Ari93 Opublikowano 18 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2023 (edytowane) Witam, jakichś czas temu zakupiłem RTXa 3070 od MSI w wersji GAMING X TRIO OC, Re-BAR w biosie włączył się z automatu i tyle, temat zapomniany. Ale... po jakimś czasie zauważyłem że w GPU-Z przy Re BAR jest "disabled" i zacząłem szukać. Żeby ograniczyć oczywiste pytania; BIOS płyty najnowszy, BIOS GPU najnowszy, sterowniki do GPU najnowsze, Win 11 najnowszy. Tak, instalowałem sterowniki z opcją resetu ustawień, tak, próbowałem wyłaczyć w biosie rebara, włączyć system i ponownie w biosie włączyć rebara i znowu uruchomić system. Tak, przewaliłem cały bios wzdłuż i w szerz, gdzieś coś w necie znalazłem aby włączyć SR-IOV Support ale oczywiście bez zmian. Dorzucam zdjęcie z biosu jak to wygląda. Oczywiście PCI-E działa w trybie x16 4.0, procesor to i5 11500. Ktoś ma jakiś pomysł co z tym jeszcze można zrobić? Pozdrawiam Edytowane 18 Lipca 2023 przez Ari93 korekta tytułu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2023 Witam ciekawy się Tobie problem trafił , gdzie dokładnie leży przyczyna ? jedynie co mi przychodzi do głowy to wyjąc tego RTX , wyjąc baterie od biosu , odczekać 2 minuty , i uruchomić PC na igpu , skonfigurować bios, uruchomić system , i dopiero zamontować RTX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furt3q Opublikowano 19 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2023 Witam. Miałem podobny problem z rx6700xt , musiałem przekonwertować partycję systemową z MBR na GPT . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ari93 Opublikowano 20 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2023 @Mr.T... no, musiałbym spróbować ale to znowu po weekendzie dopiero. Fakt, wcześniej miałem 1650S i monitor wpięty do iGPU, system i karty graficzne działały jak w laptopie czyli dedyk wybudzał się tylko przy grach. Jak kiedyś watomierz obserwowałem to ok. 20W energii dało się zaoszczędzić. @Furt3q też ciekawy trop ale mam Windę 11 zainstalowaną bez kombinacji, oficjalnie z iso od MS. Jeśli dobrze kojarzę to W11 już nawet nie pozwoli się zainstalować na MBR...? Wczoraj nie dałem rady ale dzisiaj wrócę z pracy to jeszcze się upewnię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...