Jump to content
OpelKorsek

windows 10 nie bootuje z partycji systemowej

Recommended Posts

Problem polega na tym że system windows nie bootuje z partycji na której jest zainstalowany windows - lecz jakimś cudem jestem w stanie bootować z zupełnie innego dysku (którego używam do przechowywania danych) na którym nie ma żadnego systemu (dysk systemowy to ssd - dysk który muszę wybrać by zbootować system to hdd)

Witam

postanowiłeś pójść na skróty i odbija się czkawka ? , żadna nowość.

od czasów wprowadzenie biosów UEFI , płyta główna, czy raczej bios płyty głównej określa na którym dysku ma być WBM -Windows Boot Manager 

czy przed instalacją nowego systemu, w biosie sprawdziłeś ? , oczywiście ze nie XD 

pewnie są jakieś poradniki jak przenieść WBM na inny dysk , ale czy potem wszystko będzie pracować jak należy ? , po co sobie życie komplikować.

jak miało by być tak jak należy , to z dysków pousuwał bym partycje, czy to instalatorem win czy np. Linix Mintem , szata graficzna bardzo przypomina tą z Windowsa  , i można uruchomić go z pendrajwa nawet nie trzeba go instalować. 

https://linuxmint.com/download.php   

do utworzenia bootowalnego pendrajwa czy to z Linuxem czy Windowsem polecam program Rufus 

https://rufus.ie/pl/

i do instalacji nowego sytemu pozostawił bym tylko dysk na którym ma być instalowany system , po instalacji, wyłączył PC i pojedynczo dokładał dysk czy dyski.   

6 godzin temu, OpelKorsek napisał:

to znaczy że muszę też usunąć partycje z dysku na którym mam dane (na dysku do przechowywania danych mam ten wbm z tego co się orientuję bo tylko z tego dysku jestem w stanie zbootować)

to jest tzw. zapłacić gapowe XD

dane zawsze można przegrać na inny dysk , nie ma , nie ma od kogo pożyczyć, no to peszek , a tak też jest okazja przejrzeć co jest nie potrzebne.  

4 godziny temu, Chloru napisał:

taa,  a przeczytałeś cały watek , czy tylko jak większość cwaniaczków z PKS-u ino tytuł ?

użytkownik "fereydoond", napisał ze zaproponowane rozwiązanie mu nie pomogło i tak musiał system zainstalować od nowa.  

I to oznacza, że ten u OPa nie zadziała? Ty oprócz problemów z pisaniem masz jeszcze problemy z logicznym myśleniem. OP napisał co napisał i dostał wędkę. Czy złowi sobie rybe to już jego sprawa. Amatorzy jak zwykle doradzą reinstalacje.