Skocz do zawartości
limes_inferior

Zestaw PC [praca, wirtualizacja, gry, 4k] [<18k]

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przymierzam się do wymiany komputera, ze względu na chęć przejścia z 27 1440p na 32 4k - potrzebuję więcej przestrzeni do pracy na głównym monitorze. Obecny zestaw nie pociągnie grania w 4k, ponadto w obecnym zestawie brakuje mi pamięci i zwyczajnie chciałbym coś świeżego (aktualny to 2017). 

Zastosowanie: praca (głównie CPU i pamięć) i weekendowo gry (AAA, single).

Chciałbym, aby zestaw był możliwie cichy, posiadał okno i nie był krzykliwy. Musi wspierać minimum sieć 2.5 Gbps, najchętniej 10Gbps. Sensowną wbudowaną kartę dźwiękową, nie chcę się bawić w DACi (aktualnie posiadam alc1220a i mi wystarcza).

Poszukiwania rozpocząłem od zestawu z 4070ti, finalnie stwierdziłem, że aby mieć spokój na kolejne 5-6 lat, będę celował w 4090...

Nie mogę się zdecydować na platformę, waham się pomiędzy Intelem a AMD. Intel zraził mnie trochę do siebie pastą pod ihs i wpadką z security, ale to w sumie stare dzieje już. Poza tym, za AMD przemawia dłużej wspierany socket i możliwość upgrade procesora pod koniec życia tej podstawki.

Złożyłem sobie więc dwa zestawy. Nie wiem jaką wziąć kartę, dlatego szukałem najtańszej :P. Poniżej linki do przykładowych zestawów, w których jest też monitor, ale go możemy pominąć:
https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1120886 (7950x) [17,3k]
https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1120888 (13900k) [16,5k]

Alternatywnie dla ostatniego zestawu również płyta proart, ale wtedy zestaw z 13900k wychodzi ~17,6k, więc dość sporo za upgrade z 2.5Gbps na 10Gbps.

Co myślicie o powyższych zestawach? Czy powiniem zmienić jakieś podzespoły, jaką kartę wybrać? Czy warto brać tę obudowę? Altarnatywnie zastanawiałem się jeszcze nad Phanteks P600S, Fractal Design Torrent (tu musiałbym zmienić też chłodzenie) i Fractal Design North. Wszystkie powyższe podobają mi się bardziej od 802, ale ta ma dobre recenzje w internecie.

Pozdrawiam

Edytowane przez limes_inferior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

nazbierała się niezła sumka czy to za zestaw na AMD czy na Intelu 

patrząc wstecz i podstawkę AM4, to decydując się na platformę na AM5, będzie ona raczej dużo dłużej wspierana niż LGA 1700  

oba procesory raczej nie pracują przy pełnym obciążeniu, przy niskich temperaturach , także nawet stosując wydajne AIO oraz pomagając po przez ustawienia w biosie, i bez tego się nie obejdzie,  cicho nie będzie, XD

tylko aby było sprawiedliwie to skoro AMD dostało płytę główna w takiej cenie, to może Intel tez by chciał coś w podobnych pieniądzach ?   

czy na pewno posiadasz odpowiednie łącze z Internetem ze karta sieciowa musi być 10 Gb ? 

jak już miał bym wydać taka sumę na płytę główna to wolał bym bardziej rozbudowaną sekcją zasilania, czyli

Asus ProArt X670E-CREATOR WIFI  16+2 

na

Asus ROG STRIX X670E-E GAMING WIFI  18+2 

lub trochę zaoszczędzić ale płyta tez bogato wyposażona

Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI  16+2

zawsze można dokupić dodatkowa kartę muzyczna np.

Karta dźwiękowa Creative Sound BlasterX AE-5 Plus (70SB174000003)

chyba ze na bogato XD

Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster AE-7 (70SB180000000)

wybierając zestaw na AMD wybrałeś pamięci zgodne z AMD EXPO ok , a czy dla Intela nie powinny być zgodne z Intel XMP 3.0 ? 

np.

Pamięć G.Skill Trident Z5, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3040G32GX2-TZ5K) 

przed zakupem karty graficznej warto poszperać za testami i zapoznać się z opiniami , czy opcja np. najtańszy zakup, będzie ok , ale fakt rozstrzał cenowy po miedzy poszczególnymi modelami i producentami jest spory...

ja używam pasty termoprzewodzącej , Noctua NT-H1

Be quiet Silent Base 802 , ma dobre opinie , ale chyba wystawiane przez użytkowników, a nie przez tych co faktycznie montują tam podzespoły... , obudowa  jest ogromna, ale w środku wcale nie jest dobrze, czy poprawnie zaprojektowana, może dlatego że w Ameryka mierżą w calach a my tu w Europa w cm ... XD   

punktem wyjścia wybierając obudowę powinna być możliwość montażu zestawu AIO 360mm na górze obudowy, ale tak aby nadal było sporo miejsca, aby zestaw AIO nie zachodził na np. wysokie radiatory od pamięci operacyjnej ram.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

oba procesory raczej nie pracują przy pełnym obciążeniu, przy niskich temperaturach , także nawet stosując wydajne AIO oraz pomagając po przez ustawienia w biosie, i bez tego się nie obejdzie,  cicho nie będzie, XD

Wiem, dlatego chcę jak najlepiej ten problem zredukować. Procesor nie jest ciągle obciążony na maksa, tylko momentami, więc liczę na to, że ciecz trochę odroczy hałas :-).

tylko aby było sprawiedliwie to skoro AMD dostało płytę główna w takiej cenie, to może Intel tez by chciał coś w podobnych pieniądzach ?   

Ponieważ chciałem jakoś zredukować koszty, alternatywą jest też ProArt dla Intela, bo ta seria posiada 10Gbps. Przy wydawaniu na płytę ponad 2k to powinien już być standard, szczególnie przy cenach kart sieciowych. Dodawanie 10Gbps jest zwyczajnie nieopłacalne i brzydko wygląda w obudowie, a do karty na usb jakoś nie mam zaufania.

czy na pewno posiadasz odpowiednie łącze z Internetem ze karta sieciowa musi być 10 Gb ? 

Nie potrzebuję jej do Internetu, a przynajmniej nie tylko do niego. Chcę móc w tym samym momencie komunikować się z moim NAS i/lub serwerem lokalnym po pełnej prędkości 2.5 Gbps, a także np. szerować screen po Internecie, dlatego 10Gbps. 2.5 powinno starczyć, ale zawsze lepiej mieć zapas.

wybierając zestaw na AMD wybrałeś pamięci zgodne z AMD EXPO ok , a czy dla Intela nie powinny być zgodne z Intel XMP 3.0 ? 

Nie patrzyłem na te standardy, nie miałem o nich pojęcia, dzięki! Czytałem tylko, że te są proponowane do AMD, a do Intela myślałem, że wszystko przejdzie, więc wziąłem te same bo CL i Hz wyglądały dobrze na papierze 😉

Coraz bardziej skłaniam się jednak ku AMD.

42 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

Asus ROG STRIX X670E-E GAMING WIFI  18+2 

lub trochę zaoszczędzić ale płyta tez bogato wyposażona

Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI  16+2

Ładne te ROG'i... Patrzyłem tylko na topowe chipsety, nie patrzyłem nawet w specyfikację, muszę sobie porównać specyfikacje.

punktem wyjścia wybierając obudowę powinna być możliwość montażu zestawu AIO 360mm na górze obudowy, ale tak aby nadal było sporo miejsca, aby zestaw AIO nie zachodził na np. wysokie radiatory od pamięci operacyjnej ram.   

Czy jesteś w stanie polecić jakąś sensowną obudowę, czy któryś z których wymieniłem będą OK?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, limes_inferior napisał:

Nie potrzebuję jej do Internetu, a przynajmniej nie tylko do niego. Chcę móc w tym samym momencie komunikować się z moim NAS i/lub serwerem lokalnym po pełnej prędkości 2.5 Gbps, a także np. szerować screen po Internecie, dlatego 10Gbps. 2.5 powinno starczyć, ale zawsze lepiej mieć zapas.

A ten NAS i reszta sieci (w tym switch) ma 2.5/10 Gbps?! Szerować screen ... przecież to jakieś drobne Mbps są. 

2 godziny temu, Mr.T... napisał:

Be quiet Silent Base 802 , ma dobre opinie , ale chyba wystawiane przez użytkowników, a nie przez tych co faktycznie montują tam podzespoły... , obudowa  jest ogromna, ale w środku wcale nie jest dobrze, czy poprawnie zaprojektowana, może dlatego że w Ameryka mierżą w calach a my tu w Europa w cm ... XD   

Znowu bredzisz.... 

22 godziny temu, limes_inferior napisał:

Fractal Design Torrent (tu musiałbym zmienić też chłodzenie) i Fractal Design North. Wszystkie powyższe podobają mi się bardziej od 802

To nie kupuj jak Ci się nie podoba bq 802 to bardzo porządnie wykonana obudowa. Wygodnie się w niej dłubie, można nawet wsadzić AIO 420. Jeżeli chodzi o styl  to mimo wszystko wygrywa FC North - ale musisz poszukać konfigów z dużymi AIO i dodatkowych testów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Chloru napisał:

A ten NAS i reszta sieci (w tym switch) ma 2.5/10 Gbps?! Szerować screen ... przecież to jakieś drobne Mbps są. 

Z tym nie ma co polemizować, NAS podepnie bezpośrednio DACiem i bajka, jednak jest przepaść między 1Gb/2,5Gb. Chyba że faktycznie chcesz puścić wszystko po LAN to już droga zabawa, i sam sprzęt sieciowy to połowa kwoty za tego PCta 😉 

Zobacz sobie Fractal Meshify 2 😉

PS. Odpowiedź na Twoje pytania dostałeś na innym forum, co chcesz się dowiedzieć dodatkowo? Upewnić, że dobry wybór? Moim zdaniem nie, podejście "kupię wszystko co najdroższe" nie wymaga konsultacji na forum.

PS2. Do wirtualizacji/pracy nie kupuje się PCta do gier bo to się mija z celem. Nie wiem co tam chcesz wirtualizować ale nie warto kupować najdroższego CPU tylko do odpalania kilku wirtualek.

PS3. 32" 16:9 nie powiększą Ci przestrzeni do pracy bo gówno będziesz widział. Uzyskasz to samo tylko w lepszej jakości. Jak chcesz przestrzeń to kup drugi monitor albo 34" w proporcjach 21:9, to znacząco poprawia komfort pracy.

Więc jak pytasz co lepsze, to odpowiedź brzmi co nie weźmiesz będzie równie dobre. Jeżeli pytasz czy to ma sens, to nie, nie ma sensu chyba że faktycznie nie masz co robić z pieniędzmi. Za 2 lata wyjdą kolejne generacje i znowu będziesz w tyle 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Chloru napisał(a):
15 godzin temu, limes_inferior napisał(a):

Gdyby nie były, to bym nie szukał 2.5/10 do komputera.

12 godzin temu, Bonusso3 napisał(a):

Z tym nie ma co polemizować, NAS podepnie bezpośrednio DACiem i bajka, jednak jest przepaść między 1Gb/2,5Gb. Chyba że faktycznie chcesz puścić wszystko po LAN to już droga zabawa, i sam sprzęt sieciowy to połowa kwoty za tego PCta 😉 

Po LAN, nowa sieć.

PS. Odpowiedź na Twoje pytania dostałeś na innym forum, co chcesz się dowiedzieć dodatkowo? Upewnić, że dobry wybór? Moim zdaniem nie, podejście "kupię wszystko co najdroższe" nie wymaga konsultacji na forum.

Na jakim forum? To mój pierwszy post w sprawie tego zestawu, ostatnie tematy z komputerem zakładałem pod innym nickiem w 2017 roku...

PS2. Do wirtualizacji/pracy nie kupuje się PCta do gier bo to się mija z celem. Nie wiem co tam chcesz wirtualizować ale nie warto kupować najdroższego CPU tylko do odpalania kilku wirtualek.

Kupuję komputer do pracy, ale też na nim gram. CPU zutylizuję.

PS3. 32" 16:9 nie powiększą Ci przestrzeni do pracy bo gówno będziesz widział. Uzyskasz to samo tylko w lepszej jakości. Jak chcesz przestrzeń to kup drugi monitor albo 34" w proporcjach 21:9, to znacząco poprawia komfort pracy.

To nieprawda. Przestrzeń robocza na 4k ze skalowaniem 1,25 to 144% mojej obecnej. 34 ultra to circa 134% przy 1,00 skalowaniu o ile dobrze pamiętam.

Więc jak pytasz co lepsze, to odpowiedź brzmi co nie weźmiesz będzie równie dobre. Jeżeli pytasz czy to ma sens, to nie, nie ma sensu chyba że faktycznie nie masz co robić z pieniędzmi. Za 2 lata wyjdą kolejne generacje i znowu będziesz w tyle 😉 

Czyli mam nigdy nie zmieniać stacji roboczej, bo za dwa lata będą wydajniejsze? Nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Chloru napisał(a):

No to faktycznie te 2.5+ Gbps może mieć sens w przypadku NAS. Ale screen sharing ma tu się nijak (nawet nie pytam czy masz te 2.5 Gbps uploadu...).

Tak jak napisałem, nie chcę, aby połączenie do switcha mnie ograniczało, czyli chcę mieć możliwość jednoczesnego uploadowania na NAS, ściągania np. obrazów via Internet i prowadzenia komfortowo konwersacji na tym samym kablu ze swtich'a do PC.

Podsumowując, wygląda na to, że sprzętowo wszystko się zgadza, obudowa OK, ale mogę jeszcze podrożyć temat i znaleźć jakąś ładniejszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, limes_inferior napisał:
12 godzin temu, Bonusso3 napisał:

Po LAN, nowa sieć.

To puść to sobie po switchu 2,5Gbps, nie wiem czy jest sens pchać się w 10Gbps po miedzi skoro w zasadzie tylko przez NAS będzie to wykorzystywane. Ja bym się tym nie kierował przy wyborze płyty.

19 minut temu, limes_inferior napisał:

To nieprawda. Przestrzeń robocza na 4k ze skalowaniem 1,25 to 144% mojej obecnej. 34 ultra to circa 134% przy 1,00 skalowaniu o ile dobrze pamiętam.

No kto co lubi. Można też LG C2 43" używać jako monitora. Po prostu na obecnym monitorze też możesz sobie zmienić skalowanie, ale czy obszar roboczy będzie większy, moim zdaniem nie koniecznie. Taka tylko sugestia.

20 minut temu, limes_inferior napisał:

Czyli mam nigdy nie zmieniać stacji roboczej, bo za dwa lata będą wydajniejsze? Nie rozumiem.

Nie. Nie wiem co dokładnie robisz i ile to wciąga zasobów, ale jeżeli stawiasz wirtualki na hyperwizorze typu 2, to nigdy nie będzie to tak samo wydajne jak typu 1. Więc lepiej ogarnąć optymalny sprzęt do gier, który nada się też do pracy i do tego stację roboczą za różnice w cenie. To też sugestia, patrzę tylko pod kątem zastosowań. 

24 minuty temu, limes_inferior napisał:

Na jakim forum? To mój pierwszy post w sprawie tego zestawu, ostatnie tematy z komputerem zakładałem pod innym nickiem w 2017 roku...

Ok, ktoś analogicznie szuka czegoś bardzo podobnego na innym forum, nie ma tematu.

1 godzinę temu, Chloru napisał:

Co masz na mysli? 

DAC? SFP+ DAC - CableDirect Attach Cable. Podpinasz bezpośrednio do PCta światłowód i masz od 10Gbps, a cała reszta urządzeń korzysta z 1Gbps/2,5Gbps. Zależy od zastosowań, taniej/lepiej jest podpiąć szybki NAS do serwera DACiem 10Gbps gdzie faktycznie trzymasz storage pod VMki niż robić całą sieć 10Gbps bo koszty są bardzo duże i często nie potrzeba.

1 godzinę temu, Chloru napisał:

Ja nic nie chcę puszczać... coś Ci się pokiełbasiło.

... 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, limes_inferior napisał(a):

Podsumowując, wygląda na to, że sprzętowo wszystko się zgadza, obudowa OK, ale mogę jeszcze podrożyć temat i znaleźć jakąś ładniejszą.

Zobacz  sobie budę NZXT H9 FLOW.

Kupilem w ubiegłym tygodniu i po przełożeniu gratów z Bequiet Pure Base 500DX mam 6 -10C niższe temperatury procka i grafiki. 

Miejsca jest dużo, łatwo się sprzęt montuje i układa kable. Nie ma zbędnych świecidełek, w zasadzie jak nie masz nic świecącego to ledwo widać co jest w środku.

Niezależnie jaka obudowę wybierzesz pomysł o mocowaniu karty graficznej żeby nie było problemów. Topowe modele to "cegły" które bez dodatkowych gadżetów (podpórki bądź montażu pionowego) mogą szybko zakończyć żywot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten nzxt wydaje się być całkiem spoko. Warto zwrócić uwagę na wysokość chłodzenia cpu (165 mm) niektóre air coolery mogą nie wejść. Poza tym wydaje się być bardzo ok i cena w pl w okolicy 700-800 pln wydaje się być ok. 500DX to zdecydowanie bardziej budżetowa konstrukcja. Mógłbyś napisać jak wygląda kwestia filtracjiw tym nzxt? Dużo zbiera się w środku albo na filtrach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, Chloru napisał(a):

Mógłbyś napisać jak wygląda kwestia filtracjiw tym nzxt? Dużo zbiera się w środku albo na filtrach?

Na chwilę obecną niewiele mogę powiedzieć ponieważ przekładkę robiłem w  sobotę a i w domu jest raczej czysto (żona lubi sprzątać 😂)

Co do wysokości wieży chłodzenia CPU to faktycznie mało tego miejsca. Jednak to raczej obudowa dedykowana pod AiO - chociaż 360 z gruba chłodnicą może nie wleźć na górę. Muszę zmierzyć czy aby nie da się wentylatorów zmieścić nad chłodnicą 🤔. O w tym miejscu:20231004_152420.thumb.jpg.a6f962ba947242c16fa9a0208bdc492c.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.10.2023 o 21:09, gutektm napisał(a):

Zobacz  sobie budę NZXT H9 FLOW.

Kupilem w ubiegłym tygodniu i po przełożeniu gratów z Bequiet Pure Base 500DX mam 6 -10C niższe temperatury procka i grafiki. 

Miejsca jest dużo, łatwo się sprzęt montuje i układa kable. Nie ma zbędnych świecidełek, w zasadzie jak nie masz nic świecącego to ledwo widać co jest w środku.

Nie brałem pod uwagę takiej obudowy, ale muszę przyznać, że czym dłużej przeglądam jej zdjęcia tym bardziej mi się podoba. Na zdjęciach wygląda na mega szeroką, a wg. specyfikacji jest tylko 9mm szersza od 802.

W dniu 3.10.2023 o 12:30, Bonusso3 napisał(a):

No kto co lubi. Można też LG C2 43" używać jako monitora. Po prostu na obecnym monitorze też możesz sobie zmienić skalowanie, ale czy obszar roboczy będzie większy, moim zdaniem nie koniecznie. Taka tylko sugestia.

No to jest do policzenia. Obecnie używam 27 1440p przy skalowaniu 100%, niżej się nie zejdzie. Przy skalowaniu 125% 32 4k ma rozmiar czcionki w zasadzie taki sam jak mój obecny monitor (jakieś dziesiąte części procenta różnicy, więc pomijalne), więc zysk jest taki jakbyś rozciągnął 27 do 32, to duży zysk. Dodatkowo większe ppi, więc czcionka bardziej czytelna.

W dniu 3.10.2023 o 12:30, Bonusso3 napisał(a):

To puść to sobie po switchu 2,5Gbps, nie wiem czy jest sens pchać się w 10Gbps po miedzi skoro w zasadzie tylko przez NAS będzie to wykorzystywane. Ja bym się tym nie kierował przy wyborze płyty.

Kabel pociągnięty już, aby wspierał 10Gbps do jednego pokoju (reszta na 2.5G i 1G). Po przemyśleniu 2.5Gbps mi wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi