harykeogh Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) Jestem na etapie wyboru nowej karty graficznej która ma zastąpić dotychczasowe 2070 super i mam nadzieję że forum mi coś podpowie. Obecnie gram na monitorze ultrawide 1080p, ale planuję gdzieś tak za rok wymienić na 1440p ultrawide. Reszta komponentów to procesor 3700x i 16 gb ram, zasilacz 750 Corsair. Procek wymienię pewnie niedługo na 5800x3d. Gry single player - rpg, strategie, akcji. Obecnie Starfield - który powoduje potrzebę wymiany, bo mój 2070 po raz pierwszy nie daje rady. Interesuje mnie karta która teraz i przez najbliższe 3 lata pozwoli mi grać w 1440p ultrawide w 60 klatkach na max lub prawie max detalach. Ważna jest też dla mnie cisza, zarówno wiatraków jak i cewek. Nie lubię też płacić za coś czego nie wykorzystam. I chciałbym w miarę możliwości zachować zasilacz. Przyglądam się 7900xt (np. Sapphire Pulse za 4200 PLN lub Hellhound za 4300 PLN). Ale często są te karty opisywane jako karty 'do 4k', a obecnie w 4k nie celuję. Więc pytanie - czy 7900 XT to dobry wybór? Czy nie jest to 'overkill' dla mojej planowanej rozdzielczości i ilości klatek? A może 7800 xt wystarczy? Jeżeli jednak 7900 XT - to który model jest najcichszy? Edytowane 18 Września 2023 przez harykeogh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 Włączając wszystkie efekty na ultra i jeszcze RT, spokojnie taka 7900xt klęknie w 1440p ultra wide, ale to zawsze można docisnąć bezsensownymi efektami. Do takiej rozdziałki i detali prawie-ultra moim zdaniem potrzeba 7800XT lub więcej, ewentualnie RX6800 ale już posiłkując się mocno FSR w zależności od gry. 6700XT to taka karta do bieda ultra wide 1440p czyli minimum żeby w ogóle działało w miarę płynnie z FSR. Także myślę że 7800XT albo 7900XT który jest ciut overkillem i chyba lepiej kasę zostawić na kolejny upgrade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...