Skocz do zawartości
ddzini

Troche odswiezanie magii voodoo ciag dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

Stary, ale po co Ty wogóle piszesz o tym, jakie MX jest do [ciach] w 16 bit kolorze (abstraciach!ąc od tego, czy to prawda), jak kolor 16 bit to przeżytek -- w grach dodawany jest tylko jako opcja dla starszych grafik, za słabych, żeby płynnie renderwać w 32bit, lub wogóle nie obsługujących 32bit, jak voodoo...

Co do wierności kolorów- nie chipset karty za to odowiada; MX to z założenia tanie katy i w ich przypadku producenci często oszczędzają na komponentach, co owocuje niską ceną, lecz niestety i jakością. A produkty 3dfx zawsze cechowały się perfekcyjnym wykonaniem; miałem kiedyś voodoo, i też uważam, że obraz na nim był śliczny w porównaniu do mojego MX'a z podpisu- ale to tylko wykonanie.

To chyba tylko w 2D w nowszych grach V3 to porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ut2k3 nie bedzie??

zamalo??

gra z tego roku przeciez....

pisana pod najlepsze karty....

gram w nia.....

Człowieku, przejżyj na oczy; ta gra chodzi na voodoo bez więcej niż połowy zaawansowanej grafiki, którą gra ma.

Inaczej; można mieszkać w szalecie, albo luksusowej willi. I w jednym, i w drugim zasadniczo masz dach i cztery ściany. Wybierasz, co lubisz. Podejżewam, że tylko fani trainspotting mogli by wybrać szalet.

Kapiszi w końcu? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ut2k3 nie bedzie??

zamalo??

gra z tego roku przeciez....

pisana pod najlepsze karty....

gram w nia.....

Też w to grałem jeszcze na rivie m64.

ok i z jakim rezultatem?? smiem zapytac i na jakim sprzecie....

Na p4 1.6 512 ram, kumplowi spalił się R9000 i miał akurat tą kartę. Dało się grać na min. ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko

...

znaczy sie ze wyszedlem albo na debila

albo na lamera

albo fanatyka

.......

nie to juz nie ma sensu.....

albo ja juz go nie widze...

raz srednio mnie - przyznaje stac na lepsza grafe ......albo raczej taka jak a chce

ale ....ehhh bez sensu

juz milcze bo cokolwiek nie napisze jest zle.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, wtrace moze troche nie na temat a moze tak, przeciez voodoo 3 nie bylo (nie jest ?) az tak bardzo zacofane potrafi oprocz 8, 16 bitow koloru wyswietlic magiczne 22 bity (ale i tak wole 32 bity :P

To tylko taki trick 3dfx'a :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozum człowieku nikt z cibie nie robi wariata prędzej ty z nas.

Pociesze cie nie wyszedłeś ani na debila(może troszke) anie na lamera tylko na fanatyka.  :lol:  :lol:  :lol:

no wlasnie a ja nie che uchodzic ani za to ani za to.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozum człowieku nikt z cibie nie robi wariata prędzej ty z nas.

Pociesze cie nie wyszedłeś ani na debila(może troszke) anie na lamera tylko na fanatyka.  :lol:  :lol:  :lol:

no wlasnie a ja nie che uchodzic ani za to ani za to.......

Sam jesteś sobie winien -trzeba było nie wciskać kitu doświadczonym urzytkownikom forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz...

widzisz problem polega tylko na tym ze za stary i za glupi jestem aby cos wciskac celowo komus...a szczegulnie celowo!!!!

sam wylapuje ruzne rzeczy wiec nawet nie smaibym - nie sadzac ze nie mam jakichs powodow/dowodow na to zeby to przedstawic... nic wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, wtrace moze troche nie na temat a moze tak, przeciez voodoo 3 nie bylo (nie jest ?) az tak bardzo zacofane potrafi oprocz 8, 16 bitow koloru wyswietlic magiczne 22 bity (ale i tak wole 32 bity :P

To tylko taki trick 3dfx'a :wink:
wiem ze trick ale ponoc nawet dzialal, chociaz sam niewiem kiedy i ktora aplikacja (patrz gra lub benchmark) wykorzystywal owe 22 bity :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno pytanko... a widziales np. Ut2oo3 na Radku 9500 ??? ... Jesli nie ... to twoj czar VooDoo (uu... ale straszne :wink: ) musi przeminac ... bo tekstury 256x256, brak T&L i jeszcze 16 bit .. nawet po 3 browcach nie moglbym tak grac w Ut... [no offense]. Ja widzialem jak tekstury wygladaja na Rivie i na Gf4mx .. to mnie az za serce zlapalo.. tosz to masakra grac tak na Rivce a co dopiero V3 w np. Ut ... jessuuu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie wiem jak oni zrobili ze na V3 odpala 3dmark2001 ,bo potrzebuje min 32mb grafiki ,ale to dziala

V3 jest stare i nic mu juz nie pomoze w nowych grach,nie bedzie to ani wygladalo rewelka (chociaz stare wygladaly - ktos kogos robi w jajo :/ ),ani szybko

to samo tyczy sie tnt2 ,czy kyro

poprostu wszystko idzie do przodu,a te karty maja juz 2-3 lata

to cod ze jeszcze cos na tym odpala ,bo ja pamietam czasy kiedy na mojej rocznej karcie juz nowe gry nie chcialy odpalic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, ktos tu moowil o 32 bitach i o teksturach. zgadzam sie. jednak odpalalem enemy engaged (taki symulator lotu smiglowcem, dla tych co nie wiedza) na voodoo3 i gf2mx. reszta konfigu ta sama: p3 800 itd. moje wrazenia sa nastepujace. po pierwsze szybciej na v3, po drugie ladniej (DUŻO!) na v3. oczywiscie rozdzielczosc i glebia ta sama (zeby bylo sprawiedliwie). nie chce zeby to brzmialo jak argumenty fanatyka voodoo. jednak gf2mx jest szybsze jedynie w q3 i gierkach na tym enginie. i co z tego, ze obsluguje 32bity i teksturki i t&l? obsluguje w teorii, bo w praktyce tego sie nie da wykozystac przy rozsadnym fps. a jesli chodzi o v3 to bardzo wiele zalezy od driveroow, a odpowiednie ich dobranie i skonfigurowanie potrafi sie odwdzieczyc (cztery lata eksperymentoow robia swoje;). zreszta obie wyzej wymienione grafiki sa juz dzis przestarzale, wiec nie ma o czym moowic:)

pozdrawiam i zycze wiecej wyrozumialosci;)

ps. oproocz enemy engaged testowalem takze pare innych gier jednak jestem jej wiernym maniakiem i glownie ona jest dla mnie wyznacznikiem wydajnosci.

ps1. jak dobrze poojdzie to jutro kupie nowiutkiego (nie dla wszystkich:P) herca 8500le128mb i sobie poroownam, mam nadzieje, ze sie nie zawiode...

jeszcze raz pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz, miałem kiedyś GF 2 MX400 128 bit prolinka i kupiłem dziewczynie rivę vantę 8 MB ( komp głównie do worda i filmów ) i robiłem testy na ABIT KT7A i D800. vanta miała niewiele niższy wynik od mojego GF w 3DM'01. wkurzyłem się (karta za 30 i 300zł - tyle wtedy kosztowały) i po przejrzeniu detali testu znalazłem powód : vanta omijała wszystkie wymagające testy, podczas gdy GF męczył się niemiłosiernie uzyskując kilka FPS w tych testach. vanta pomijała wszystko co wymagało więcej niż 8 MB pamięci i zrobiła mniej niżpołowę testów. wynik zależał głównie od procesora ! i tak samo jest z tym testem V3 i GF2MX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz, miałem kiedyś GF 2 MX400 128 bit prolinka i kupiłem dziewczynie rivę vantę 8 MB ( komp głównie do worda i filmów ) i robiłem testy na ABIT KT7A i D800. vanta miała niewiele niższy wynik od mojego GF w 3DM'01. wkurzyłem się (karta za 30 i 300zł - tyle wtedy kosztowały) i po przejrzeniu detali testu znalazłem powód : vanta omijała wszystkie wymagające testy, podczas gdy GF męczył się niemiłosiernie uzyskując kilka FPS w tych testach. vanta pomijała wszystko co wymagało więcej niż 8 MB pamięci i zrobiła mniej niżpołowę testów. wynik zależał głównie od procesora ! i tak samo jest z tym testem V3 i GF2MX.

coś sciemniasz z tym benchmarkiem i tylę ci powiem bo tutaj jest różnica jednej generacji kart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kur*** ma chłopaksentyment. Ja bym chciał mieć Voodo 5500

ale nie będe miał. To są fajne karty a pozatym nie zrzają proca ja GF2MX więc czasami coś da się osiągnąć. Mam qmpla który bez o/c ma dobre wyniki ma Rivie TNT2 Ultra wyciskał 100 FPS na PIII 350, tylko pod [brzydkie określenie na linuksa]em. Dobór sterów i konfiguracja daje wg. mnie dużo.

Ja mam sentyment do S3 Savage 4 on do Voodo3, pozatym nie lubie NVidii więcej o nią było szumu niż to było warte jak wchodziły pierwsze grafy chyba rok przed pierwszą RIV-ą.

Przez pewien czas myślano że nie będzie już równego dla NVidi a chipy od SIS-a i Kyro były całkiem pomysłowe technicznie. Nie komentujcie sprzętu po ich wydajności czy coś w tym stylu ale po rozwiązaniach technologiczych które ktoś miał odwage zastosować.

Niedługo będziecie się naśmiewać z ludzi którzy kręcili Celki 300 i 333 i nieco w góre. Ja osobiście mam sentymęt do starego sprzętu zwłaszcza AT i 386. Ale "Romeo must die"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś sciemniasz z tym benchmarkiem i tylę ci powiem bo tutaj jest różnica jednej generacji kart

1. Nic nie ściemnia

2. Nie jednej generacji. Riva Vanata 8MB nie jest gwiazdą wśród rivek, a po nich było wszakże jeszcze GF256(pierwsza grafa z t&l, jeszcze raz piszę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ściemniam, nie martwcie się. każdy może, kosztem 20-30zł na vanciankę, zrobić taki teścik u siebie i się przekonać.

a vanta to mocno okrojona TNT2, słabsza od M64. a były tnt2. tnt2 pro, ultra, GF256 sdr i ddr, a mx400 ma identyko moc jak GF 256 SDR (miałem obie w kompie dla porównania i wyniki nie różniły się o więcej niż 1% :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...