Skocz do zawartości
Eternal912

Upgrade PC - Ryzen 9 5900x/ Ryzen 7 7700x

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Planuję w tym miesiącu przeprowadzić upgrade komputera. Obecna jednostka opiera się na płycie głównej Gigabyte x570 Aorus Elite, Ryzenie 5 3600 oraz 32 GB pamięci DDR4  CL17 Viper Steel.

Rozważam dwa scenariusze:

1. Upgrade procesora do Ryzena 9 5900x

2. Sprzedaż obecnego procesora, płyty głównej oraz ramu i przesiadka na ryzena 7 7700x

Mój obecny budżet na modernizację to około 1850 zł.

Komputera używam głównie do programowania (python, js), jako homelab z różnymi aplikacjami i kontenerami oraz sporadycznie do grania ( rozdzielczość uwqhd 3440x1440). Docelowo za jakiś czas chciałbym go przekształcić w stację roboczą przeznaczoną pod wirtualizację.

Myślicie, że przy takich założeniach jest sens pchać się w wymianę podstawki na AM5 i  ryzena z serii 7000 ?

Jak ocenianie ewentualną opłacalność dorzucenia i zakupu ryzena 9 5950x ? Niby dochodzą 4 dodatkowe rdzenie ale aplikacje i projekty które hostuję nie są aż tak bardzo "procesorożerne" i za te około 500 zł raczej wolałbym dokupić ramu. Z drugiej strony ram jest dość tani, na razie 32 GB w miarę wystarcza i pewnie za miesiąc czy dwa znajdzie się parę stówek aby dokupić kolejne kości.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Eternal912 napisał:

32 GB pamięci DDR4  CL17 Viper Steel

Jaka to częstotliwość?

33 minuty temu, Eternal912 napisał:

Komputera używam głównie do programowania (python, js), jako homelab z różnymi aplikacjami i kontenerami oraz sporadycznie do grania ( rozdzielczość uwqhd 3440x1440).

Myślę, że upgrade do Ryzena 5000 jak najbardziej słuszna droga. Szczególnie w tym budżecie.

34 minuty temu, Eternal912 napisał:

Docelowo za jakiś czas chciałbym go przekształcić w stację roboczą przeznaczoną pod wirtualizację.

Słaby pomysł. Jak byś chciał go przekształcić? Przerabiałem to, lepiej jest kupić jakiś mały serwer i na tym się bawić, niż używać PCta do wszystkiego. Szczególnie, że aplikacje, tak jak piszesz, nie są to apki procesorożerne.

37 minut temu, Eternal912 napisał:

Z drugiej strony ram jest dość tani, na razie 32 GB w miarę wystarcza i pewnie za miesiąc czy dwa znajdzie się parę stówek aby dokupić kolejne kości.

Na razie jest tani, raczej za jakiś czas tak nie będzie 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Bonusso3 napisał(a):

Jaka to częstotliwość?

3600 po lekkim oc na 3800

Myślę, że upgrade do Ryzena 5000 jak najbardziej słuszna droga. Szczególnie w tym budżecie.

Też tak mi się wydaje, a myślisz, że warto dopłacić do 9 5950x ?

Słaby pomysł. Jak byś chciał go przekształcić? Przerabiałem to, lepiej jest kupić jakiś mały serwer i na tym się bawić, niż używać PCta do wszystkiego. Szczególnie, że aplikacje, tak jak piszesz, nie są to apki procesorożerne.

Zgadzam się z tobą w 100%. Ogólnie rozchodzi i się o to, że mam już komercyjny serwer rackowy (Dell R250) ale niestety rozbudowałem go na tyle na ile to było możliwe (głównie chodzi o ram, 128 GB to max) i powoli przestaje wystarczać. Finalnie tego pcta chciałbym wywieźć do serwerowni i stworzyć z nich cluster, a jako komputer na co dzień wymienić mojego obecnego laptopa na coś z dedykowaną kartą graficzną która pozwoli mi czasami ograć jakiś tytuł.

Na razie jest tani, raczej za jakiś czas tak nie będzie 😉 

Pewnie tak ale mam nadzieję, że do stycznia nie skoczą o 100% 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak jak pisałem, skoro chcesz go jeszcze na serwer przekształcić to moim zdaniem inwestowanie w AM5 jest finansowo nieopłacalne bo lepiej mieć więcej słabszych rdzeni i dużo RAM w tym budżecie, niż wydajny procek i dużo RAM DDR5, które mimo wszystko są o wiele droższe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi