Skocz do zawartości
Homer

Kingston HyperX vs. Kingston Value ram

Rekomendowane odpowiedzi

Składając nowego kompa zastanawiam się nad rodzajem pamięci ram. Co lepiej kupić 2x 256Mb 400Mhz HyperX czy może 2x 512Mb 400Mhz zwykłych kingstonów? Koszty są zbliżone. Bardziej zależy mi na wypasionej stacji robczej (P4 2,6 HT, IC7) niż na maszynie do overclockingu. Co wybrać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składając nowego kompa zastanawiam się nad rodzajem pamięci ram.  Co lepiej kupić 2x 256Mb 400Mhz HyperX czy może 2x 512Mb 400Mhz zwykłych kingstonów? Koszty są zbliżone. Bardziej zależy mi na wypasionej stacji robczej (P4 2,6 HT, IC7) niż na maszynie do overclockingu.  Co wybrać ?

value RAM

Chyba proste. :D

Ilosc nad szybkosc przdkaldasz to taki winien byc wybor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z wydajnością tych zwykłych Kingstonów ? Zakładając że oba typy pamięci (HyperX i Value Ram) pracują przy optymalnych ustawieniach (bez overclokingu) to o ile % bedzie mniejsza wydajność Value Ram od HyperX ? (1024MB a 512MB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze gada :) Ja mam 256 na wonbondach i 180 mhz timingi agresiw to nie problem :)MOżesz nawed sprawdzić pamieci TWINMOS bo też są na winbondach.POlecam

czy ja wiem czy gadacie z sensem? ja mam kingstny value 333 na infineonach i latają 420 MHz spox na timingach 2.5-2-3-6 czyli najostrzejszych jakie można ustawić na mojej płycie. wasze 180 wygląda mniej okazale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie zamierzasz podkrecac to 2x512 da Ci wiekszego kopa niz 2x256. Ja osobiscie zamowilem sobie wlasnie kostke Twisterkow 256 MB DDR 400 - jak dostane do domciu to posprawdzam :) (o ile proc i zasilka pozwola :().

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam stepping AO, nie martw się bo nie jesteś sam. FSB 200 chodzi ale po obniżeniu mnożnika więc możesz puścić twiny 400 na 400.

No to fajno - moze uda mi sie jakies 8x200 wyciagnac. AMD na jakim napieciu Ci chodzi tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ja wiem czy gadacie z sensem? ja mam kingstny value 333 na infineonach i latają 420 MHz spox na timingach 2.5-2-3-6 czyli najostrzejszych jakie można ustawić na mojej płycie. wasze 180 wygląda mniej okazale.

Powaznie, na tej płycie nie można ustawić cl2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry, cl2 uustawia się osobni niż resztę składowych timingów. timingi safe/normal/fast/turbo/ultra (mam ultra) i CL 2, 2.5, 3, SPD. dzisiaj ustawiłem cl2 czyli mam 2-3-2-6.

ent : 8.5*200 powinno ci pójść (2000+), u mnie choćby 1 MHz wyżej jest już 2100+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MI tak lata bez zmiany napięcia.Kiedys szukałem na googlach pamieci o oznaczeniach takie jakie ja mam i znalazłem że na max agresywnych timingach i napięciu +0.3V koleś puścił je na 210 mhz wieć Twoje 420 mhz i to jeszcze na niskich timingach to goofno :wink: Jak jesteś ciekway to specjalnie dla Ciebie lukne na cyferki na kościach i poszukam tego testu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry, cl2 uustawia się osobni niż resztę składowych timingów. timingi safe/normal/fast/turbo/ultra (mam ultra) i CL 2, 2.5, 3, SPD. dzisiaj ustawiłem cl2 czyli mam 2-3-2-6.

ent : 8.5*200 powinno ci pójść (2000+), u mnie choćby 1 MHz wyżej jest już 2100+.

U mnie biega na 1750 na razie :D (12,5 x 140) wiec po cichu licze na jakies 9*200 :D. AMD podaj swoje Vcore :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...