Skocz do zawartości
hayett

Upgrade karty graficznej. RX 6600 czy coś wiecej przy danych podzespołach.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcę wymienić wiekową (bodajże 7 letnią) kartę graficzną w moim dwuletnim niskobudżetowym PC. Przełożyłem ją ze starego kompa i jakoś jechałem. Pytanie które mam do Was to w co mogę celować żeby nie przestrzelić z wydajnością na zasadzie po co kupować kartę za 3k jak wydajność zdusi płyta lub procek.

Myślę o kupnie RX 6600 które już chodzą po 1k, ale jeśli jest sens dopłacić do czegoś więcej to jestem w stanie to zrobić.

Komp służy do grania w CS i jakieś strategie a może chciałbym w końcu odpalić Wieśka w którego jeszcze nie grałem czy coś tam nowszego. Nie jestem maniakiem ulltra detali. Oto moje podzespoły których nie planuję zmieniać - poza monitorem może na koniec roku.

Płyta główna ASRock B460M Pro4
Intel Core i5-10400 BOX
Pamięć RAM HYPERX Predator 16GB 2666Mhz
Dysk SSD Kingston A2000 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
Zasilacz SilentiumPC SilentiumPC Supremo L2 Gold 650W
Obudowa be quiet! Silent Base 600
Monitor Samsung C24F390FHUX

Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest taki stary komputer. W zależności od monitora (zależy na co planujesz zmienic) możesz tam spokojnie zainwestować w wyższa półkę niż rx6600. FHD to albo bardzo wysokie odświeżania pod cs albo po prostu entry level.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,

sprawdziłem jeszcze Bottleneck Calculator (nie znałem wcześniej tej strony) i wychodzi mi że w procku jest zapas mocy na wyższy poziom. Jak pomierzę miejsce w obudowie i upewnię się że wejdzie mi RX 6700 XT to raczej na tym się skończy. Wszędzie piszą ze dla nowych gier 12 GB jest lepsze niż 8 GB 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi