Skocz do zawartości
Astec

RTX 4070 vs RX 7800XT

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele osób "siedzących" w branży komputerowej zalecała czekanie na premiere nowych Radeonów 7700XT i 7800XT. Osobiście od niemal dwóch lat jestem posiadaczem RTX 3070 i rozważałem upgrade do 4070, ale jako że nie jestem w pełni zdecydowany postanowiłem zaczekać na nowe Radeony. Minimalny poziom wydajności jaki mnie interesuje to właśnie 4070. I tu pojawia się 7800XT. W teorii w zupełności wystarczająca wydajność w rasteryzacji, poprawiony RT i zmniejszone zużycie energii (względem RDNA2).  Za RTX przemawia DLSS + FG, lepszy RT, niższe zużycie energii, częste aktualizacje sterowników i względnie lepsza stabilność. Może i bym wybrał Radeona, ale jednak bliższa mojemu sercu jest NVIDIA. Około 6 lat temu zmieniłem barwy z czerwonej na zielone i od tamtej pory w moim komputerze zawsze siedzi NVIDIA. Nigdy nie byłem aż tak bardzo kuszony przez AMD i naprawdę mam mętlik w głowie. Od AMD posiadam Ryzena 7600X i naprawdę szanuje ich jako producenta CPU, ale nie mogę w pełni docenić ich kart graficznych. Komputer wykorzystuje do szerokiego przekroju najnowszych gier (w tym AAA) oraz multimediów. Co moglibyście doradzić takiej niezdecydowanej osobie jak ja? Według was jaką kartę powinienem wybrać?

Edytowane przez Astec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekać na następną generację bo 4070 jak i 7800xt mają wg mnie zawyżoną numerację/pozycjonowanie jak i cenę. To powinny być max 4060ti i 7700 bez XT. Chyba że ci ramu na karcie brakuje i znowu za 2 lata chcesz zmienić to bierz co ci lepiej pasuje. Ja z rozmydlaczami grać nie potrafię dlatego dlss czy fsr nie wchodzi w ogóle w strefę rozważań. Teraz mam 6700xt i poczekam minimum jedną generacje jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po firmie nie patrzę. Zawsze mnie to rybkało, więc tutaj się nie wypowiem.  

Z 3070 bym nie zmieniał.

4070 nie daje takiego wielkiego kopa, chyba że grasz w 1080p, bo wtedy możesz się pobawić w bardzo wysokie fpsy, poprawiane jeszcze przez DLSS FG. Karta jest też droga.

7800XT wydajnością nie powala. Tania specjalnie też nie jest. Brak DLSS, a FSR 3.0 dopiero na slajdach. Dobrym argumentem jest tu masa pamięci, ale skoro regularnie wymieniasz karty, to nie będziesz za 5 lat się zastanawiał, czy ten wtedy już złom jeszcze daje radę. 

Jeśli masz dużą potrzebę wymiany, weź 4070 jako lepszą opcje "na już". Jeśli portfel głęboki, pomyśl nad 4070ti. Jeśli cię specjalnie nie ciśnie, daruj sobie. Sam ze stosunkowo niedawno kupioną 3060ti i ostatnio przytulonym monitorem 4K sporo marudzę i rozglądam się za 4070 właśnie. Szkoda i jednak kasy. Poczekam albo na jakąś solidną promocję, albo na następna generację. Do BG3 w 4K starcza. Do cywilizacji 7 też starczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi