Shadow1 Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Kiedyś kupiłem obudowę z zasilaczem FEEL 300W i obecnie zaczynam się zastanawiać czy to wystarcza. Podkręciłem sobie AXP1700+@2.3GHz, na 2.4GHz też chodzi ale po ok. 2 godzinach (prawdopodobnie zasilacz robi restart kompa). Przy 2.3GHz jest wszystko stabilne, a napięcie na +5V wynosi około 4.7V Czy te 4.7V może być, czy powinienem zacząć rozglądać się za nowym zasilaczem ? Aha - przy 2.4GHz miałem nawet 4.5V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 4.7 to zbyt duza odchylka i moze ci sie cos skopcic w kompie generalnie jest tak ze max odchylka to +- 5% danego napiecia ale jesli zasilka jest mocno obciazona napicia powinny minimalnie odbiegac od nominalnych a najlepiej wogole. Twoje sa stanowczo za niskie wymien zasilke bo niedlugo byc moze (czego ci niezycze) bedziesz musisal wymieniac polowe sprzetu pozdro Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Według specyfikacji +/- 5% minimalna wartość wynosiła by 4,75V ale zawsze ciutke niżej możną jescze zjechać ,myśle że przy 4,7V komp też powinien stabilnie pracować,zresztą miałem u siebie na kompie kiedyś zasiłke(przez jeden dzien-była zastępcza bo moja sie zjarała)gdzie napiecia były takie 5V=4,6V a 3,3=3,16V i komp normalnie był w 100% stabilny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Może zanim nie wymienisz zasiłki nie podkręcaj proca bo faktycznie za duże masz wahania. Mi g.ówniany zasilacz ubił płytę główną (dobrze że tylko to) i to przy procu przekręconym na 2000MHz - a chodził stabilnie ponad miesiąc nawet przy 2352 MHz (tylko że napięcia spadało do 4.72-4.74) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow1 Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Bo w spoczynku mam 4.68-4.73V ale w 100% stresie (włączone HotCPU Tester) to spada do 4.60-4.62V W każdym razie procek działa stabilnie. Aha ... Przedwczoraj wymieniłem dysk Barracuda ATA V na 7.7200 i miałem niestabilnego procka przez jeden dzień. Teraz znowu wszystko jest ok. Tak przy okazji to podziele się wrażeniami dotyczącymi nowego dysku. Barracuda 7.7200 jest taksamo cicha jak Barracuda ATA V. Transfer odczytu wzrósł z 41MB/s do 56MB/s. Szkoda tylko, że gwarancja jest na rok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Lepiej dokup drugi tani zasilacz 300W i połącz je - będzie 600W. Z tego nowego wszystkie masy połącz ze sobą i kable 5V też (z wtyczki ATX) i wlutuj je zamiast jednej masy i jednego przevodu 5V do wtyczki ATX w starym zasilaczu (te 2 kabelki trza będzie przeciąć i zabezpieczyć!). Można też dysczek podłączyć do nowego i cd'ka. Ja podłączyłem na chwile starusienki zasilacz AT200W (5V) i w stresie 3dmark03 + Prime95 najniżej było 4,87V (przedtem 4,69). Oczywiście trzeba jeszcze połączyć odpowiednio PowerON, ale to to już było na forum. Tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Lepiej dokup drugi tani zasilacz 300W i połącz je - będzie 600W. Z tego nowego wszystkie masy połącz ze sobą i kable 5V też (z wtyczki ATX) i wlutuj je zamiast jednej masy i jednego przevodu 5V do wtyczki ATX w starym zasilaczu (te 2 kabelki trza będzie przeciąć i zabezpieczyć!). Można też dysczek podłączyć do nowego i cd'ka. Ja podłączyłem na chwile starusienki zasilacz AT200W (5V) i w stresie 3dmark03 + Prime95 najniżej było 4,87V (przedtem 4,69). Oczywiście trzeba jeszcze połączyć odpowiednio PowerON, ale to to już było na forum. Tyle. laczenie przewodow rownolegle z dwoch zasilaczy to nie jest najlepszy pomysl :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: proba takiego polaczenia wynika z braku wiedzy na temat budowy zasilacza napiecia stale ktore daja zasilacze to "stale" maja tylko w nazwie ,bo sa to zasilacze impulsowe ,a kondensatory calkowicie nie wyprostuja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Ja nie piszę o równoległym łączeniu zasilaczy. Piszę o ZASTĄPIENIU 1 lini 5V i 1 linii masy ze starego zasilacza wszystkimi liniami 5V i masy z nowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Nie prościej jeden zasilacz podłączyć do mobo, a drugi do całej reszty, wtedy wystarczy zlutować tylko dwa kabelki, jeden od masy, drudi od służący do uruchomienia zasilacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Nie prościej jeden zasilacz podłączyć do mobo, a drugi do całej reszty, wtedy wystarczy zlutować tylko dwa kabelki, jeden od masy, drudi od służący do uruchomienia zasilacza.Sprawdzałem najpierw tak jak piszesz i o wiele za mało odciążył starszy zasilacz. I to pomimo że radeon dostał też zasilanie od nowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Ja nie piszę o równoległym łączeniu zasilaczy. Piszę o ZASTĄPIENIU 1 lini 5V i 1 linii masy ze starego zasilacza wszystkimi liniami 5V i masy z nowego.z tego co zrozumialem to wyjales jeden z 4 kabli z wtyczki ATX nowego zasilacza i wlozyles jeden kabel czerwony ze starego zasilacza i do tego kabla podlaczyles tez 3 pozostale ze starego 8O pomysl nawet niezly,ale wyszlo tak jak bys polaczyl rownolegle ,bo wszystkie czerwone kable,wszystkie zolte i czarne i... wychodza z tego samego miejsca (jak nie wierzysz to rozkrec zasilacz i sprawdz) czemu niezly pomysl? bo wlasnie sobie wymyslilem zeby wyjac wszystkie cztery kable (czerwone) z wtyczki zastapic je kablami z drugiego zasilacza jako ze na moim Codogenie podawana jest sumaryczna moc 3.3v i 5v ,to po odciazeniu calkowicie (lub czesciowo) jednej linii zasilacza ,pozostanie wiecej pradu dla drugiej to samo sie tyczy nowych plyt ktore biora napiecie dla proca z 12v,tylko tu trzeba zmienic zolte kabelki (pozostaje jeszcze sens takiego rozwiazania,bo 12v jest brane na oddzielnej lini,nawet radiator w zasilce jest zupelnie odzielny) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Ja nie piszę o równoległym łączeniu zasilaczy. Piszę o ZASTĄPIENIU 1 lini 5V i 1 linii masy ze starego zasilacza wszystkimi liniami 5V i masy z nowego.z tego co zrozumialem to wyjales jeden z 4 kabli z wtyczki ATX nowego zasilacza i wlozyles jeden kabel czerwony ze starego zasilacza i do tego kabla podlaczyles tez 3 pozostale ze starego 8O pomysl nawet niezly,ale wyszlo tak jak bys polaczyl rownolegle ,bo wszystkie czerwone kable,wszystkie zolte i czarne i... wychodza z tego samego miejsca (jak nie wierzysz to rozkrec zasilacz i sprawdz) czemu niezly pomysl? bo wlasnie sobie wymyslilem zeby wyjac wszystkie cztery kable (czerwone) z wtyczki zastapic je kablami z drugiego zasilacza jako ze na moim Codogenie podawana jest sumaryczna moc 3.3v i 5v ,to po odciazeniu calkowicie (lub czesciowo) jednej linii zasilacza ,pozostanie wiecej pradu dla drugiej to samo sie tyczy nowych plyt ktore biora napiecie dla proca z 12v,tylko tu trzeba zmienic zolte kabelki (pozostaje jeszcze sens takiego rozwiazania,bo 12v jest brane na oddzielnej lini,nawet radiator w zasilce jest zupelnie odzielny) Widze że niewiele zrozumiałeś, a przecież napisałem jasno. Napisałeś że wpadłeś na pomysł żeby zamienić przewody. Przecież ja o tym cały czas pisze... ŻAŁOSNE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Ja nie piszę o równoległym łączeniu zasilaczy. Piszę o ZASTĄPIENIU 1 lini 5V i 1 linii masy ze starego zasilacza wszystkimi liniami 5V i masy z nowego.napisalas dokladnie tak,jak zrozumialem,bo nie ma KILKU linii 5v pisalem ze jezeli zle cie zrozumialem to sprostuj a nie wylatujesz z zalosnoscia w/g mnie z twojej wypowiedzi wynika ze wyjales jeden kabel czerwony z wtyczki i wlozyles w to miejsce kabel z drugiego zasilacza po wczesniejszym przylutowaniu do niego trzech pozostalych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Przecinasz przewód +5V i masę we wtyczce ATX w starym zasilaczu (może być masa np. we wtyczce AT - mniejszy bałagan wokół wtyczki ATX), część prowadzącą do zasilacza oczywiście zabezpieczasz np. koszulką. Przecinasz wszystkie przewody +5V z wtyczki ATX nowego zasilacza i skręcasz ze sobą, następnie przecinasz masy i też je skręcasz ze sobą. Teraz łączysz je poprzez przez "coś" na wzór kostki jak w lampach sufitowych (lepiej tego nie lutować) z odpowiadającymi przeciętymi przewodami we wtyczce ATX starego zasilacza. No i łączysz przewody PowerON Chciałbym żeby temat się już zamknął :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...