Mischa_PL Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2023 Witam Mam w obudowie łącznie 3 wiatraki 2 na froncie i jeden na tyle budy wszystkie te same tzn. Light Wingsy RGB 1600 RPM Oczywiście są to wentylatory PWM każdy wpięty jest w niezależne złącze na MOBO. Zauważyłem a raczej usłyszałem że raz po raz któryś wentylator w komputerze wchodzi dosłownie na 2-4 sekundy w taki boost po czym znowu wszystko cichnie. Jest to mega irytujące zwłaszcza że jest to niezależne od tego co robię na kompie. Paradoksalnie bardziej to słyszę w spoczynku gdy nie czytam coś albo wręcz nic nie robię tylko siedzę przy biurku a komputer pracuje ale niczym się nie męczy na przykład wyświetla puplit. Zastanawiam się czy to może być wiatrak od karty graficznej choć jest to irracjonalne że to tak by boostowało w spoczynku. Wentylatory mam skonfigurowane przez soft Asusa do zarządzania między innymi wiatrakami. Próbowałem je ustawiać na sztywno bez krzywej ale to nic nie zmieniło. Ustawiałem też okres wchodzenia na wyższe obroty w tym sofcie na 12sekund żeby nie było nagłych różnic w prędkości.Nie pomogło. Ktoś się spotkał z czymś takim ? Aha i próbowałem też biosu OC i Silent dla grafy,też to nic nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2023 A jak sobie odpalisz np. HWMonitor to nie widzisz który wentylator się odpala na max? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2023 Nie wiem tego,sprawdzę dziś,dzięki za trop 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2023 Cytat A jak sobie odpalisz np. HWMonitor to nie widzisz który wentylator się odpala na max? Ok pokazał mi boost GPU Wentylator 2 , dosłwonie na 2 sekundy z 0 RPM na 1400 RPM, dziwne to jest nie wiem po co to się dzieje zwłaszcza że temperatura GPU wynosiła w tym momencie 48C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2023 W Afterburner ustaw sobie stałą krzywą wentylatorów i moim zdaniem będzie ok. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale zawsze można skorygować. np. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 13 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2023 No więc tak.Żadne ustawienie które uwzględniałoby strefę 0RPM nie ma prawa bytu na tej karcie. Powiem więcej muszę ustawić coś mniej więcej o takiej krzywej jak poniżej i wtedy jest ok 🙂 Może ta karta ma coś w rodzaju wentyla bezpieczeństwa że jakiś okres 0 lub LOW RPM powoduje jakąś formę odpytania do wiatraków czy one nie są uszkodzone albo zablokowane i wtedy boostuje ? W każdym razie przy 1000RPM jest super bo w zasadzie karta jest niesłyszalna i to mnie satysfakcjonuje. Dzięki za pomoc,myślę że temat rozwiązany 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...