Szamotek Opublikowano 19 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2023 Cześć. Właśnie wymieniłem swój stary procesor Ryzen 5 3600 na Ryzen 7 5800x3d, a jako że to dość specyficzny procesor, to chciałbym abyście doradzili mi, jak go poustawiać. Płyta główna jaką posiadam to MSI B450-A PRO MAX z najnowszym biosem (7B86vMJ) W Cinebench, wynik dla jednego rdzenia to 1432, natomiast dla wielu rdzeni 14320. Zegary boostują do 4350MHz na początku testu, później spadają do 4300MHz (przy teście wielordzeniowym), natomiast przy teście jednordzeniowym boostują do 4450MHz (i tu dwa rdzenie na zmianę boostują do tej wartości na zmianę) Temperatury w IDLE to około 40st C, natomiast pod pełnym obciążeniem 85st C. Chłodzenie powietrzem Fortis 5 z pastą Thermal grizzly Kryonaut. Dodaje kilka zdjęć z BIOSu z wszystkimi ustawieniami CPU, oraz screen z Ryzen Master pod obciążeniem wielordzeniowym w Cinebench Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 26 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2023 Witam Ja nie wiem, może się mylę ale jesteś blisko optymalnych wyników tego procka zwłaszcza że boostuje do prawie maxa nie ma zbytnio jakiegoś pola manewru. Mój 5900X robi mniej w Singlu przy 4.7ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek18.0 Opublikowano 27 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2023 Czyli dobrze widze że b450 a pro max posiada kombo strike i można lekko zbic napiecie? Planuje właśnie przesiadkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...