby była zgodna z profilem AMD EXPO, a nie tylko Intel XMP 3.0 czyli np. Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL40 (KF560C40BBK2-64) wybierając taki CPU dopłacił bym do płyty głównej co posiada 16+2 faz zasilania zamiast 12+2 Płyta główna Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI czy Chłodzenie dla CPU ""be quiet! Dark Rock 4 Pro (BK022)" ogarnie takiego "Potwora" ? , zdania są podzielone XD , nie jestem zwolennikiem AIO ( kultura pracy , awaryjność) a taki CPU wymaga wydajnego chłodzenia, i tutaj planując zakup obudowy, warto aby na górze obudowy była możliwość montażu AIO np. 360, jak by ten "be quiet! Dark Rock 4 Pro (BK022)" nie podołał zadaniu. czyli np. obudowa Obudowa be quiet! Pure Base 600 Window (BGW21) dysk SSD ino 1TB ?, obecnie to trochę mała pojemność , są gry co już waza ponad 150GB , a gdzie tu obróbka projektów ? , dobrym rozwiązaniem jest jeden dysk pod system i programy, drugi pod gry np. 2TB Corsair RM1000X SHIFT CP-9020253-EU zasilacz 1000W na 10 letniej gwarancji i zgodny z ATX 3.0, ale to jest wersja SHIFT czyli ze gniazda od wtyczek są umiejscowione z boku a nie od powiedzmy przodu zasilacza , czy to jest lepsze rozwiązanie ?, trzeba by to sprawdzić empirycznie , ja takiego zasilacza jeszcze nie montowałem. jest parę zasilaczy do wyboru Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 1000W (BN345) Zasilacz MSI MPG A1000G PCIE5 1000W Zasilacz Asus ROG Strix 1000W Gold Aura Edition (90YE00P1-B0NA00) Zasilacz Thermaltake Toughpower GF3 1000W (PS-TPD-1000FNFAGE-4) karta graficzna Radeon RX 6950 XT i jej wycena z czegoś musi wynikać, czy jest to opłacalny wybór w tym przedziale cenowym , hmmm 2. i 3. na YT nie brakuje poradników jak złożyć klocki lego XD ale budując zestaw komputerowy i nie mając już jakiegoś doświadczenia w tym temacie, bardzo łatwo można cos przeoczyć, albo uszkodzić i nawet tego nie zauważyć , a gdzie tu jeszcze ustawienia biosu ? , czy w tym konkretnym przypadku, nie warto było by poszukać wśród znajomych osoby która posiada stosowne już doświadczenie , w ostateczności trzeba by dać zarobić sklepowi w którym się sprzęt kupuje i zakupić z opcja montażu i testów , lub po zakupie podzespołów skorzystać z pomocy sklepu w okolicy w której się zamieszkuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 1 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2023 (edytowane) tak jak pisze poprzednik, porównaj ceny bo akurat proc 300zl droższy niz w xkom. Ale ja bym sie nie ładował w 7950, wybrałbym 7900. chlodzenie tylko wodne, daruj sobie chłodzenie powietrzem do terazniejszych topowych procesorów. Polecam Arctic 280 lub 360. Grafę wziąlbym 4070 i szybsze ramy od gskilla. Reszta według uznania. pzdr Edytowane 1 Lipca 2023 przez DaffyDuck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar9494 Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2023 (edytowane) W dniu 1.07.2023 o 19:05, B@nita napisał(a): Przede wszystkim, zmień sklep bo tu kroja równo....sam cep ponad trzy stówy drożej niz w innych sklepach: Tak, użyłem tej strony tylko dlatego że mogę podzielić się listą. Wygodnie. W dniu 1.07.2023 o 19:05, B@nita napisał(a): Dobry ssd to tez kingston kc 3000 :Klik Ta kilowatowa elektrownia to tez chyba lekka przesada. 🙂 Rzeczywiście taniej, w dodatku jest ciut szybszy. Rozumiem że cena różni się tylko z powodu marki, bo nie widzę tu nic innego. W dniu 1.07.2023 o 19:05, B@nita napisał(a): Cytat Z tego co słyszałem i patrzyłem to owy raden rx 6950 xt jest wiele tańszy a jest bardzo podobny wydajnie do nividia 4060 rtx Że co? 🙂 Spoiler https://technical.city/pl/video/Radeon-RX-6950-XT-vs-GeForce-RTX-4070-Ti https://technical.city/pl/video/Radeon-RX-6950-XT-vs-GeForce-RTX-4070 https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-4060-Ti-vs-AMD-RX-6950-XT/4149vsm1843533 No chyba ceny się pozmieniały jak ostatnio patrzyłem ale jak teraz patrzę to wydaje mi się że w normie. W dniu 1.07.2023 o 20:47, Mr.T... napisał(a): pamięć operacyjna dobrze aby była zgodna z profilem AMD EXPO, a nie tylko Intel XMP 3.0 czyli np. Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL40 (KF560C40BBK2-64) Poczytam, ale zdam się na ciebie. Czyli 6000MHz i AMD Expo W dniu 1.07.2023 o 20:47, Mr.T... napisał(a): wybierając taki CPU dopłacił bym do płyty głównej co posiada 16+2 faz zasilania zamiast 12+2 Płyta główna Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI Nie wiem dlaczego ale ok, wezmę tą co podałeś. Dodatkowo Spoiler W dniu 1.07.2023 o 20:47, Mr.T... napisał(a): Obudowa be quiet! Pure Base 600 Window (BGW21) Cena nie wiele się różni więc spoko wezmę tą. W dniu 1.07.2023 o 20:47, Mr.T... napisał(a): Corsair RM1000X SHIFT CP-9020253-EU zasilacz 1000W na 10 letniej gwarancji i zgodny z ATX 3.0, ale to jest wersja SHIFT czyli ze gniazda od wtyczek są umiejscowione z boku a nie od powiedzmy przodu zasilacza , czy to jest lepsze rozwiązanie ?, trzeba by to sprawdzić empirycznie , ja takiego zasilacza jeszcze nie montowałem. jest parę zasilaczy do wyboru Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 1000W (BN345) Zasilacz MSI MPG A1000G PCIE5 1000W Zasilacz Asus ROG Strix 1000W Gold Aura Edition (90YE00P1-B0NA00) Zasilacz Thermaltake Toughpower GF3 1000W (PS-TPD-1000FNFAGE-4) Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tych SHIFT. Bo sam tego nie wiem. Mój stary zasilacz to jakiś Bandit Powet ATX-650. Kable idę normalnie dołem potem z drugiej strony z boku, przez co wszystko wygląda git ale czy ten stary model ma SHIFT to nie wiem. W dniu 1.07.2023 o 20:49, DaffyDuck napisał(a): Grafę wziąlbym 4070 Dlaczego? Spoiler https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-ii-360-acfre00068a-6650677/?gclid=EAIaIQobChMIqa-U59vw_wIVhf2yCh1yOgMNEAQYASABEgLysfD_BwE Czy te chłodzenie nakłada się na procesor ?o_O bo coś wielki. Myślałem że droższe są wodne. Cena podobna a niebo lepszy? W dniu 1.07.2023 o 17:57, Cezar9494 napisał(a): 2. Zaciąłem się na dysku, ponieważ nie wiem czy zdołam podłączyć go razem z tą kartą graficzną. Nie znam się na tych gniazdach. Ponawiam pytanie drugie. Pytanie nie brzmi jak tylko czy będzie taka możliwość. Nie rozumiem, nie widziałem, nie słyszałem o tych gniazdach więc nie wiem czy będę mógł wcisnąć karte graficzną i dysk to tych gniazd które posiada Płyta główna Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI Również dziękuje za odpowiedz! Edytowane 2 Lipca 2023 przez Cezar9494 Nie istotne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2023 Godzinę temu, Cezar9494 napisał: Kompletnie nie rozumiem. Jedyne jaką widzę różnicę to ta jest 5200mhz a ta 6000mhz. to nie jest jedyna różnica ze ino szybkość , pamięci po obsadzeniu w płycie głównej wystartują z ustawieniami podstawowymi czyli 4800MHz, chcąc aby pracowały z szybkością deklarowana przez danego producenta pamięci stosownie do zakupionego modelu oraz i ich szybkosci, trzeba ręcznie w biosie włączyć profil XMP czyli tzw. OC pamięci, lub ich szybkość ustawić ręcznie, natomiast to czy dany zestaw będzie pracował stabilnie , jest uzależnione od, posiadanego procesora oraz zintegrowanego w nim kontrolera pamięci, samych modułów pamięci, oraz to jak płyta główna poprowadzi pamięci, także skoro dany producent w opisie zaznacza ze dana pamięć jest zgodna z np. Intel XMP 3.0 czyli jest przewidziana do współpracy z procesorami Intel, a taka właśnie pamięć wskazałeś w linku do zestawu , do procesorów AMD jest przewidziana technologia XMP czyli podkręcania pamięci, AMD EXPO, gdzie stosowną pamięć ja podałem w pierwszym poście, obecnie, to jest istna loteria czy dany zestaw będzie chciał stabilnie pracować po włączeniu profilu XMP, ale jak myślisz skoro zdecydowałeś się na procesor AMD to lepsza będzie pamięć , zgodna z Intel XMP 3.0 czy może jednak AMD EXPO ? hmmm. 1 godzinę temu, Cezar9494 napisał: Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tych SHIFT. Bo sam tego nie wiem. Mój stary zasilacz to jakiś Bandit Powet ATX-650. Kable idę normalnie dołem potem z drugiej strony z boku, przez co wszystko wygląda git ale czy ten stary model ma SHIFT to nie wiem. tutaj chodzi o to, czy po przez to ze gniazda są umiejscowione z boku, to czy w danej obudowie da się je poukładać w taki sposób aby np. można było potem założyć bok od obudowy, także to raczej obudowa musi mnie odpowiednia przestrzeń na tzw. "cable management". 1 godzinę temu, Cezar9494 napisał: Czy te chłodzenie nakłada się na procesor ?o_O bo coś wielki. Myślałem że droższe są wodne. Cena podobna a niebo lepszy? to dosyć wydajne chłodzenie, z długim bo aż 72 miesięcznym okresem gwarancyjnym, ale, nie zmienia to faktu , bo człowieki tego nie bierą pod uwagę, ze chłodzenia typu AIO to nie są bez obsługowe, pomijam kwestię awaryjności, tylko przynajmniej raz na dwa lata należy płyn z układu spuścić układ przepłukać i zalać nowym płynem. 1 godzinę temu, Cezar9494 napisał: Ponawiam pytanie drugie. Pytanie nie brzmi jak tylko czy będzie taka możliwość. Nie rozumiem, nie widziałem, nie słyszałem o tych gniazdach więc nie wiem czy będę mógł wcisnąć karte graficzną i dysk to tych gniazd które posiada Płyta główna Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI nadal nie rozumiem koncepcji czy pomysłu, łączenie karty graficznej z dyskiem ?, wiem ze wynika to braku stosownej wiedzy, ale do każdej płyty głównej jest dołączona książka wraz z stosowna instrukcja, co gdzie i jak podłączyć , no ale kto tam by zaglądał do instrukcji lepiej iść na żywioł XD jak już pisałem, to są klocki lego i nie da się, np. dysku M.2 podłączyć gdzie indziej jak do gniazda M.2 , ale pierwej trzeba odkręcić radiator na płycie głównej aby mieć dostęp do stosownego gniazda. bo jeśli po przeczytaniu i zrozumieniu instrukcji z dołączonej książki, nie zrozumiesz gdzie w wpiąć kartę graficzną, a gdzie podłączyć dysk M.2 to, to powiem szczerzę nie zabieraj się za samodzielny montaż... obstrukcja do płyty głównej "Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI" https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b650e-e-gaming-wifi-model/helpdesk_manual/ https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Socket AM5/ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI/E20246_ROG_STRIX_B650E-E_GAMING_WIFI_UM_WEB.pdf?model=ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 3 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2023 Nie bierz PB600 To dość restrykcyjna obudowa jeżeli chodzi o przepływ powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 3 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2023 (edytowane) 11 godzin temu, Cezar9494 napisał: Pokaż ukrytą zawartość https://technical.city/pl/video/Radeon-RX-6950-XT-vs-GeForce-RTX-4070-Ti https://technical.city/pl/video/Radeon-RX-6950-XT-vs-GeForce-RTX-4070 https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-4060-Ti-vs-AMD-RX-6950-XT/4149vsm1843533 No chyba ceny się pozmieniały jak ostatnio patrzyłem ale jak teraz patrzę to wydaje mi się że w normie. Nic się nie pozmieniało, RX 6950XT to dużo mocniejsza karta od RTX 4060, ten ostatni dopiero co zadebiutował na rynku i kosztuje połowę mniej od karty AMD. No chyba, że się pomyliłeś i nie chodziło o RTX 4060 a 4080. Obudowa jak kolega wyżej napisał, szukaj takiej która ma przewiewny front. Edytowane 3 Lipca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar9494 Opublikowano 3 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2023 13 godzin temu, Chloru napisał(a): Nie bierz PB600 To dość restrykcyjna obudowa jeżeli chodzi o przepływ powietrza. A co proponujesz ? 21 godzin temu, Mr.T... napisał(a): 23 godziny temu, Cezar9494 napisał(a): Ponawiam pytanie drugie. Pytanie nie brzmi jak tylko czy będzie taka możliwość. Nie rozumiem, nie widziałem, nie słyszałem o tych gniazdach więc nie wiem czy będę mógł wcisnąć karte graficzną i dysk to tych gniazd które posiada Płyta główna Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI nadal nie rozumiem koncepcji czy pomysłu, łączenie karty graficznej z dyskiem ?, wiem ze wynika to braku stosownej wiedzy, ale do każdej płyty głównej jest dołączona książka wraz z stosowna instrukcja, co gdzie i jak podłączyć , no ale kto tam by zaglądał do instrukcji lepiej iść na żywioł XD Zwykłe Tak czy Nie. Bo nie wiem czy będzie miejsce na oba na tej płycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 3 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2023 11 minut temu, Cezar9494 napisał: A co proponujesz ? Proponuję nie słuchać pana T. 😉 Wszystko jest kwestią budżetu, potrzeb (w tym estetycznych) i tego ile masz miejsca na obudowę. Bez żadnych konkretnych preferencji obudowy które czymś się moim zdaniem wyróżniaja: 1. https://www.morele.net/obudowa-in-win-303-303white-924424/ - jakościowo bdb, chłodzenie średnie. Dość nietypowy układ, raczej pod AIO 360 mm, zasysanie od dołu. Miałem kiedyś 301 i jakościowo to bardzo dobre obudowy ale konstrukcja ma parę lat już. 2. https://www.x-kom.pl/p/560873-obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-500dx-white.html - wybrany przez Ciebie na początku (kolor nie ma znaczenia). Chyba najtańszy w stawce (podobnie cenowo jak Corsair). Spoko jakość, przewiewna. Takie premium entry level bym powiedział. 3. https://www.x-kom.pl/p/1099571-obudowa-do-komputera-fractal-design-north-chalk-white.html - nie mialem do czynienia ale znajac Fractala + patrzac na testy - fajny sprzęt. W dodatku bardzo estetyczny (o ile ktoś lubi drewno). Są wersje z meshowym bokiem - dobre dla chłodzenia GPU. 4. https://www.x-kom.pl/p/1059472-obudowa-do-komputera-lian-li-lancool-iii-black.html - kiedyś Lian Li były sporo tańsze ale popatrz też na inne modele (ten jest dość drogi w x-lom). Bdb chłodzenie. 5. https://www.x-kom.pl/p/591819-obudowa-do-komputera-corsair-4000d-airflow-biala.html - bardzo dobry stosunek jakości do ceny na chwilę obecną. Niezła jakość. Możesz jeszcze patrzeć w stronę większych obudów bq 802 silent base (posiadam, polecam), Fractal Design Torrent (kilka rozmiarów, dość droga). Phanteks ma jeszcze kilka udanych modeli, NZXT bardzo ładne ale z tego co kojarzę to ten ich mesh nie jest za bardzo przewiewny (do weryfikacji). Jak ma być tanio i bez wodotrysków to Endorfy coś tam Air podobno nieźle się spisuje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar9494 Opublikowano 3 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2023 (edytowane) Damn bro 😄 Wszystkie robią wrażenie TBH, zwłaszcza ta z drewnem. Żeś zarzucił takimi że teraz nie wiem którą wybrać 😄 Dziękuję wszystkim za pomoc! up* Cóż za piękny design, zwłaszcza porty na górze złote. Wygrałeś tą obudową nie ❤️ Brakuje w niej tylko jakiegoś złotego led w środku czy cuś. Spoiler Na filmiku wyżej widzę że gość dodatkowo zamocował 3 wentylatory, domyślam się że to może dlatego że ma chłodzenie powietrzne na procku. Czy warto dokupić, chociażby dodatkowe górne? Edytowane 3 Lipca 2023 przez Cezar9494 Nie istotne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 3 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2023 2 godziny temu, Cezar9494 napisał: Na filmiku wyżej widzę że gość dodatkowo zamocował 3 wentylatory, domyślam się że to może dlatego że ma chłodzenie powietrzne na procku. Czy warto dokupić, chociażby dodatkowe górne? IMHO 95% roboty zrobi Ci front + tylny. Front robisz intake (może być x 2 albo 3, zaleznie od preferencji), tylny out. Jak masz nadmiar gotówki albo wiatraków to możesz dać tylny górny. Ważne, żeby był za wieżą a nie na jej wysokości . Gdybym robił AIO to wtedy chyba na górę dałbym AIO (sprawdzić czy wejdzie i jakie) + front tyle ile się da (2-3x) + tylny. Kwestia preferencji. Gdybym kupował FD North to bym rozważał tę z meshem na lewym panelu + duży tower bq albo Noctua + 2 x 140 Front + 1 x tył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 7 godzin temu, Chloru napisał: IMHO 95% roboty zrobi Ci front + tylny. Front robisz intake (może być x 2 albo 3, zaleznie od preferencji), tylny out. Jak masz nadmiar gotówki albo wiatraków to możesz dać tylny górny. Ważne, żeby był za wieżą a nie na jej wysokości . Gdybym robił AIO to wtedy chyba na górę dałbym AIO (sprawdzić czy wejdzie i jakie) + front tyle ile się da (2-3x) + tylny. Kwestia preferencji. Gdybym kupował FD North to bym rozważał tę z meshem na lewym panelu + duży tower bq albo Noctua + 2 x 140 Front + 1 x tył. zabawny jesteś, pierwej podajesz linki do obwodów, a potem piszesz ze dobrze było aby była możliwość AIO na górze, ino tylko jedna ma możliwość montażu AIO na górze (nie sprawdziłeś opisów ? ) i to ten najdroższy , Lian Li Lancool III Black za 750pln , podana przeze mnie, be quiet! Pure Base 600 Window (BGW21) to koszt około 420pln , to co tu porównywać dwa różne przedziały cenowe ? , to samo tyczy się osóbki zakładającej temat, z swojej strony wykaże 0 zaangażowania własnego w ten projekt i wszystko dostanie podane na tacy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 (edytowane) Obwody to ci się spaliły już dawno temu, te od pisania jak i te od czytania ze zrozumieniem. Mam chwilę przy kompie więc jedziemy... 3 godziny temu, Mr.T... napisał: pierwej podajesz linki do obwodów, a potem piszesz ze dobrze było aby była możliwość AIO na górze, ino tylko jedna ma możliwość montażu AIO na górze (nie sprawdziłeś opisów ? ) Każda z tych obudów wg linków które podałem ma możliwość montażu AIO na górze. Różne wielkości i różne konstrukcje dlatego należy sprawdzić czy się zmieścimy. Wniosek - bredzisz jak zwykle. 3 godziny temu, Mr.T... napisał: i to ten najdroższy , Lian Li Lancool III Black za 750pln , I napisałem, że jest drogi. Zasugerowałem sprawdzenie też innych modeli. To, że Ty zaproponowałeś tanie i słabe rozwiązanie nie oznacza jeszcze, że jest to jakikolwiek wyznacznik. Jak widać autorowi wątku spodobała się nienajtańsza obudowa. 3 godziny temu, Mr.T... napisał: to co tu porównywać dwa różne przedziały cenowe ? Dostał też 2 przykłady obudów w cenie do 500 PLN, pewnie można taniej. Niech sobie odpali ceneo albo inne allegro. Wniosek -> Znowu bredzisz. Edytowane 4 Lipca 2023 przez Chloru 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar9494 Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 Nie znam się na wszystkim, ale zrobiłem listę, obczajam różne rzeczy żeby nie pytać jak debil. Google/Youtube.. Temat jest już wyczerpany. Wiem co mam już kupić itd. a teraz po prostu rozwijam na ,,pierdoły" bo czemu nie, zabronione? Nadal pytam na temat więc to nie off top, więc kolego ochłoń tam. Polecam zamknąć temacik bo chyba już nie popiszemy. Tak czy siak dziękuję wszystkim za stworzenie tego potwora ❤️ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 45 minut temu, Cezar9494 napisał: Nie znam się na wszystkim, ale zrobiłem listę, obczajam różne rzeczy żeby nie pytać jak debil. Google/Youtube. Nie przejmuj się, niektórzy po prostu nadrabiają ilością tekstu. 😉 45 minut temu, Cezar9494 napisał: Tak czy siak dziękuję wszystkim za stworzenie tego potwora ❤️ Daj znać jak poskładasz. 👍 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar9494 Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 3 godziny temu, Chloru napisał(a): Daj znać jak poskładasz. 👍 Ok! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar9494 Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2023 (edytowane) Ogólnie wszystko git tylko mam jeden problem (na dole opisałem). Niestety aktualnie zawineli mi karte graficzną z przed nosa ale mogę pracować na tej zintegrowanej. O dziwo nawet sporo gier na niej chodzi. Dodam że te chłodzenie wodne LEDWO CO LEDWO wlazło z tego co mówili przy montażu. Musiał zdjąć 2 wiatraki z przodu i tam wsadzić te chłodzenie. A że one są chyba za duże więc nie mogę ich nigdzie indziej przymocować. Więc raczej dokupię jakieś mniejsze i przymocuje jeden z góry drugi z tyłu. Problem jest taki że trzeszczy mi dźwięk. Raz tak a raz nie. Lotto po restarcie kompa lub uśpieniu bo jak pc wejdzie w tym uśpienia to już wiem że jak go ponownie włączę to będę musiał go zrestartować bo zawsze trzeszczy czasami mniej czasami tak że nie da się znieść w zależności od humoru kompa i jak głośno jest muzyka. Edytowane 8 Lipca 2023 przez Cezar9494 Nie istotne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2023 2 godziny temu, Cezar9494 napisał: Ogólnie wszystko git tylko mam jeden problem (na dole opisałem). Niestety aktualnie zawineli mi karte graficzną z przed nosa ale mogę pracować na tej zintegrowanej. O dziwo nawet sporo gier na niej chodzi. Dodam że te chłodzenie wodne LEDWO CO LEDWO wlazło z tego co mówili przy montażu. Musiał zdjąć 2 wiatraki z przodu i tam wsadzić te chłodzenie. A że one są chyba za duże więc nie mogę ich nigdzie indziej przymocować. Więc raczej dokupię jakieś mniejsze i przymocuje jeden z góry drugi z tyłu. Problem jest taki że trzeszczy mi dźwięk. Raz tak a raz nie. Lotto po restarcie kompa lub uśpieniu bo jak pc wejdzie w tym uśpienia to już wiem że jak go ponownie włączę to będę musiał go zrestartować bo zawsze trzeszczy czasami mniej czasami tak że nie da się znieść w zależności od humoru kompa i jak głośno jest muzyka. czyli jednak nie podjąłeś rękawicy przy samodzielnym składaniu ? to ostatecznie na jak obudowę się zdecydowałeś ? obecnie monitor jest podpięty w płytę główna HDMI czy DP ? płyta główna zakładam ze - Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI ? co do opisywanego problemu z dźwiękiem , czy problem jest tylko podczas odtwarzania , czy trzeszczy w słuchawkach/głośnikach od razu po załadowaniu się sytemu, nawet jak nic nie jest odtwarzane ? czy głośniki/słuchawki masz wpięte z tyłu w płytę główna ? , czy wpinasz się w wyjścia w obudowie ? , a jeśli są wpięte bezpośrednio w płytę główna czyli z tyłu , to spróbuj po wyłączeniu PC, z płyty głównej wypiąć wtyczkę co idzie audio na front panel ( powinna znajdować się na dole po lewej stronie) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar9494 Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): czyli jednak nie podjąłeś rękawicy przy samodzielnym składaniu ? Zdecydowanie nie. Pierwszy raz na oczy widzę takie chłodzenie to raz a dwa nigdy nie miałem do czynienia z tymi mniejszymi kabelkami, te które magicznie sprawiają że zew. przyciski od budowy działają 😄 Dodam że ten co składał sam się wkur*ł więc dobrze że zawiozłem bo pewnie wylewałbym przy nim 7dme poty. + BIOS Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): to ostatecznie na jak obudowę się zdecydowałeś ? https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-north-fd-c-nor1c-02-12445116/ Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): obecnie monitor jest podpięty w płytę główna HDMI czy DP ? Wow.. 😄 Nie wiedziałem że w płytach głównych robią też wejścia DP, myślałem że takie rzeczy tylko w GPU więc założyłem z góry i wsadził od razu bez namysłu w HDMI Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): płyta główna zakładam ze - Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI ? Zgadza się. Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): co do opisywanego problemu z dźwiękiem , czy problem jest tylko podczas odtwarzania , czy trzeszczy w słuchawkach/głośnikach od razu po załadowaniu się sytemu, nawet jak nic nie jest odtwarzane ? czy głośniki/słuchawki masz wpięte z tyłu w płytę główna ? , czy wpinasz się w wyjścia w obudowie ? , a jeśli są wpięte bezpośrednio w płytę główna czyli z tyłu , to spróbuj po wyłączeniu PC, z płyty głównej wypiąć wtyczkę co idzie audio na front panel ( powinna znajdować się na dole po lewej stronie) . Nie mam głośników. Tylko w monitorze. W słuchawkach nie testowałem ale podłączenie z HDMI do DP chyba pomogło. 🤦♂️ Mam nadzieję bo z tego co patrzyłem w google to było wiele rzeczy które mogły to powodować. Trzeszczenie pojawiało się tylko po załadowani windowsa. Bez jakiejkolwiek muzyki czy dźwięku ale gdy pojawiał się dźwięk/muzyka trzeszczenie się nasilało. Wszystko inne to klasa. Także jeszcze raz dziękować! Forum również pierwsza klasa. PCet,ta minimalistyczność. Praktycznie zero kabli. Solidność. Jak cicho pracuje komp zwłaszcza ta obudowa no po prostu ❤️ Wymarzony komputer. Mam nadzieję że będzie mi służył wiele wiele lat. 100/10. Dam znać jeszcze czy problem z dźwiękiem wróci. W co wątpię bo to trochę dziwne. Wszystko nowe, świeży windows. Sterowniki prostu od producenta (Armoury Crate dobrał automatycznie więc tu nawet się nie da pomylić.) No zobaczymy. Edytowane 8 Lipca 2023 przez Cezar9494 Nie istotne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...