Skocz do zawartości
JustNick

Jaki modem/router do domu?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, posiadam internet po kablu 300/50, ale zrobione dziwnie... kabel wpięty jest do 15letniego TPlinka ale z super zasięgiem: (chyba 2.4ghz) piwnica, piętro, nawet taras. Kupiłem nowy router 5ghz, podłączyli mi go ale do starego TPlinka twierdząc, że ten nowy nie może być solo jedynie w połączeniu ze starym (ok możliwe). Efekt jest taki, że mam dwie sieci wifi - 2.4ghz i 5ghz: to wifi 5g ma fajną szybkość, ale zasięg na jednym piętrze ;/. Dobrze, że jest to stare 2.4ghz bo wiele urządzeń byłoby poza zasięgiem (te starsze nawet nie widzą tego wifi 5g). Chciałbym jedno urządzenie, które zastąpi dwa stare. Pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dom jednorodzinny? Jakie masz te urządzenia? Co to za internet? Po kablu? Jaki budżet?

Ogólnie to 5GHz WiFi ma słabszy zasięg od starego 2,4GHz, to fakt. Ale mając dom dobrym rozwiązaniem jest jakiś mesh, ale to i tak będziesz potrzebował kilka urządzeń. Nie rozumiem dlaczego podłączyli Ci internet do starego routera, jaki ma to cel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dom jednorodzinny. Smart TV, netflixy, dekoder, laptopy, smartfony, AGD, piec w kotłowni, panele fotowoltaika. Ogółem 5G i szybki transfer może być jak teraz czyli w obrębie pietra na którym jest router, a drugi ten wolniejszy net 2.4ghz potrzebny na każdym piętrze do mało wymagających urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi