Skocz do zawartości
Valfa

Nowy komputer +-3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Planuję kupno nowego komputera kwota to +-3tyś. Znajomy podesłał mi taki zestaw. Po znajomości ogarnę sobie 2x8gb RAM DDR4 G-skill 3200MHz, dyski odchodzą ( wezme ze starego komputera) , i zasilacz fajnie jak by mógł zostać ten co teraz mam o ile da radę czyli be quiet! Pure Power L7-530W. I teraz pytanie czy taki zestaw byłby dobry czy coś innego proponujecie ? Używane części również wchodzą w grę jeżeli coś się znajdzie ciekawego. Monitor jakiego używam na ten moment to 1080p.image.thumb.png.833ed06533468c521cb1528bf3c2b442.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

zamienił bym płytę główna z Gigabyte na MSI bo maja bardziej dopracowane biosy, która kosztuje 25pln więcej 

Płyta główna MSI B550 GAMING GEN3 421pln

lub 

Płyta główna MSI B550-A PRO 459pln , bo np. posiada dwa gniazda dla dysków pod M.2 

bo można zaoszczędzić na chłodzeniu 40pln  

Chłodzenie CPU Deepcool AG400 (R-AG400-BKNNMN-G-1)

zasilacz -be quiet! Pure Power L7-530W powinien bez problemu ogarniać taki zestaw.  

a jeśli chodzi o np. używki to trzeba poświecić swój czas na przeszukiwanie ofert XD  

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry zestaw. Świetna grafika, płyta ok, dobry procesor. Rozsądna cenowo i dobra konfiguracja. Do chłodzenia wystarczy np. Spartan 5 MAX. Co do obudów to jest fajny wybór w niedrogich markach, ja używam np. Darkflash Water Square 5 i mam białe wentylatory. Ale da się tanio kupić np. ładnego Zalmana.

I ten zasilacz wystarczy. Grafika wymaga 500W (z górką) i jedną wtyczkę 6+2 pin. Oba te warunki be quiet! Pure Power L7-530W spełnia.

Edytowane przez Cryforger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że ludzie psy wieszają na tej grafice. Ale po części niesłusznie - po wielu miesiącach braków w GPU mamy teraz jakby klęskę urodzaju. Zbyt duży wybór też jest problemem. I mimo wszystko to grafika warta uwagi. To fajna wersja Ti z trzema wentylatorami. Można śmiało brać i ogrywać wszystko co się da. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Cryforger napisał:

Wiem, że ludzie psy wieszają na tej grafice. Ale po części niesłusznie - po wielu miesiącach braków w GPU mamy teraz jakby klęskę urodzaju.

Gadasz jak przedstawiciel handlowy...jaka klęska urodzaju? Wychodzą karty które w debiucie są droższe niż karty poprzedniej generacji z wyższego segmentu do tego z tą sama ilością vram i okrojoną szyną. Jak to nazwać, jak nie goleniem frajerów? 4060Ti nie jest też następcą 3060Ti.

Jej jedyny plus to niskie zużycie energii, gdyby wydali ja bez dopisku Ti oraz dali cenę wyjściową jak ma 3060 to może było by to sensowne.

Edytowane przez B@nita
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi