Eternal912 Opublikowano 16 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2023 Cześć, Planuję w tym miesiącu przeprowadzić upgrade komputera. Obecna jednostka opiera się na płycie głównej Gigabyte x570 Aorus Elite, Ryzenie 5 3600 oraz 32 GB pamięci DDR4 CL17 Viper Steel. Rozważam dwa scenariusze: 1. Upgrade procesora do Ryzena 9 5900x 2. Sprzedaż obecnego procesora, płyty głównej oraz ramu i przesiadka na ryzena 7 7700x Mój obecny budżet na modernizację to około 1850 zł. Komputera używam głównie do programowania (python, js), jako homelab z różnymi aplikacjami i kontenerami oraz sporadycznie do grania ( rozdzielczość uwqhd 3440x1440). Docelowo za jakiś czas chciałbym go przekształcić w stację roboczą przeznaczoną pod wirtualizację. Myślicie, że przy takich założeniach jest sens pchać się w wymianę podstawki na AM5 i ryzena z serii 7000 ? Jak ocenianie ewentualną opłacalność dorzucenia i zakupu ryzena 9 5950x ? Niby dochodzą 4 dodatkowe rdzenie ale aplikacje i projekty które hostuję nie są aż tak bardzo "procesorożerne" i za te około 500 zł raczej wolałbym dokupić ramu. Z drugiej strony ram jest dość tani, na razie 32 GB w miarę wystarcza i pewnie za miesiąc czy dwa znajdzie się parę stówek aby dokupić kolejne kości. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 16 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2023 33 minuty temu, Eternal912 napisał: 32 GB pamięci DDR4 CL17 Viper Steel Jaka to częstotliwość? 33 minuty temu, Eternal912 napisał: Komputera używam głównie do programowania (python, js), jako homelab z różnymi aplikacjami i kontenerami oraz sporadycznie do grania ( rozdzielczość uwqhd 3440x1440). Myślę, że upgrade do Ryzena 5000 jak najbardziej słuszna droga. Szczególnie w tym budżecie. 34 minuty temu, Eternal912 napisał: Docelowo za jakiś czas chciałbym go przekształcić w stację roboczą przeznaczoną pod wirtualizację. Słaby pomysł. Jak byś chciał go przekształcić? Przerabiałem to, lepiej jest kupić jakiś mały serwer i na tym się bawić, niż używać PCta do wszystkiego. Szczególnie, że aplikacje, tak jak piszesz, nie są to apki procesorożerne. 37 minut temu, Eternal912 napisał: Z drugiej strony ram jest dość tani, na razie 32 GB w miarę wystarcza i pewnie za miesiąc czy dwa znajdzie się parę stówek aby dokupić kolejne kości. Na razie jest tani, raczej za jakiś czas tak nie będzie 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eternal912 Opublikowano 16 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2023 Godzinę temu, Bonusso3 napisał(a): Jaka to częstotliwość? 3600 po lekkim oc na 3800 Myślę, że upgrade do Ryzena 5000 jak najbardziej słuszna droga. Szczególnie w tym budżecie. Też tak mi się wydaje, a myślisz, że warto dopłacić do 9 5950x ? Słaby pomysł. Jak byś chciał go przekształcić? Przerabiałem to, lepiej jest kupić jakiś mały serwer i na tym się bawić, niż używać PCta do wszystkiego. Szczególnie, że aplikacje, tak jak piszesz, nie są to apki procesorożerne. Zgadzam się z tobą w 100%. Ogólnie rozchodzi i się o to, że mam już komercyjny serwer rackowy (Dell R250) ale niestety rozbudowałem go na tyle na ile to było możliwe (głównie chodzi o ram, 128 GB to max) i powoli przestaje wystarczać. Finalnie tego pcta chciałbym wywieźć do serwerowni i stworzyć z nich cluster, a jako komputer na co dzień wymienić mojego obecnego laptopa na coś z dedykowaną kartą graficzną która pozwoli mi czasami ograć jakiś tytuł. Na razie jest tani, raczej za jakiś czas tak nie będzie 😉 Pewnie tak ale mam nadzieję, że do stycznia nie skoczą o 100% 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 16 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2023 No to tak jak pisałem, skoro chcesz go jeszcze na serwer przekształcić to moim zdaniem inwestowanie w AM5 jest finansowo nieopłacalne bo lepiej mieć więcej słabszych rdzeni i dużo RAM w tym budżecie, niż wydajny procek i dużo RAM DDR5, które mimo wszystko są o wiele droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eternal912 Opublikowano 17 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2023 Dzięki za pomoc, Ryzen 9 zamówiony 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...