kg83 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 Chciałem kupić / złożyć komputer z AM4 głównie służący do grania - CPU: 5800X3D - GFX 7900XTX (do czasu uzbierania pracować na RX 580 8GB - RAM: 32 - 64 GB DDR4 3600 Kingston Fury Jeśli chodzi o wybór płyty zastanawiam się: - ASUS ROG Strix B550-F Gaming - MSI MPG B550 Gaming Plus - MSI MAG B550 Tomahawk W obecnej płycie na socket FM2+ posiadam kartę dźwiękową Realtek 892/897 i kartę LAN 1 Gbps. Mam łącze internetowe od UPC o prędkości 960 Mbps do 1 Gbps. Zastanawiam się czy dopłacać do lepszej karty sieciowej 2.5 Gbps i do lepszej karty dźwiękowej (ASUS ROG/ MSI ... Tomahawk) czy brać MSI MPG B550 Gaming Plus (R 897/1Gbps)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 Z kartą muzyczną CI nie pomogę. Co do sieci - masz inne urządzenia które pracują w standardzie 2.5G? Jeżeli nie, to nie zawracaj sobie głowy sieciówką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 Witam płyta główna to nie tylko karta muzyczna i karta sieciowa , ale jak jest rozbudowana sekcja zasilania, a tutaj Asus chwali się ze ma najwięcej 12+2 https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b550-f-gaming-model/ MSI 10+2+1 https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK jak słoń nie nadepnął Tobie na ucho to warto dopłacić do lepszego kodeka Audio XD zestawy pamięci ram 2xGB pracują stabilniej z określoną szybkością niż zestawy 4xGB to czy wybierzesz MSI MAG B550 TOMAHAWK czy Asus ROG STRIX B550-F GAMING powinieneś być zadowolony. jak już planujesz zakup nowej karty graficznej, to nie zapomnij uwzględnić w budżecie nowego zasilacza w standardzie ATX 3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 Zastanowie sie nad tymi dwoma. Zasilacz to wezme albo MSI albo BeQuiet 1000W ATX 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 2 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Witam płyta główna to nie tylko karta muzyczna i karta sieciowa , ale jak jest rozbudowana sekcja zasilania, a tutaj Asus chwali się ze ma najwięcej 12+2 https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b550-f-gaming-model/ MSI 10+2+1 https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK jak słoń nie nadepnął Tobie na ucho to warto dopłacić do lepszego kodeka Audio XD zestawy pamięci ram 2xGB pracują stabilniej z określoną szybkością niż zestawy 4xGB to czy wybierzesz MSI MAG B550 TOMAHAWK czy Asus ROG STRIX B550-F GAMING powinieneś być zadowolony. jak już planujesz zakup nowej karty graficznej, to nie zapomnij uwzględnić w budżecie nowego zasilacza w standardzie ATX 3.0. Czy ew. M.2 brać 2TB czy 4 TB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 25 minut temu, kg83 napisał: Czy ew. M.2 brać 2TB czy 4 TB? np. pod gry ?, bo gry waza coraz wincyj XD dobra opcja jest zakup dwóch dysków, mniejszy pod system i programy drugi pod gry. ale taki dysk 4TB pod M.2 to trochę będzie kosztował... np. Dysk SSD ADATA Legend 960 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-4TCS) lub Dysk SSD Kingston KC3000 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/4096G) albo Dysk SSD Kingston Fury Renegade 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/4000G ) nie wiem z czego wynika taka cena, ale zakup dwóch dysków 2TB wyjdzie taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 3 minuty temu, Mr.T... napisał(a): np. pod gry ?, bo gry waza coraz wincyj XD dobra opcja jest zakup dwóch dysków, mniejszy pod system i programy drugi pod gry. ale taki dysk 4TB pod M.2 to trochę będzie kosztował... np. Dysk SSD ADATA Legend 960 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-4TCS) lub Dysk SSD Kingston KC3000 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/4096G) albo Dysk SSD Kingston Fury Renegade 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/4000G ) nie wiem z czego wynika taka cena, ale zakup dwóch dysków 2TB wyjdzie taniej Zastanawiam się o opcji: - 2TB PCIe 4.0x4 M.2 Lexar : system, sterowniki i aplikacje systemowe - 2TB PCIe 4.0x4 M.2 Lexar: na gry wymagające szybszego dysku - pod SATA dysk 6 TB - 8 TB do gier i aplikacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2023 8 godzin temu, kg83 napisał: Zastanawiam się o opcji: - 2TB PCIe 4.0x4 M.2 Lexar : system, sterowniki i aplikacje systemowe - 2TB PCIe 4.0x4 M.2 Lexar: na gry wymagające szybszego dysku - pod SATA dysk 6 TB - 8 TB do gier i aplikacji Lexar tylko nie najtańszy model np. NM620 , bo potem jest opcja ze będziesz zakładał kolejny watek na forum, co się stało ? - "znikający dysk" popatrz na ceny i np. taki parametr TBW (Total Bytes Written) dysk 6TB-8TB ? uuu panie to nie są tanie rzeczy , ale kto bogatemu zabroni XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Lexar tylko nie najtańszy model np. NM620 , bo potem jest opcja ze będziesz zakładał kolejny watek na forum, co się stało ? - "znikający dysk" popatrz na ceny i np. taki parametr TBW (Total Bytes Written) dysk 6TB-8TB ? uuu panie to nie są tanie rzeczy , ale kto bogatemu zabroni XD Dobrze, że mnie ostrzegłeś, bo miałem na liście NM620 zapisane xD A jakie są Crucial? Edytowane 3 Listopada 2023 przez kg83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2023 8 godzin temu, kg83 napisał: A jakie są Crucial? co do firmy nie mam zastrzeżeń, ale w podobnych pieniądzach można zakupić np. dyski o większym TWB jak już wcześniej pisałem: i np. Dysk SSD Crucial P5 Plus 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (CT2000P5PSSD8) TWB 1200TB a np. i jest tańszy Dysk SSD Kingston Fury Renegade 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/2000G) TWB 2000TB Dysk SSD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/2048G) TWB 1600TB Dysk SSD ADATA Legend 960 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-2TCS ) TWB 1560TB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 W dniu 3.11.2023 o 17:45, Mr.T... napisał(a): co do firmy nie mam zastrzeżeń, ale w podobnych pieniądzach można zakupić np. dyski o większym TWB jak już wcześniej pisałem: i np. Dysk SSD Crucial P5 Plus 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (CT2000P5PSSD8) TWB 1200TB a np. i jest tańszy Dysk SSD Kingston Fury Renegade 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/2000G) TWB 2000TB Dysk SSD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/2048G) TWB 1600TB Dysk SSD ADATA Legend 960 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-2TCS ) TWB 1560TB Zastanawiam się nad Lexar 4TB 790. Ponoćma 3000 TWB. Co do płyty gł. mam pyt., czy ew. ten ASUS nie będzie mi dłużej służyć jeśli komputer modernizuje co min co 4 lata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 28 minut temu, kg83 napisał: Zastanawiam się nad Lexar 4TB 790. Ponoćma 3000 TWB. tak i to jest wersja -Lexar NM790 4TB , wszystko zależy od zakładanego budżetu na ten cel, za dyski 4TB trzeba obecnie sporo zapłacić czy warto ? to już kwestia indywidualnej oceny, ja dla siebie i tak gdybym brał pod uwagę zakup nowego dysku, to wybierał bym pomiędzy Kingston, Kingston Fury Renegade lub ADATA Legend. 35 minut temu, kg83 napisał: Co do płyty gł. mam pyt., czy ew. ten ASUS nie będzie mi dłużej służyć jeśli komputer modernizuje co min co 4 lata? trochę dłużej służyć niż ? , MSI MAG B550 TOMAHAWK , obie propozycje są tak samo dobre. to jak długo będzie możliwość użytkowania powiedzmy płyty głównej zależy od podejścia AMD i czy na podstawkę AM4 będą wychodzić nowe CPU, ale jak obecnie widać , nie zawsze płyta główna starszej generacji dobrze współpracuje (po mimo aktualizacji biosu) z nowymi CPU, a przewidywać jak to będzie wyglądać powiedzmy za 4 lata, to z tym pytaniem należało by się zgłosić do pana Jackowski Krzysztof. XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 36 minut temu, Mr.T... napisał(a): tak i to jest wersja -Lexar NM790 4TB , wszystko zależy od zakładanego budżetu na ten cel, za dyski 4TB trzeba obecnie sporo zapłacić czy warto ? to już kwestia indywidualnej oceny, ja dla siebie i tak gdybym brał pod uwagę zakup nowego dysku, to wybierał bym pomiędzy Kingston, Kingston Fury Renegade lub ADATA Legend. trochę dłużej służyć niż ? , MSI MAG B550 TOMAHAWK , obie propozycje są tak samo dobre. to jak długo będzie możliwość użytkowania powiedzmy płyty głównej zależy od podejścia AMD i czy na podstawkę AM4 będą wychodzić nowe CPU, ale jak obecnie widać , nie zawsze płyta główna starszej generacji dobrze współpracuje (po mimo aktualizacji biosu) z nowymi CPU, a przewidywać jak to będzie wyglądać powiedzmy za 4 lata, to z tym pytaniem należało by się zgłosić do pana Jackowski Krzysztof. XD Spx 🙂 Mi chodziło gł. o żywotność płyty 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 3 godziny temu, kg83 napisał: Spx 🙂 Mi chodziło gł. o żywotność płyty 🙂 wiesz samo pytanie wydaje się być ciekawe, myślę ze oprócz wypracowanych Mh, wpływ maja warunki pracy, czyli temperatura otoczenia , wilgotność w pomieszczeniu oraz stabilne zasilanie , a w praktyce to wygląda tak , jeden chucha dmucha, czyści przedmuchuje, regularnie wymienia pastę, termopady, i przychodzi jakiś piękny dzień, sprzęt po włączeniu zasilania -not responding ... , drugi ma wszystko w du..pie , niczym się nie przejmuje i sprzęt działa mu aż do momentu wymiany czyli kilka lat , także chcąc wskazać jakiego producenta płyta główna będzie dłużej działać to ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...