fuRmi Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2023 Siema planuje zakup karty graficznej ale nie za bardzo wiem też jakiej . Planuje stopniowo ulepszać kompa gdyż do razu wychodzi zbyt duży koszt to raz a dwa w niedalekiej przyszłości ma wyjść nowy procesor od AMD . Na razie bazuje na pokładzie i7 10700k z zasilaczem EVGA SuperNOVA 650 G2 650W ramy ddr4 3200mhz 16 gb . Głównie myślałem aby na początku po prostu kupić do tego zestawu 3060 i nie ładować się w koszta jakoś zbytnio ale wołalbym w jakieś pół roku złożyć jakąś fajną bazę pod kompa . Więc myślałem o zakupie 4070 ti lub 4070 też myślałem o 3070ti ale ten dlss 3.0 trochę mnie kusi . Pytanie czy zasilacz wystarczy czy warto przemyśleć od razu ten zakup również . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2023 Witam i7 10700K to nie jest jakiś stary procesor , ale fakt zapewnia wsparcie dla PCIe 3.0 grając w 2K czyli 1440p , narzut obciążenia jest przesuwany na GPU wiec taka i7 nadal będzie dobrym rozwiązaniem, taniej wyjdzie zakup nawet drogiego monitora 2k 144Hz+ niż upgrade, płyta, procesor, ram. a jakieś OC CPU już robiłeś ?, o ile posiadasz dobre chłodzenie. np. https://www.youtube.com/watch?v=GUNnhY0sNbc zasilacze EVGA to szału nie robią. ja liczę tak: karta graficzna RTX 3060 około 200W i to x2 procesor i7 10700K bez limitów mocy, w szczyćcie nawet około 250W XD czyli taki 650W będzie na styk. RTX 4070 około 230W RTX 4070Ti potrafi w szczycie nawet około 300W wciągnąć i tu pytanie czy EVGA pociągnie temat ? , czy w losowych skokach obciążenia np. podczas giercowania zadziała zabezpieczenie przeciążeniowe i restart PC, to już trzeba by sprawdzić empirycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuRmi Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2023 Mocne ciśnienie mam ogólnie jakbyście mi cos doradzili w kwesti karty byłbym wdzięczny gydż obecnie siedzę na gtx760 gdyż moja 1080ti poszła na gawarancje z jakieś 2 lata temu teraz pewnie zdziwnienie ale gównie gram w csa więc starczało mi do monitora 144hz ale jak wiadomo wyszedł nowy cs2 więc są braki i karta nie wyrabia i z racji tego że jestem trochę przymuszony do upgadu kompa to planuje coś stopniowo wymieniać i nie pchać się w jakieś giga koszta z drugiej strony niby też mógłbym wyłorzyć siano na całkowicie nowy zestaw ale jak już cs2 mnie zmusił to karty to wolałbym poczekać na te nowe ryzeny gdyż kuszą a premiera w niedalekiej przyszłości na pewno szybciej niż karty od nividi . Też zdam się na waszą opinie czy faktycznie jest warto się ładować w te nowe karty i poczekać na coś konkretniejszego a wspoóc się byle zwykłym 3060 ti a zacząć robić nową platforme pod ryzena i nową serie rtx5xxx tylko tyle że te karty mogą być nawet i za dwa lata a tyle aż nie chce mi się czekać . W tematyce komputerów już trochę nie siedzę wiec chciałbym się zdać na opinię lepszych fachowców . OC nie robiłem z tego względu że nie za bardzo wiem nawet jak a druga sprawa czy płyta da rade i tak jak wspomniałeś chłodzenie ... Chłodzenie to dark pro 3 od beqiet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2023 wisz rozstrzał cenowy jest spory 3-4tys ? w cenie około 3 tys. zakupił bym Karta graficzna Asus Dual GeForce RTX 4070 OC 12GB GDDR6X (DUAL-RTX4070-O12G) bo np. Karta graficzna Power Color Red Devil Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 (RX 7800 XT 16G-E/OC) rekomendowany zasilacz 800W to sam tyczy zakupu około 4 tys. Karta graficzna Zotac Gaming GeForce RTX 4070 Ti Trinity OC 12GB GDDR6X (ZT-D40710J-10P) rekomendowany 750W lub Karta graficzna Sapphire Pulse Radeon RX 7900 XT 20GB GDDR6 (11323-02-20G) rekomendowany zasilacz 750W po wymianie karty graficznej nie zależnie jakiej i przeprowadzeniu testów razem z i7 10700K, dopiero podejmij decyzje czy faktycznie warto robić upgrade na nowego Ryzena (magia cyferek , więcej o ile FPS ? ) a płytę główna jajka posiadasz ?, można by pomoc w ewentualnym OC procesora. a jeśli posiadasz chłodzenie Chłodzenie CPU be quiet! Dark Rock PRO 3 (BK019) to raczej poradzi sobie z i7 10700K po OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuRmi Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 Płyta gówna to Gigabyte Z490 GAMING X . Kurde jakoś ten asus mnie odstrasza bo miałem od nich strixa i niestety miał jakaś wadę fabryczną .. Może 4070 + jakiś zasilacz albo ewentualnie 4070ti i nagiąć budźet też dokupująć zasilacz ... Też w sumie nie musi być to wtedy karta od zielonych zależy co w tym przedziale cenowym byłby najlepsze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 https://www.krsystem.pl/xfx_speedster_merc_310_amd_radeon_rx_7900_xt_black_edition_20g-item-70949.html + zasilacz 750-800W, jakoś 4200-4300 wyjdzie. W dniu 13.09.2023 o 22:31, Mr.T... napisał: RTX 4070Ti potrafi w szczycie nawet około 300W wciągnąć i tu pytanie czy EVGA pociągnie temat ? EVGA może i by dała radę ale raczej wymieniłbym. 750-800W optymalnie żeby w peaku było obciążenie do 70% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuRmi Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 https://www.morele.net/zasilacz-endorfy-supremo-fm5-gold-850w-ey7a009-11788479/ co powiecie na ten zasilacz? specjalnie poleceny czy produkt godny uwagi ... Chyba że jakiś inny zasilacz polecicie . Powieccie mi bo nigdy nic od czerwonych nie miałem czy jak już skladać coś to z jednej stajni czy do intela lepiej pasowałaby nividia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 FM5 jest ok. W sensie nie ma bajerów ale w 100% wystarcza. 8 minut temu, fuRmi napisał: Powieccie mi bo nigdy nic od czerwonych nie miałem czy jak już skladać coś to z jednej stajni czy do intela lepiej pasowałaby nividia . Nie ma takiej reguły. Można rotować dowolnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...