Mathiuss Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 Cześć, przymierzam się do zakupu nowego komputera. Obecnie siedzę jeszcze na i5-3470 i gtx 970 (zakup z 2012 r + wymiana karty w 2017). Podobnie jak 11 lat temu chcę teraz złożyć zestaw, do którego za ok 4-6 lat wymienię kartę graficzną bez potrzeby martwienia się resztą komponentów. Obecnie gram w 1440p. Planowany koszyk wygląda tak: https://www.morele.net/inventory/info/fec25849/ . Chętnie przeczytam wszelkie sugestie, co do ewentualnej zmiany elementów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 4 minuty temu, Mathiuss napisał: Podobnie jak 11 lat temu chcę teraz złożyć zestaw, do którego za ok 4-6 lat wymienię kartę graficzną bez potrzeby martwienia się resztą komponentów. No to niestety nie Intel i nie DDR4. Raczej zastanów się nad Ryzen 7 7800X3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathiuss Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 Rzeczywiście ten Ryzen będzie lepszym wyborem. Wcześniej, gdy patrzyłem na testy na purepc, to kierowałem się głównie wynikami uzyskanymi w Cyberpunku, a tam 7800x3D radzi sobie gorzej od 13600K. Doczytałem i Ryzen bardziej mi się podoba. Ponadto płyta główna wychodzi o ok. 200 zł mniej aniżeli ta pod Intela, więc całościowo jestem w stanie udźwignąć wyższy koszt takiego zestawu. Zmodyfikowany koszyk: https://www.morele.net/inventory/info/62cc7d03/ (w zasadzie jest tożsamy z zestawem za 10k na stronie z różnicą jedynie karty graficznej). Jeżeli wszystko jest ok i nic się nie gryzie w tym zestawie, to jutro będę zamawiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 Z takich uwag to Arx 700 nie ma filtrów przeciw kurzowych. Płyta MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI, dopłata 100zł, masz dodatkowy radiator na dysk i jest on niżej, nie pod samą grafiką, więc lepiej termicznie to wygląda no i zdecydowanie lepsza karta dźwiękowa. No i te kilka złotych warto mimo wszystko dopłacić do Arctic Liquid Freezer II 360. Jak zmienisz sklep na tańszy to wyjdzie podobnie cenowo 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathiuss Opublikowano 19 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2023 10 godzin temu, Bonusso3 napisał(a): Z takich uwag to Arx 700 nie ma filtrów przeciw kurzowych. Płyta MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI, dopłata 100zł, masz dodatkowy radiator na dysk i jest on niżej, nie pod samą grafiką, więc lepiej termicznie to wygląda no i zdecydowanie lepsza karta dźwiękowa. No i te kilka złotych warto mimo wszystko dopłacić do Arctic Liquid Freezer II 360. Jak zmienisz sklep na tańszy to wyjdzie podobnie cenowo 😉 Podmieniłem według sugestii. Do obudowy dokupię filtry przeciwkurzowe. Długo szukałem skrzynki odpowiednich rozmiarów (z arx 700 mam dokładnie 0,1 cm rezerwy w szerokości na półce) i z gniazdem usb-c z przodu. Zestaw zamówiłem. Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...