Skocz do zawartości
kg83

AM4 - wybór płyty, karta sieciowa, karta dźwiękowa

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem kupić / złożyć komputer z AM4 głównie służący do grania
- CPU: 5800X3D
- GFX 7900XTX (do czasu uzbierania pracować na RX 580 8GB
- RAM: 32 - 64 GB DDR4 3600 Kingston Fury

Jeśli chodzi o wybór płyty zastanawiam się:
- ASUS ROG Strix B550-F Gaming
- MSI MPG B550 Gaming Plus
- MSI MAG B550 Tomahawk

W obecnej płycie na socket FM2+ posiadam kartę dźwiękową Realtek 892/897 i kartę LAN 1 Gbps.
Mam łącze internetowe od UPC o prędkości 960 Mbps do 1 Gbps.
Zastanawiam się czy dopłacać do lepszej karty sieciowej 2.5 Gbps i do lepszej karty dźwiękowej (ASUS ROG/ MSI ... Tomahawk) czy brać MSI MPG B550 Gaming Plus (R 897/1Gbps)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

płyta główna to nie tylko karta muzyczna i karta sieciowa , ale jak jest rozbudowana sekcja zasilania, a tutaj Asus chwali się ze ma najwięcej 12+2  

https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b550-f-gaming-model/

MSI 10+2+1

https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK

jak słoń nie nadepnął Tobie na ucho to warto dopłacić do lepszego kodeka Audio XD

zestawy pamięci ram 2xGB pracują stabilniej z określoną szybkością niż zestawy 4xGB

to czy wybierzesz 

MSI MAG B550 TOMAHAWK

czy 

Asus ROG STRIX B550-F GAMING

powinieneś być zadowolony. 

jak już planujesz zakup nowej karty graficznej, to nie zapomnij uwzględnić w budżecie nowego zasilacza w standardzie ATX 3.0. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

płyta główna to nie tylko karta muzyczna i karta sieciowa , ale jak jest rozbudowana sekcja zasilania, a tutaj Asus chwali się ze ma najwięcej 12+2  

https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b550-f-gaming-model/

MSI 10+2+1

https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK

jak słoń nie nadepnął Tobie na ucho to warto dopłacić do lepszego kodeka Audio XD

zestawy pamięci ram 2xGB pracują stabilniej z określoną szybkością niż zestawy 4xGB

to czy wybierzesz 

MSI MAG B550 TOMAHAWK

czy 

Asus ROG STRIX B550-F GAMING

powinieneś być zadowolony. 

jak już planujesz zakup nowej karty graficznej, to nie zapomnij uwzględnić w budżecie nowego zasilacza w standardzie ATX 3.0. 

Czy ew. M.2 brać 2TB czy 4 TB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, kg83 napisał:

Czy ew. M.2 brać 2TB czy 4 TB?

np. pod gry ?, bo gry waza coraz wincyj XD

dobra opcja jest zakup dwóch dysków, mniejszy pod system i programy drugi pod gry.

ale taki dysk 4TB pod M.2 to trochę będzie kosztował...

np.

Dysk SSD ADATA Legend 960 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-4TCS)

lub

Dysk SSD Kingston KC3000 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/4096G)

albo

Dysk SSD Kingston Fury Renegade 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/4000G )

nie wiem z czego wynika taka cena, ale zakup dwóch dysków 2TB wyjdzie taniej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

np. pod gry ?, bo gry waza coraz wincyj XD

dobra opcja jest zakup dwóch dysków, mniejszy pod system i programy drugi pod gry.

ale taki dysk 4TB pod M.2 to trochę będzie kosztował...

np.

Dysk SSD ADATA Legend 960 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-4TCS)

lub

Dysk SSD Kingston KC3000 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/4096G)

albo

Dysk SSD Kingston Fury Renegade 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/4000G )

nie wiem z czego wynika taka cena, ale zakup dwóch dysków 2TB wyjdzie taniej 

Zastanawiam się o opcji:
- 2TB PCIe 4.0x4 M.2 Lexar : system, sterowniki i aplikacje systemowe
- 2TB PCIe 4.0x4 M.2 Lexar: na gry wymagające szybszego dysku
- pod SATA dysk 6 TB - 8 TB do gier i aplikacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, kg83 napisał:

Zastanawiam się o opcji:
- 2TB PCIe 4.0x4 M.2 Lexar : system, sterowniki i aplikacje systemowe
- 2TB PCIe 4.0x4 M.2 Lexar: na gry wymagające szybszego dysku
- pod SATA dysk 6 TB - 8 TB do gier i aplikacji

Lexar tylko nie najtańszy model np. NM620 , bo potem jest opcja ze będziesz zakładał kolejny watek na forum, co się stało ? - "znikający dysk" 

popatrz na ceny i np. taki parametr TBW (Total Bytes Written)

dysk 6TB-8TB ? uuu panie to nie są tanie rzeczy , ale kto bogatemu zabroni XD  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Lexar tylko nie najtańszy model np. NM620 , bo potem jest opcja ze będziesz zakładał kolejny watek na forum, co się stało ? - "znikający dysk" 

popatrz na ceny i np. taki parametr TBW (Total Bytes Written)

dysk 6TB-8TB ? uuu panie to nie są tanie rzeczy , ale kto bogatemu zabroni XD  

Dobrze, że mnie ostrzegłeś, bo miałem na liście NM620 zapisane xD
A jakie są Crucial?

Edytowane przez kg83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, kg83 napisał:

A jakie są Crucial?

co do firmy nie mam zastrzeżeń, ale w podobnych pieniądzach można zakupić np. dyski o większym TWB jak już wcześniej pisałem: 

i np.

Dysk SSD Crucial P5 Plus 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (CT2000P5PSSD8) TWB 1200TB

a np. i jest tańszy

Dysk SSD Kingston Fury Renegade 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/2000G)  TWB 2000TB  

Dysk SSD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/2048G) TWB 1600TB

Dysk SSD ADATA Legend 960 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-2TCS ) TWB 1560TB 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.11.2023 o 17:45, Mr.T... napisał(a):

co do firmy nie mam zastrzeżeń, ale w podobnych pieniądzach można zakupić np. dyski o większym TWB jak już wcześniej pisałem: 

i np.

Dysk SSD Crucial P5 Plus 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (CT2000P5PSSD8) TWB 1200TB

a np. i jest tańszy

Dysk SSD Kingston Fury Renegade 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/2000G)  TWB 2000TB  

Dysk SSD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/2048G) TWB 1600TB

Dysk SSD ADATA Legend 960 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-2TCS ) TWB 1560TB 

Zastanawiam się nad Lexar 4TB 790. Ponoćma 3000 TWB.
Co do płyty gł. mam pyt., czy ew. ten ASUS nie będzie mi dłużej służyć jeśli komputer modernizuje co min co 4 lata?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, kg83 napisał:

Zastanawiam się nad Lexar 4TB 790. Ponoćma 3000 TWB.

tak i to jest wersja -Lexar NM790 4TB , wszystko zależy od zakładanego budżetu na ten cel, za dyski 4TB trzeba obecnie sporo zapłacić czy warto ? to już kwestia indywidualnej oceny, ja dla siebie i tak gdybym brał pod uwagę zakup nowego dysku, to wybierał bym pomiędzy Kingston, Kingston Fury Renegade lub ADATA Legend.

35 minut temu, kg83 napisał:

Co do płyty gł. mam pyt., czy ew. ten ASUS nie będzie mi dłużej służyć jeśli komputer modernizuje co min co 4 lata?

trochę dłużej służyć niż ? , MSI MAG B550 TOMAHAWK  , obie propozycje są tak samo dobre. 

to jak długo będzie możliwość użytkowania powiedzmy płyty głównej zależy od podejścia AMD i czy na podstawkę AM4 będą wychodzić nowe CPU, ale jak obecnie  widać , nie zawsze płyta główna starszej generacji dobrze współpracuje (po mimo aktualizacji biosu) z nowymi CPU, a przewidywać jak to będzie wyglądać powiedzmy za 4 lata, to z tym pytaniem należało by się zgłosić do pana Jackowski Krzysztof.  XD          

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, Mr.T... napisał(a):

tak i to jest wersja -Lexar NM790 4TB , wszystko zależy od zakładanego budżetu na ten cel, za dyski 4TB trzeba obecnie sporo zapłacić czy warto ? to już kwestia indywidualnej oceny, ja dla siebie i tak gdybym brał pod uwagę zakup nowego dysku, to wybierał bym pomiędzy Kingston, Kingston Fury Renegade lub ADATA Legend.

trochę dłużej służyć niż ? , MSI MAG B550 TOMAHAWK  , obie propozycje są tak samo dobre. 

to jak długo będzie możliwość użytkowania powiedzmy płyty głównej zależy od podejścia AMD i czy na podstawkę AM4 będą wychodzić nowe CPU, ale jak obecnie  widać , nie zawsze płyta główna starszej generacji dobrze współpracuje (po mimo aktualizacji biosu) z nowymi CPU, a przewidywać jak to będzie wyglądać powiedzmy za 4 lata, to z tym pytaniem należało by się zgłosić do pana Jackowski Krzysztof.  XD          

Spx 🙂 Mi chodziło gł. o żywotność płyty 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, kg83 napisał:

Spx 🙂 Mi chodziło gł. o żywotność płyty 🙂

wiesz samo pytanie wydaje się być ciekawe, myślę ze oprócz wypracowanych Mh, wpływ maja warunki pracy, czyli temperatura otoczenia , wilgotność w pomieszczeniu oraz stabilne zasilanie , a w praktyce to wygląda tak , jeden chucha dmucha, czyści przedmuchuje, regularnie wymienia pastę, termopady, i przychodzi jakiś piękny dzień, sprzęt po włączeniu zasilania -not responding ... , drugi ma wszystko w du..pie , niczym się nie przejmuje i sprzęt działa mu aż do momentu wymiany czyli kilka lat , także chcąc wskazać jakiego producenta płyta główna będzie dłużej działać to ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi