ParanoiK Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Witam. Ponieważ zauważyłem, że sporo osób z forum ma problemy z konfiguracją sieci pod linuksem postanowiłem rozpocząć malutki projekt mający na celu stworzenie odpowiedniego programu (a właściwie skryptu - prawdopodobnie w bash'u lub pythonie) do jej konfiguracji. Na razie planuję takie rzeczy jak: - podstawowa konfiguracja sieci (czyli coś a'la netconfig), - tworzenie maskarady/udostępniania internetu dynamiczne i statyczne, - firewall i regułki, - PAT, - I specjalne dodatki, czyli np. blokowanie kazy i inne duperele. I teraz liczę na wasze sugestie dotyczące rozwoju programiku. Co byście chcieli w nim widzieć? Może macie jakieś pomysły. Jeśli tak to każda uwaga mile widziana. Liczę na jakiś odzew ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Skads znam takie problemy ;] To co napisales bedzie ok wystarczy tylko zeby user wklepal ip ,dnsy , hosta a skrypt zrbil reszte . Przydalo by sie tez jakis prosty tester sprzetu czyli sprawdzenie czy sieciowka dziala i robienie pinga np. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Czyli tester sieci jeszcze. Niegłupi pomysł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Taa a jak by mial liste mozliwych bledow i by ja wyswietlal to by bylo ql . Np ping nie dziala -> sprawdz kabel , stery . Cos w tym stylu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Coraz bardziej zastanawiam się nad użyciem pythona. Chyba obietktowo będzie łatwiej to napisać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Ano prawda . Jak umiesz to i moze GTK lub Qt sie da? Choc to juz mozna dac jaka nakladke cos ala np. Xcdroast bazujacy na cdrtools. Bo razem za duze i nie praktyczne jak nie ma sie X skonfigurowanego ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Chcę to zrobić na konsolę, bez użycia grafiki (ewentualnie systemowy 'dialog'). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 mozliwosc zmiany interfejsu(ethX) karty sieciowej (powiedzmy kartaA jest na eth0 a koles chce mieć ją na eth1) p.s. myslales moze rozniewz o jakims interaktywnym kursie ?? bo ja np. nie skorzystam z Twojego skryptu bo chce sie sam tego nauczyc (ale ogolnie pomysl super) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Pelno FAQow i HOWTO jest wiec jak masz czas to sobie poczytaj to sie nauczysz a to ma byc program ktory robi sam a nie wiesz co robi :D Jak mandrejkowe drejki (blee) Ale sieprzyda cos takiego szczegolnie do maskaradu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Właśnie założenie jest takie, żeby było wiadomo co robi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zulik: http://ricardo.ecn.wfu.edu/~plug/mail_arch.../0211/0087.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Dobra kochani. Potrzebuję plików startowych odpowiedzialnych za sieć w systemach opartych o SySV czyli np. rh, mdk. Jak ktoś ma to niech podeśle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Yaro Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Jak jeszcze ich nie masz to daj na PW co dokladnie poslac i gdzie to siedzi to przesle - mdk9.2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Na razie projekt zawieszony z powodu braku czasu i chętnych do pomocy. Może go ruszę po sesji ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Co z projektem? Kiedy bedzie odwieszony? Jakie plany ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Nie wiem czy mi będzie się chciało odwieszać. Ogólnie małe zainteresowanie a mam dużo roboty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 moze by odkleic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 a może by się tak za to wziąć ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 no projekt juz jest dojrzaly. ma prawie rok :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 no w sumie to mógłbym pobawic sie troche, to co ma tam byc ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 ciekawie sie zapowiadalo ... moze jednak krotki manuala step-by-step ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 ParanoiK: Moze jednak bysmy cos podzialali w temacie:) rok minal , a temat jest bardzo na topie, nie wspominajac ze mozna zaczac propagowac linux :) Zrobilimysmy taki ogolny homemade manual do konfiguracji sieci, dhcp, routing, poczta, itp dla np fedorki lub innego Moze ktos sie także dorzuci do tematu? Pozdrawiam i zapraszam odwaznych z inicjatywa (bez rowniez) ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Myślę nad reaktywowaniem projektu i opracowaniem jednolitego systemu inicjalizacji urządzeń sieciowych. Do tego jakiś konfigurator step-by-step. Oczywiście jak zwykle czasu nie ma ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Myślę nad reaktywowaniem projektu i opracowaniem jednolitego systemu inicjalizacji urządzeń sieciowych. Do tego jakiś konfigurator step-by-step. Oczywiście jak zwykle czasu nie ma ;] 1273783[/snapback] Niestety zwykle tak to jest :) Niemniej jesli udaloby sie startnac projekt i potrzebnaby byla wiedza o fedora core 2 w sensie ksiazkowym, to sluze pomoca - FC2 Ksiega Eksperta (ok 1000 stron materialow, wiec cos przydatnego sie znajdzie na bank) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 FC ssie ;] Poza tym książka nie jest potrzebna. Aż tak to się nie różni od innych systemów linuksowych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 :) w sumie przeyznam sie ze od niedawno ucze sie linuxa i bardzo mnie wciagnal..i na dobra sprawe, jesli portafilbym uczynic pod nim, to co pod win32, bez najmniejszego zastanowienia przesiadlbym sie :) Stad wlasnie moja ogromna prosba i propozycja o reanimacje projektu. Na bank jest wiecej osob o podobnej sytuacji, ktorzy chetnie by zmienili s o ale dla nich poki co linuks, być może wciaż = WIELKA czarna magia :) Taki projekt zdecydowanie mogłby rozwiać watpliwosci B) Dzięki i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 jak dla mnie projekt wydaje sie od samego poczatku do bani. jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego =P mamy duzo konfiguratorow sieci, jest duzo kreatorow firewalli, etc, etc powstaje wiele nowych linuxow, gdzie pliki konfiguracyjne sa poumieszczane gdzie indziej. po co robic skrypt ktory obsluguje tylko mandarynke, rh i fc. bez sensu. python wydaje sie w tym przypadku dosc dobrym rozwiazaniem, szybko, sprawnie. mozecie jednak poprobowac, moge pomoc /po maturze i egzaminach na 1oodia =\/, zawsze bym tam czegos sie nauczyl =D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Ech. Chodzi właśnie o uniknięcie zależności poszczególnych dystrybucji i skupieniu się na systemie inicjalizującym sieć od podstaw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 qmam. moze przyjrzyj sie skryptom do livecd. sa takie w sieci, tam jest wykrywanie sprzetu. jest tez jakies distro live do obslugi routera, tam pewnie by bylo dosc takich konfiguracyjnych skryptow /jak on sie nazywal?/ http://www.wifi.com.ar/english/cdrouter.html a te skrypty mam na kompie, nie chce mi sie ich szukac w necie. jak chcesz to moge na mejla wyslac ps: mam nadzieje ze rozumiem zalozenie tego projektu =P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) Ech. Chodzi właśnie o uniknięcie zależności poszczególnych dystrybucji i skupieniu się na systemie inicjalizującym sieć od podstaw. 1290533[/snapback] dokładnie, co dla total zielonych i nie tylko , ot takie sieci komputerowe z administracja w linux (nie-w32) podstawy , by czlowiek siadajacy do linux , bez wiekszego wzhgledu na dystrybucje mogl jakos zaczac ps. projekt jest bardzo trafny pozdro Edytowane 26 Lutego 2005 przez Bulsky Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...