Skocz do zawartości
vipermagi2

Komputer do gier ~5000 PLN do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o ocenę zestawu komputerowego do gier (1080p), budżet = 5000 PLN, którego wolałbym nie przekroczyć. Wiadomo jak się da zejść niżej z ceną to super 🙂

płyta główna: MSI B550-A PRO

procesor: AMD Ryzen 5 5600X

cooler cpu: ENDORFY Fortis 5 Dual Fan

pamięć: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Renegade Black

dysk: Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710

karta graiczna: MSI GeForce RTX 4060 Ti Ventus Black 2X OC 8G GDDR6

zasilacz: ENDORFY Supremo FM5 750W 80 Plus Gold

obudowa: ENDORFY Regnum 400 Air

Mam parę pytań dodatkowo:

1. Na x-komie z montażem wychodzi mi 4 891,91 PLN, może w jakimś innym sklepie (z montażem) dałoby radę coś urwać?

2. Miałem dylemat czy zamiast RTX 4060 Ti nie brać RX 6750 XT, ale z tego co widziałem po testach karty mają podobną wydajność, a RTX ma DLSS3, co w pewien sposób rekompensuje mniejszą ilość VRAM według mnie, a może się mylę? Kartę planuję wymienić za 1-3 lat, a docelowo gram na 1080p

3. W ogóle czy jest jeszcze sens pakować się w AM4? Bo słyszałem parę opinii, że to już powoli "martwa" platforma?

4. Zasilacz wziąłem mocniejszy z uwagi na to, że w przyszłości (1-3 lat) po prostu zamieniłbym kartę graficzną na mocniejszą, czy może bez sensu?

5. Czy RAM 3600 MHz będzie w ogóle obsługiwany przez tę płytę główną / procesor?

6. Dysk M2 gen4, myślałem jeszcze nad Samsung 980 Pro, a może nie opłaca się i lepiej iść w gen3 2TB np? Czy różnice będą odczuwalne?

7. Czy takie chłodzenie wystarczy do tego procesora? czy za mocne? Raczej nie będę się bawić w podkręcanie, wybrałem go bo ma najwyższe zegary w trybie turbo z dostępnych Ryzen 5 pod AM4

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Edytowane przez vipermagi2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

1: nie wim, składam sam.

2: dla nie "grzebacza" RTX będzie lepszym wyborem.  

3: o tym zadecyduje AMD, czy wypuści jakieś nowe procesory, czy tylko "Ryzen 5600x3d" , ale cenowo AM4 nadal wypada lepiej niż AM5, gdzie trzeba trochę dołożyć.

4: zasilacz ok, albo w podobnych pieniądzach np.

Zasilacz Fractal Design Ion Gold 750W (FD-P-IA2G-750) i gwarancja 10 lat 

5 : pamięć ram zakładam ze :

Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (KF436C16RB1K2/32)  

płyta zapewnia wsparcie dla pamięci o szybkości do 4400MHz

https://pl.msi.com/Motherboard/B550-A-PRO/Specification 

ale to czy na danej platformie będzie stabilnie działać, zależy od konkretnej sztuki procesora a raczej zintegrowanego w nim kontrolera pamięci , oraz to jak płyta główna poprowadzi pamięci , także nie można wychodzić z założenia ze będzie to stabilnie pracować na 3600MHz , tylko czasami trzeba zejść z podziałka/szybkością o jeden dwa stopnie, na AMD często profil XMP nie działa stabilnie tylko szybkość i napięcie ustawia się ręcznie w biosie , bo czysto po obsadzeniu pamięć domyślnie uruchamia się 2133MHz.  

6: cos tam są różnice pomiędzy gen3 a gen4, głownie w testach syntetycznych a nie np. podczas uruchamiania gier czy wczytywania poziomów gier XD 

wybierając dysk pod gen4 zakupił bym w tej cenie np.

Dysk SSD ADATA Legend 900 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SLEG-900-1TCS) około 225pln.

bo do np.

Dysk SSD Kingston Fury Renegade 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) ojej trzeba by jeszcze 100pln dołożyć ...

jak możesz pozwolić sobie na dysk o pojemności 2TB to dlaczego by nie , gry ważą coraz wincyj XD 

7: można zakupić chłodzenie :

Chłodzenie CPU Deepcool AG400 (R-AG400-BKNNMN-G-1)

a za zaoszczędzona stówkę zakupić procesor - Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX (100-100000926WOF) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi