Skocz do zawartości
ba312

Prośba o ocenę zestawu do 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

prośba o ocenę poniższego zestawu:  https://www.morele.net/inventory/info/f0cc2e29/

Komputer głównie ma służyć przeglądania Internetu, prac biurowych, oglądania filmów w przyszłości do gier takich jak fifa. W przyszłości planuję dokupić kartę kartę graficzną. Platforma obojętnie czy AMD czy Intel. Obudowa nie podlega zmianie, musi zostać taka jak jest w konfiguratorze. Dobrze by było gdyby płyta główna posiadała WI-FI. Mam pytanie o zasilacz czy 650W wystarczy czy wziąć 750W aby mieć zapas mocy (w kontekście dokupienia karty graficznej). Ważne aby zestaw był stosunkowo cichy. Możecie polecić jakąś listwę antyprzepięciową? Budżet na zestaw max 4000 zł lepiej jakby był poniżej 4k.

PS. Może warto dokupić jakiś filtry do obudowy?

Pozdrawiam 

Edytowane przez ba312

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

tak patrząc realnie to 15% budżetu, to właśnie zakup obudowy XD 

moc zasilacza dobiera się pod zapotrzebowanie karty graficznej + procesora , to czy obecnie ma być zasilacz o mocy 650W czy 750W powinno wynikać z sumy generowanego obciążenia tych dwóch podzespołów, a skoro karta graficzna jest nie znana, to jak tu doradzić zakup zasilacza o odpowiedniej mocy ?

patrząc na ten zestaw to tu się nie da za wiele poczarować, bawią mnie natomiast wpisy ze najlepiej jak było by taniej, to co z czego rezygnujemy ? , oczywiście ze da się taniej, ale czy taniej przełoży się że wtedy taki zestaw będzie pracował lepiej ? , nope   

np. dysk SSD M.2 tania opcja , jako drugi dysk pod dane i gry a nie koniecznie jako systemowy.

tutaj nie ma na czym zaoszczędzić...

a wybierając zestaw na AMD tak aby procesor posiadał igpu czyli zintegrowana kartę graficzną i dopiskiem G , trzeba brać pod uwagę ze te procesory zapewniają ino wsparcie dla PCIe 3.0, wersje procesora bez dopisku lub z dopiskiem X nie posiadaj igpu, ale za to wsparcie dla PCIe. 4.0.     

np.

Procesor AMD Ryzen 5 5600G, 3.9 GHz, 16 MB, BOX (100-100000252BOX) 6 rdzeni/ 12 wątków

lub dołożyć do 

Procesor AMD Ryzen 7 5700G, 3.8 GHz, 16 MB, BOX (100-100000263BOX) 8 rdzeni / 16 wątków 

Płyta główna Asus TUF GAMING B550-PLUS WIFI II 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Witam 

tak patrząc realnie to 15% budżetu, to właśnie zakup obudowy XD 

moc zasilacza dobiera się pod zapotrzebowanie karty graficznej + procesora , to czy obecnie ma być zasilacz o mocy 650W czy 750W powinno wynikać z sumy generowanego obciążenia tych dwóch podzespołów, a skoro karta graficzna jest nie znana, to jak tu doradzić zakup zasilacza o odpowiedniej mocy ?

patrząc na ten zestaw to tu się nie da za wiele poczarować, bawią mnie natomiast wpisy ze najlepiej jak było by taniej, to co z czego rezygnujemy ? , oczywiście ze da się taniej, ale czy taniej przełoży się że wtedy taki zestaw będzie pracował lepiej ? , nope   

np. dysk SSD M.2 tania opcja , jako drugi dysk pod dane i gry a nie koniecznie jako systemowy.

tutaj nie ma na czym zaoszczędzić...

a wybierając zestaw na AMD tak aby procesor posiadał igpu czyli zintegrowana kartę graficzną i dopiskiem G , trzeba brać pod uwagę ze te procesory zapewniają ino wsparcie dla PCIe 3.0, wersje procesora bez dopisku lub z dopiskiem X nie posiadaj igpu, ale za to wsparcie dla PCIe. 4.0.     

np.

Procesor AMD Ryzen 5 5600G, 3.9 GHz, 16 MB, BOX (100-100000252BOX) 6 rdzeni/ 12 wątków

lub dołożyć do 

Procesor AMD Ryzen 7 5700G, 3.8 GHz, 16 MB, BOX (100-100000263BOX) 8 rdzeni / 16 wątków 

Płyta główna Asus TUF GAMING B550-PLUS WIFI II 

Dzięki za uwagi. Tak mam świadomość że obudowa stanowi 15% budżetu ale komputer nie dla mnie więc tak musi zostać. Co do zasilacza mam świadomość, że karta graficzna przy wyborze ma tu duże znaczenie, zakładam że budżet na kartę będzie około 2k to myślę że 650w tu powinno wystarczyć. Co do dysku polecisz jakiś lepszy model? Co do AMD to chyba lepiej zostać przy Intel w tym przypadku? Co do tego taniej to miałem na myśli, że budżet jest max 4k i najlepiej żeby było poniżej 4k tak jak teraz cena zestawu wynosi 3,7k 😉

Edytowane przez ba312

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk np. 

Dysk SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (AGAMMIXS11P-1TT-C)

tylko ja zdejmuje ta czerwona blaszkę, co niby ma robić za radiator i montuje ten z płyty głównej, lub dokupuje osobno 

https://allegro.pl/oferta/jeyi-radiator-chlodzenie-ssd-m-2-nvme-sata-szary-10209687241 

potem cenowo jest np.

Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi