OpelKorsek Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 Problem polega na tym że system windows nie bootuje z partycji na której jest zainstalowany windows - lecz jakimś cudem jestem w stanie bootować z zupełnie innego dysku (którego używam do przechowywania danych) na którym nie ma żadnego systemu (dysk systemowy to ssd - dysk który muszę wybrać by zbootować system to hdd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 Witam postanowiłeś pójść na skróty i odbija się czkawka ? , żadna nowość. od czasów wprowadzenie biosów UEFI , płyta główna, czy raczej bios płyty głównej określa na którym dysku ma być WBM -Windows Boot Manager czy przed instalacją nowego systemu, w biosie sprawdziłeś ? , oczywiście ze nie XD pewnie są jakieś poradniki jak przenieść WBM na inny dysk , ale czy potem wszystko będzie pracować jak należy ? , po co sobie życie komplikować. jak miało by być tak jak należy , to z dysków pousuwał bym partycje, czy to instalatorem win czy np. Linix Mintem , szata graficzna bardzo przypomina tą z Windowsa , i można uruchomić go z pendrajwa nawet nie trzeba go instalować. https://linuxmint.com/download.php do utworzenia bootowalnego pendrajwa czy to z Linuxem czy Windowsem polecam program Rufus https://rufus.ie/pl/ i do instalacji nowego sytemu pozostawił bym tylko dysk na którym ma być instalowany system , po instalacji, wyłączył PC i pojedynczo dokładał dysk czy dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OpelKorsek Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 to znaczy że muszę też usunąć partycje z dysku na którym mam dane (na dysku do przechowywania danych mam ten wbm z tego co się orientuję bo tylko z tego dysku jestem w stanie zbootować) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 6 godzin temu, OpelKorsek napisał: to znaczy że muszę też usunąć partycje z dysku na którym mam dane (na dysku do przechowywania danych mam ten wbm z tego co się orientuję bo tylko z tego dysku jestem w stanie zbootować) to jest tzw. zapłacić gapowe XD dane zawsze można przegrać na inny dysk , nie ma , nie ma od kogo pożyczyć, no to peszek , a tak też jest okazja przejrzeć co jest nie potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OpelKorsek Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 no nic to poczekam aż kupie zewnętrzny dysk bo to sporo danych jednak - ustawiłem w biosie ten dysk na dane jako default do bootowania a całą reszte kompletnie usunąłem z listy i póki co cały dzień bootuje bezproblemowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2023 @OpelKorsek - masz próbuj - https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-change-the-boot-device-in-windows-10/dc05a3db-bf64-4309-92ef-ca425e4e692e Pan T. woli jak zwykle uprawiać wioskowe mądrości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2023 4 godziny temu, Chloru napisał: @OpelKorsek - masz próbuj - https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-change-the-boot-device-in-windows-10/dc05a3db-bf64-4309-92ef-ca425e4e692e Pan T. woli jak zwykle uprawiać wioskowe mądrości. taa, a przeczytałeś cały watek , czy tylko jak większość cwaniaczków z PKS-u ino tytuł ? użytkownik "fereydoond", napisał ze zaproponowane rozwiązanie mu nie pomogło i tak musiał system zainstalować od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2023 I to oznacza, że ten u OPa nie zadziała? Ty oprócz problemów z pisaniem masz jeszcze problemy z logicznym myśleniem. OP napisał co napisał i dostał wędkę. Czy złowi sobie rybe to już jego sprawa. Amatorzy jak zwykle doradzą reinstalacje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...