Astec Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) Witajcie, Mój obecny zestaw to połączenie Ryzena 7600X i RTX 3070. Pracuje, a raczej gram (główne zastosowanie komputera) na monitorze 24 cale FullHD i 75 Hz. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie wymiana monitora na większy tj. 27" o rozdzielczości raczej WQHD, gdyż obiawiam się, że przy 1080p będzie duża pikseloza. A co z częstotliwością odświeżania? Minimum 75 Hz, żeby nie było mniej niż jest obecnie. A może uzasadniona jest dopłata do wyższej częstotliwości tj. 144-165 Hz? Ale czy nie będzie wtedy tak, że karta graficzna będzie dużo za słaba i nie da rady zapewnić takiego klatkażu (nawet znacząco redukując ustawienia graficzne)? Nie chcę sytuacji w której zamiast cieszyć się lepszą jakością obrazu i szczegółowością będę sfrustrowany tym, że zamiast maksymalnej częstotliwości ekranu będzie np. połowa. Jakie były wasze wrażenia po przesiadce z monitora FullHD na taki z WQHD i wysokim odświeżaniem ekranu? Ewentualnie mogę jeszcze kupić 27" WQHD i 75Hz. Sam już nie wiem co zrobić. Boje się, że wyższa rozdzielczość będzie zabójcą wydajności mojego PC i zamiast cieszyć się nowym monitorem od razu będę myślał o zmianie GPU. Możecie mi polecić jakiś monitor do 1400 zł? Doprecyzuje, że chodzi mi o 2560x1440. Edytowane 13 Września 2023 przez Astec Błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VVilkacy Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2023 Przesiadka na wyższą rozdzielczość i rozmiar zawsze jest opłacalna (w granicach rozsądku). Nawet jeśli masz tylko integrę. 3070 nie "obsłuży" monitora QHD 144 Hz w nowych tytułach, ale nie przejmowałbym się tym. Panel kupujesz na lata, więc bierz najlepszą opcję, na jaką możesz sobie pozwolić. Do tego jest to pierwszy i najważniejszy element, jaki warunkuje Twoje odczucia z użytkowania komputera. Nie ma żadnych przeszkód, żeby grać na nim w niższej rozdzielczości czy detalach, jeśli zajdzie taka potrzeba. Sam używałem m. in. takiego monitora z RX-em 570 i 2500k przez blisko dwa lata. Aha, propsy za nieużywanie zwrotu "1440p", który jest błędny, a nikt o tym nie wie. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2023 Idź w 4K i się nie przejmuj. Na 3060ti sobie daję radę (z pewnym bólem wiadomej części ciała). Jest DLSS, są suwaki. Kartę prędzej czy później wymienisz, 2560*1440 to już dzisiaj stara technologia. No i dużo herców. Monitor 144Hz obsługuje 75Hz. W drugą stronę niestety nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2023 Z tym 4k to bym sie chyba jednak wstrzymał, chyba że masz w planach kupno RTX4090 lub podobnej klasy GPU. Bierz 2560x1440, 144Hz, IPS i z jakims G-synciem (lub G-sync compatible). Mam taki monitor połączony z RTX3070 i jest ok. Bardziej wymagające gry dasz na High zamiast Ultra i będzie 70-90 fps. Starsze czy mniej wymagające gry lecą na ultra 120-144 fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutektm Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2023 @AstecBierz 27" 2560x1440 min 144hz jak Cię stać i będziesz zadowolony. Kartę i tak będziesz musiał wcześniej czy później zmienić. Niedawno sam szukałem takiego sprzetu i z dostępnych na rynku modeli mogę polecić: LG Ultragear 27GP850P-B Iiyama GB2770QSU - B5 SAMSUNG ODYSSEY G5 S27AG520PP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...