Skocz do zawartości
ppiwodzki

Komputer do gier za około 6000zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po wielu latach wypada zmienić starą skrzynkę bo jest już wiekowa i nowych grach już jest mocno średnio. Aktualnie mam na stanie i5-4590 oraz GTX970.

Mam monitor 1080p 144Hz i raczej na razie nie mam zamiaru go zmieniać więc 4k mnie nie interesuje, jak coś to zmienię na 2k.

Jako, że już od wielu lat nie śledzę na bieżąco rynku PC toteż nie podaje linku z gotowym zestawem gdyż nie orientuje się co i dlaczego jest dobre/złe. Chciałbym jednak platforme nieco przyszłościową co bym za 2 lata nie musiał wymieniać karty graficznej. Na pewno trzeba mi 32gb pamięci RAM, 2TB dysk SSD.

Ogólnie po premierze nowych radeonów ich karta 7800XT 16gb wydaje się optymalnym kandydatem aczkolwiek nie wiem czy może nie dopłacić do RTX4700.

Czy funkcje jak dlss są na tyle ważne, żeby dopłacać do Nvidi? Nie jestem fanbyem żadnej z firm więc zależy mi na najlepszym stosunku jakości do pieniędzy.

Marka procesora jest mi obojętna. Aktualnie na ich temat wiem jeszcze mniej niż na temat kart graficznych. Jedynie pytanie czy musem jest dokupienie chłodzenia czy jest to po prostu mądre rozwiązanie?

Potrzebuję kompletny zestaw, razem z obudową. Budżet to 6000, max 6500zł. Ewentualnie jak jest jakiś fajny sklep z ratami 0% to się szarpnę na 7000zł.

Czy obecnie takie zestawy są ciche w spoczynku? Logiczne, że wiatraki hałasują pod dużym obciążeniem, ale gram na słuchawkach więc nie jest to wtedy problem.

Jak dam radę to spróbuje coś złożyć i wtedy zapostuję swoją propozycję, ale tak jak mówię, muszę duuużo doczytać zanim coś sensownego sam złożę.

Dziękuje z góry za pomoc.

ps1. Czy karty dźwiękowe na płytach głównych się czymś różnią tak naprawdę? Wolałbym taką z nieco lepszym dźwiękiem, ewentualnie dokupię osobną kartę dźwiękową.

ps2. Czy opaska antystatyczna jest obowiązkowa przy składaniu PC? Swój składałem bez, było to głupie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmajstrowałem takie coś na podstawie polecanego zestawu:

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1114908

Jest to wstępna konfiguracja. Zastanawiam się nad RTX 4070 aczkolwiek jest mniej wydajny bez RTX.

Pamięci ddr4, na jakiś czas będzie jeszcze ok czy lepiej iść już w ddr5? Jednak ceny będą wyższe i wtedy łatwo przekroczyć budżet.

Edit

Takie coś na am5 i ddr5 zrobiłem na szybko

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1115043

Edytowane przez ppiwodzki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W dniu 14.09.2023 o 17:24, ppiwodzki napisał:

Ogólnie po premierze nowych radeonów ich karta 7800XT 16gb wydaje się optymalnym kandydatem aczkolwiek nie wiem czy może nie dopłacić do RTX4700.

testów nie brakuje XD 

Czy funkcje jak dlss są na tyle ważne, żeby dopłacać do Nvidi? Nie jestem fanbyem żadnej z firm więc zależy mi na najlepszym stosunku jakości do pieniędzy

coś tam daje technologia i jest nadal rozwijana.

Marka procesora jest mi obojętna. Aktualnie na ich temat wiem jeszcze mniej niż na temat kart graficznych. Jedynie pytanie czy musem jest dokupienie chłodzenia czy jest to po prostu mądre rozwiązanie?

zależy od procesora, ale jest to dobre rozwiązanie. 

Czy obecnie takie zestawy są ciche w spoczynku?

nowe karty graficzne czy zasilacze , trzeba poczytać w specyfikacji pracują w tzw.. trybie pół pasywnym , czyli dopiero po przekroczeniu temperatury włączają się wiatraki.

ps1. Czy karty dźwiękowe na płytach głównych się czymś różnią tak naprawdę? Wolałbym taką z nieco lepszym dźwiękiem, ewentualnie dokupię osobną kartę dźwiękową.

producenci płyt głównych , tez szukają oszczędności, montując np. kodeki audio słabszej jakości, proponował bym pierwej zrobić odsłuch a dopiero potem rozważył zakup dodatkowej kary muzycznej.

ps2. Czy opaska antystatyczna jest obowiązkowa przy składaniu PC? Swój składałem bez, było to głupie?

pytanie nie jest głupie, można się zaopatrzyć skoro poczujesz się bezpieczniej , ale własnego doświadczenia, bez przesady, jak nie będziesz miał na sobie grubego swetra od babci co by powodował wytworzenie ładunku elektrostatycznego to raczej nic nie powinno się wydarzyć, przed robota umyj dokładnie ręce woda z mydłem i tyle.

co do zestawu to mogę zaproponować płytę główna z lepszym kodekiem audio , trochę mocniejszym zasilaczem i dyskiem o lepszych parametrach. 

i np. pod DDR4 

Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX (100-100000926WOF)

Płyta główna Asus ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II

Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (KF436C16RB1K2/32)

Chłodzenie CPU Deepcool AG400 (R-AG400-BKNNMN-G-1)

Dysk SSD ADATA Legend 850 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-850-2TCS)

Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997)

Zasilacz Fractal Design Ion Gold 850W (FD-P-IA2G-850)

Karta graficzna Power Color Red Devil Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 (RX 7800 XT 16G-E/OC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi