Skocz do zawartości
cys404

Wymiana RX480 4GB na coś lepszego

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chcę ulepszyć troszkę moją stację o jakąś lepszą grafikę, by wrócić do grania po długiej przerwie. Co byście polecili przy mojej konfiguracji? Budżet 1000-1500 zł.

• Intel i5 6600K bez podkręcania i skalpowania (sprzęt do skalpowania leży w szufladzie od 2 lat) chłodzone przez CPU SilentiumPC Fortis 3
  • Gigabyte GA-Z170M-D3H
  • 2x 8GB G Skill F4-2400C15-8GRR
  • MSI RX 480 4GB
  • Dysk Lexar NM620

Pozdrawiam i z góry dzięki za każdą uwagę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup jakąś 2x lepszą kartę, pokroju RX 6600 8GB za ~1000PLN i przygotuj się do wymiany CPU+płyty głównej (na jakieś i5 13400 + płyta na LGA1700 i jak chcesz chwilowo zostawić stary RAM to w wersji DDR4).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Trawis13414 napisał:

Przy tym budżecie z nówek masz np. 4060 - https://www.komputronik.pl/product/836172/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-4060-twin-x2-8gb-gddr6x-dlss-3.html
Aczkolwiek ja bym brał pod uwagę zdecydowanie bardziej 6700 Xt o ile chcesz nadal zostać przy amd

Widzę, znowu spamer z kompoouszrota wpadł z żałosna reklama najdroższego sklepu.

Polecanie niewydajnego gniota za te pieniądze  gdy w tej kwocie a nawet taniej znajdziemy wydajniejszą 3060Ti...😂

Cytat

Dzięki wielkie, a to warto od razu zainwestować w coś lepszego i potem zmienić płytę, procka i ram?

Za tysiaka z małym kawałkiem znajdziesz 12400F i jakieś mobo. Stare graty opchnąć póki jeszcze jakiś klient sie trafi.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogółem na ten rok planuje grafę, na przyszły podmienić bebechy, sprzedawać starych nie będę wolę już synowi podmienić i5-4 Gen niż się szarpać z ludźmi na OLX 😄

Dzięki za podpowiedź, to pójdę w 3060 TI, chyba najrozsądniejsza ceno do wydajności z tego co widzę, do ogrania Wieśka NG i CyberPunk .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, cys404 napisał:

Dzięki za podpowiedź, to pójdę w 3060 TI, chyba najrozsądniejsza ceno do wydajności z tego co widzę, do ogrania Wieśka NG i CyberPunk .

Ze stajni AMD masz też 6700xt o zbliżonej wydajności ale z większą ilością vram, szukaj na pepperku, co chwila coś wrzucają w dobrej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.07.2023 o 11:29, B@nita napisał(a):

Ze stajni AMD masz też 6700xt o zbliżonej wydajności ale z większą ilością vram, szukaj na pepperku, co chwila coś wrzucają w dobrej cenie.

Dzięki, widzę, że nawet w polecanych zestawach ta grafa występuje. Będę polować na nią. Więcej ramu do mnie przemawia, po tym jak bardzo szybko mi brakowało po zakupi w RX 480 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi