Skocz do zawartości
fuRmi

Nowa karta graficzna 3-4k

Rekomendowane odpowiedzi

Siema planuje zakup karty graficznej ale nie za bardzo wiem też jakiej . Planuje stopniowo ulepszać kompa gdyż do razu wychodzi zbyt duży koszt to raz a dwa w niedalekiej przyszłości ma wyjść nowy procesor od AMD . Na razie bazuje na pokładzie i7 10700k z zasilaczem  EVGA SuperNOVA 650 G2 650W ramy ddr4 3200mhz 16 gb . Głównie myślałem aby na początku po prostu kupić do tego zestawu 3060 i nie ładować się w koszta jakoś zbytnio ale wołalbym w jakieś pół roku złożyć jakąś fajną bazę pod kompa . Więc myślałem o zakupie 4070 ti lub 4070 też myślałem o 3070ti ale ten dlss 3.0 trochę mnie kusi . Pytanie czy zasilacz wystarczy czy warto przemyśleć od razu ten zakup również .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

i7 10700K to nie jest jakiś stary procesor , ale fakt zapewnia wsparcie dla PCIe 3.0 

grając w 2K czyli 1440p , narzut obciążenia jest przesuwany na GPU wiec taka i7 nadal będzie dobrym rozwiązaniem, taniej wyjdzie zakup nawet drogiego monitora 2k 144Hz+  niż upgrade, płyta, procesor, ram. 

a jakieś OC CPU już robiłeś ?, o ile posiadasz dobre chłodzenie.  

np.

https://www.youtube.com/watch?v=GUNnhY0sNbc

zasilacze EVGA to szału nie robią.   

ja liczę tak:

karta graficzna RTX 3060 około 200W i to x2 

procesor i7 10700K bez limitów mocy, w szczyćcie nawet około 250W XD

czyli taki 650W będzie na styk.

RTX 4070 około 230W 

RTX 4070Ti potrafi w szczycie nawet około 300W wciągnąć i tu pytanie czy EVGA pociągnie temat ? , czy w losowych skokach obciążenia np. podczas giercowania zadziała zabezpieczenie przeciążeniowe i restart PC, to już trzeba by sprawdzić empirycznie.          

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocne ciśnienie mam ogólnie jakbyście mi cos doradzili w kwesti karty byłbym wdzięczny gydż obecnie siedzę na gtx760 gdyż moja 1080ti poszła na gawarancje z jakieś 2 lata temu teraz pewnie zdziwnienie ale gównie gram w csa więc starczało mi do monitora 144hz ale jak wiadomo wyszedł nowy cs2 więc są braki i karta nie wyrabia i z racji tego że jestem trochę przymuszony do upgadu kompa to planuje coś stopniowo wymieniać i nie pchać się w jakieś giga koszta z drugiej strony niby też mógłbym wyłorzyć siano na całkowicie nowy zestaw ale jak już cs2 mnie zmusił to karty to wolałbym poczekać na te nowe ryzeny gdyż kuszą a premiera w niedalekiej przyszłości na pewno szybciej niż karty od nividi . Też zdam się na waszą opinie czy faktycznie jest warto się ładować w te nowe karty i poczekać na coś konkretniejszego a wspoóc się byle zwykłym 3060 ti a zacząć robić nową platforme pod ryzena i nową serie rtx5xxx tylko tyle że te karty mogą być nawet i za dwa lata a tyle aż nie chce mi się czekać . W tematyce komputerów już trochę nie siedzę wiec chciałbym się zdać na opinię lepszych fachowców . OC nie robiłem z tego względu że nie za bardzo wiem nawet jak a druga sprawa czy płyta da rade i tak jak wspomniałeś chłodzenie ... Chłodzenie to dark pro 3 od beqiet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wisz rozstrzał cenowy jest spory 3-4tys ?

w cenie około 3 tys. zakupił bym 

Karta graficzna Asus Dual GeForce RTX 4070 OC 12GB GDDR6X (DUAL-RTX4070-O12G)

bo np.

Karta graficzna Power Color Red Devil Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 (RX 7800 XT 16G-E/OC) rekomendowany zasilacz 800W

to sam tyczy zakupu około 4 tys. 

Karta graficzna Zotac Gaming GeForce RTX 4070 Ti Trinity OC 12GB GDDR6X (ZT-D40710J-10P) rekomendowany 750W

lub

Karta graficzna Sapphire Pulse Radeon RX 7900 XT 20GB GDDR6 (11323-02-20G) rekomendowany zasilacz 750W

po wymianie karty graficznej nie zależnie jakiej i przeprowadzeniu testów razem z i7 10700K, dopiero podejmij decyzje czy faktycznie warto robić upgrade na nowego Ryzena (magia cyferek , więcej o ile FPS ? ) 

a płytę główna jajka posiadasz ?, można by pomoc w ewentualnym OC procesora. 

a jeśli posiadasz chłodzenie

Chłodzenie CPU be quiet! Dark Rock PRO 3 (BK019)

to raczej poradzi sobie z i7 10700K po OC  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta gówna to Gigabyte Z490 GAMING X . Kurde jakoś ten asus mnie odstrasza bo miałem od nich strixa i niestety miał jakaś wadę fabryczną .. Może 4070 + jakiś zasilacz albo ewentualnie 4070ti i nagiąć budźet też dokupująć zasilacz ... Też w sumie nie musi być to wtedy karta od zielonych zależy co w tym przedziale cenowym byłby najlepsze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.krsystem.pl/xfx_speedster_merc_310_amd_radeon_rx_7900_xt_black_edition_20g-item-70949.html

+ zasilacz 750-800W, jakoś 4200-4300 wyjdzie. 

W dniu 13.09.2023 o 22:31, Mr.T... napisał:

RTX 4070Ti potrafi w szczycie nawet około 300W wciągnąć i tu pytanie czy EVGA pociągnie temat ?

EVGA może i by dała radę ale raczej wymieniłbym. 750-800W optymalnie żeby w peaku było obciążenie do 70%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.morele.net/zasilacz-endorfy-supremo-fm5-gold-850w-ey7a009-11788479/ co powiecie na ten zasilacz? specjalnie poleceny czy produkt godny uwagi ... Chyba że jakiś inny zasilacz polecicie . Powieccie mi bo nigdy nic od czerwonych nie miałem czy jak już skladać coś to z jednej stajni czy do intela lepiej pasowałaby nividia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FM5 jest ok. W sensie nie ma bajerów ale w 100% wystarcza.

8 minut temu, fuRmi napisał:

Powieccie mi bo nigdy nic od czerwonych nie miałem czy jak już skladać coś to z jednej stajni czy do intela lepiej pasowałaby nividia .

Nie ma takiej reguły. Można rotować dowolnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi