Skocz do zawartości
Mathiuss

Komputer za ok 8k

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przymierzam się do zakupu nowego komputera. Obecnie siedzę jeszcze na i5-3470 i gtx 970 (zakup z 2012 r + wymiana karty w 2017). Podobnie jak 11 lat temu chcę teraz złożyć zestaw, do którego za ok 4-6 lat wymienię kartę graficzną bez potrzeby martwienia się resztą komponentów. Obecnie gram w 1440p. Planowany koszyk wygląda tak: https://www.morele.net/inventory/info/fec25849/ . Chętnie przeczytam wszelkie sugestie, co do ewentualnej zmiany elementów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Mathiuss napisał:

Podobnie jak 11 lat temu chcę teraz złożyć zestaw, do którego za ok 4-6 lat wymienię kartę graficzną bez potrzeby martwienia się resztą komponentów.

No to niestety nie Intel i nie DDR4. Raczej zastanów się nad Ryzen 7 7800X3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście ten Ryzen będzie lepszym wyborem. Wcześniej, gdy patrzyłem na testy na purepc, to kierowałem się głównie wynikami uzyskanymi w Cyberpunku, a tam 7800x3D radzi sobie gorzej od 13600K. Doczytałem i Ryzen bardziej mi się podoba. Ponadto płyta główna wychodzi o ok. 200 zł mniej aniżeli ta pod Intela, więc całościowo jestem w stanie udźwignąć wyższy koszt takiego zestawu. Zmodyfikowany koszyk: https://www.morele.net/inventory/info/62cc7d03/ (w zasadzie jest tożsamy z zestawem za 10k na stronie z różnicą jedynie karty graficznej).

Jeżeli wszystko jest ok i nic się nie gryzie w tym zestawie, to jutro będę zamawiał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takich uwag to Arx 700 nie ma filtrów przeciw kurzowych. Płyta MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI, dopłata 100zł, masz dodatkowy radiator na dysk i jest on niżej, nie pod samą grafiką, więc lepiej termicznie to wygląda no i zdecydowanie lepsza karta dźwiękowa. No i te kilka złotych warto mimo wszystko dopłacić do Arctic Liquid Freezer II 360. Jak zmienisz sklep na tańszy to wyjdzie podobnie cenowo 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Bonusso3 napisał(a):

Z takich uwag to Arx 700 nie ma filtrów przeciw kurzowych. Płyta MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI, dopłata 100zł, masz dodatkowy radiator na dysk i jest on niżej, nie pod samą grafiką, więc lepiej termicznie to wygląda no i zdecydowanie lepsza karta dźwiękowa. No i te kilka złotych warto mimo wszystko dopłacić do Arctic Liquid Freezer II 360. Jak zmienisz sklep na tańszy to wyjdzie podobnie cenowo 😉 

Podmieniłem według sugestii. Do obudowy dokupię filtry przeciwkurzowe. Długo szukałem skrzynki odpowiednich rozmiarów (z arx 700 mam dokładnie 0,1 cm rezerwy w szerokości na półce) i z gniazdem usb-c z przodu. Zestaw zamówiłem. Dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi