Skocz do zawartości
RocketWarhog

Ryzen 7800x3d + rtx 4080 (ok. 12k)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, czołem!

Long-time reader, first time poster:). Nie składałem komputera od dekad (dosłownie), więc proszę czcigodnych ekspertów, uczniów Sebastiana o wskazanie czy załączona lista komponentów będzie ok (przeznaczenie - gry, AI/DL, lekkie zabawy kreatywne). W sensie czy RAM nie za słaby, czy może lepsza płyta?

https://www.x-kom.pl/lista/afe57dlhp

Z góry bardzo dziękuję za uwagi i komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minutes ago, Chloru said:

Zamiast Navisa weź LiquicFreezer II.

240 wystarczy? Czy te nieszczelne uszczelki to częsty problem?

Teraz zauważyłem, że obudowa jest zaprojektowana na max 330mm, a kqrta ma 329mm, wejdzie?

Czy będę potrzebował jeszcze jakieś customowe kable do tego zestawu czy bez problemu dam radę z tym co będzie w pudełkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, RocketWarhog napisał:

240 wystarczy? Czy te nieszczelne uszczelki to częsty problem?

Nie wiem. To kwestia tego jaki hałas jesteś w stanie znieść. Nie słyszałem o problemach z uszczelkami. Jeżeli się tego obawiasz to po prostu weź duże chłodzenie powietrzne. Np nowy DR Pro5 albo jakąś Noctue.

13 minut temu, RocketWarhog napisał:

Teraz zauważyłem, że obudowa jest zaprojektowana na max 330mm, a kqrta ma 329mm, wejdzie?

Loteria. Pamiętaj, że wtedy na 99% nie zamontujesz AIO na froncie.  Popatrz na Corsair 4000/5000D Airflow, BQ Shadow albo SilentBase. 

15 minut temu, RocketWarhog napisał:

Czy będę potrzebował jeszcze jakieś customowe kable do tego zestawu czy bez problemu dam radę z tym co będzie w pudełkach?

Wszystko powinno być w pudełkach a gługości kabli powinny być ok w przypadku aktualnych obudów. Jak kupisz coś bardzo dużego to może będzie się trzeba posiłkować dodatkowymi kabelkami. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Corsair 4000D Airflow i chlodzenie Cooler Master 360L Core ARGB i śmiga na froncie. Max temperatura to do  79'C i 85'C w upały, wszystko bez throttlingu podczas pelnego obciazenia Cinebnechem 2024
Dla Ciebie propozycja, abyś kupił coś z systemem anti leak jesli sie boisz, że coś kiedyś wycieknie Chlodzenie

Obudowa musi się zmienić i najlepiej, jakby chlodnica byla na górze bo jest cichsza, na przodzie tez moze byc, ale tutaj jest glosniej i w sumie chlodniej, jesli patrze na moja obudowe i ulozenie chlodnicy na przodzie 🙂 Dla Ciebie: obudowa , czyli to co polecił wyżej Chloru.

Jesli możesz również dopłacić do lepszej płyty głównej to zrób to. Obecnie w xkom jest niedostepna, ale na ceneo mozesz znalezc najtanszy sklep z nia. Mowa o X670E Steel Legend od Asrocka, najlepsza plyta w swojej cenie. Duzo opcji i najnowsze standardy 🙂 

Płyta Asrocka ma w dodatku bardzo dobry uklad dzwiekowy i sieciowy co nie zdarza sie w innych plytach, ktore maja np. uklad od Intela, ktory jest zle zrobiony i nawet pomimo poprawek oprogramownaia zwieksza opoznienia w grach co jest niedopuszczalne.

Twoja plyta glowna nie wspiera tych pamieci na takim taktowaniu, MSI tylko 6000MHz, asrock 6600MHz i tutaj musisz patrzec na liste kompatybilnych modulow RAM lub ryzykowac niestabilnością w podrekcaniu.

Plyta ktora sam mam w zestawie z Ryzen 7 7800X3D:

asrock

Edytowane przez Ma Ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.09.2023 o 20:28, RocketWarhog napisał(a):

Wow! Dzięki! Obudowa trochę większa, ale biała nawet całkiem spoko. Szkoda, że płyty nie ma w x-komie, bo wygląda super w tej cenie. 

A zasilacz 750w wystarczy? Czy lepiej 850?

Zasilacz spokojnie wystarczy 750W, jak cos to płyta główna już jest dostepna w xkom z tego co widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam podepne się do tematu, też planuje upgrade sprzętu, na podobnych podzespołach i prosze o ocene, a zakup planuje na black friday nie wiem czy warto czekać, doradzcie mi, zawsze są jakieś okazje. Głównie licze na promocje rtx 4080.

Jeszcze zastanawiam się nad grafiką, miedzy 4070 ti a 4080, w 4080 kusi 16 gb vramu i wieksza wydajność, a na yt polecali 4070ti i że nie warto dopłacać do 4080 chyba lipton to mówił, a obecnie starfield potrafi 9 gb vramu zająć w 4k i nie wiem czy to wystarczy to na ~5lat albo i dłużej?

Sprzęt głównie do gier w 4k, dobry zestaw wybrałem? https://www.x-kom.pl/lista/vgcnk6bat zestaw bez zasilacza bo mam seasonic 750W gold ze starego PC, powinno wystarczyć. Wsadze chłodzenie raczej Dark rock 5 pro albo elite, w październiku ma być premiera. Chłodzenie powietrzne bo słyszałem na yt kanale Video Blog Tech że chłodzenia wodne potrafią się zapchać po paru latach, niby jest gwarancja, ale wole nie mieć zmartwień, a że planuje komputer na lata wydaje mi się że chłodzenie powietrzem jest mniej awaryjne. Da się ten procesor wogóle podkręcać? Bo jedni piszą że nie, a drudzy że tak. Widziałem że podkręcanie tego procka potrafi upalić płyte/procka.

Wybór padł na AMD gdyż zamierzam zmienić procesor na koniec wsparcia przez AMD podstawki AM5, ma to być do 2026. Rozsądnie? Bo intel wypuszcza ostatnią serie procesorów na ten socket 1700, premiera za miesiąc. Może i AMD potanieje po premierze Intelów, co ma być październiku. Zawsze wolałem intele, amd zawsze mi wydawały się gorsze, ale widze w benchmarkach, że ten procek 7800x3d daje rade w grach. Mam nadzieje że się nie zawiode. Długie wsparcie gniazda mnie przekonywuje, wiadomo że w 4k głównie ma znaczenie karta graficzna, a nie procesor. Ale wymieniam całą platforme to chce wybrać dobrze. Prosze o doradztwo.

Ramy będą pasować do płyty głównej? Nie mają profilu EXPO czy to wadzi? Niby płyta główna wspiera 6400 mhz.

Płyta Asrock bo słyszałem że są bardzo dobre w stosunku ceny do jakości.

Obudowe tą wybrałem bo ma możliwość podpięcia 4 dodatkowych wentylatorów akurat tyle mam, co prawda 120 mm, a nie 140 mm jak w obudowie są, ale powinno być ok i tu moje pytanie z przodu i dołu obudowy powietrze wchodzi, tył wyciąga powietrze z obudowy, a góre jak ustawić? Na wciąganie czy wyciąganie powietrza z obudowy? Myśle że powinno wyciągać, dobrze myśle? Chyba wszystko się pomieści. Jeszcze myślałem nad pure base 500 fx, nie wsadzi się co prawda tylu wentylatorów, ale czy to potrzebne, zależy mi nad tym by zestawu był cichy

Budżet to około 10 do 12 tys złotych

Dyski mają sens podpięcie ich w RAID 0 na pcie 4.0? Obecnie mam na sata3 ssd, to raid 0 robi robote. A chyba na pcie 4.0 to już te prędkości są już i tak wysokie, że raid 0 nie ma już sensu. A komp tylko do grania w gry, to chyba te predkości Kingstona KC3000 wystarczy czyż nie? Bo te 7k/7k mają, zapis/odczyt.

Dzięki za przeczytanie i odpowiedz 😘 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, uduro napisał:

Jeszcze zastanawiam się nad grafiką, miedzy 4070 ti a 4080, w 4080 kusi 16 gb vramu i wieksza wydajność, a na yt polecali 4070ti i że nie warto dopłacać do 4080 chyba lipton to mówił, a obecnie starfield potrafi 9 gb vramu zająć w 4k i nie wiem czy to wystarczy to na ~5lat albo i dłużej?

Zapomnij że 12GB w 4K wystarczy Ci na 5 lat.... Już teraz po włączeniu RT jest to na styk w niektórych grach. Lipton poleca do grania w 1440p bo większość tak gra.

Wsadze chłodzenie raczej Dark rock 5 pro albo elite

Po co? Ten procek się prawie nie grzeje, a to chłodzenie jest w cenie AIO, nie widzę sensu.

Wybór padł na AMD gdyż zamierzam zmienić procesor na koniec wsparcia przez AMD podstawki AM5, ma to być do 2026. Rozsądnie? Bo intel wypuszcza ostatnią serie procesorów na ten socket 1700, premiera za miesiąc.

Nikt nie wróży. Jak będzie taka opcja to zmienisz, jest też szansa że nie będzie wsparcia, albo będzie ze sporym opóźnieniem. A Intel tak robi od lat, 2 generacje i nowa podstawka.

Ramy będą pasować do płyty głównej? Nie mają profilu EXPO czy to wadzi? Niby płyta główna wspiera 6400 mhz.

Nie potrzebujesz EXPO, możesz RAM ustawić ręcznie i tak będzie działać ok.

Płyta Asrock bo słyszałem że są bardzo dobre w stosunku ceny do jakości.

Coś za coś, Asrock robi tanie płyty ale kosztem czegoś, np kosztem słabych układów np dźwiękówka lub prowadzenia pamięci RAM. No ale kto co lubi. Na morelach masz np MSI w tej samej cenie.

Dyski mają sens podpięcie ich w RAID 0 na pcie 4.0? Obecnie mam na sata3 ssd, to raid 0 robi robote. A chyba na pcie 4.0 to już te prędkości są już i tak wysokie, że raid 0 nie ma już sensu. A komp tylko do grania w gry, to chyba te predkości Kingstona KC3000 wystarczy czyż nie? Bo te 7k/7k mają, zapis/odczyt.

Nie ma żadnego sensu, tym bardziej jeżeli PC tylko pod gry. Masz milion testów które pokazują że nawet między zwykłym SSD a nowym NVME nie ma dużej różnicy w grach, chyba że siedzisz ze stoperem i te 2-3 sekundy aż tak bardzo przeszkadzają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najlepsze polaczenie, chłodzenie to procka jak nie bedziesz krecil za 150-200zl wystarczy, zeby ciche bylo.

Jeśli chodzi o 12gb czy 16gb vram. Pytanie na ile kupujesz kompa jak na 5-6lat to bierz 4080, Tylko, że co Ci po tym, że teraz miałbyś, albo jakis czas temu powiedzmy w 2022 , nvidie 1080 zamiast gtx 1070 6gb (wiem ze ma 8 ) . Niewiele to zmienia, także za X lat to duzej roznicy miedzy 4080 a 4070ti nie bedzie, obie beda **** we

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi