Skocz do zawartości
Chlopiec

Jak sprawdzić jakie HDMI w telewizorze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprawa niby prosta, ale chyba sobie nie radzę.

Dwa lata temu kupiłem dla mamy telewizor  SAMSUNG UE43TU8502U. Do oglądania telewizji (a raczej do 'gadania w tle') naziemnej kilka godzin w tygodniu. No i właśnie. Jakiś czas temu chciałem sprawdzić jakie porty HDMI są w nim zainstalowane. Chciałem odpalić kilka starszych gier 4K@60. Odpalam stronę Samsunga zero informacji - Porty HDMI: TAK, fajnie. Instrukcja i pudełko nic: tył telewizora nic. Czy to oznacza, że jeśli nigdzie nie napisali, że jest HDMI 2.0 albo 2.1 to mogę 'spokojnie' założyć, że jest to HDMI 1.4? w specyfikacji niby jest odświeżanie 50/60hz, ale nie wiem czy nie jest to jakiś 'chwyt marketingowy' i odnosi się ono do 1080p.

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez Chlopiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie jednego z popularnych sklepów z RTV znalazłem "wszystko mówiący" opis w specyfikacji tego TV

HDMI 2.1  - NIE

Zdaje się że w przypadku TV  z matrycą 60Hz  HDMI 2.1 i tak by nie było. (sam mam np złącze opisane oddzielnie na obudowie "4K@120Hz"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś spoza forum gdzieś w czeluściach internetu wynalazł to:

https://www.displayspecifications.com/en/model/275c2173

Czyli HDMI 2.0.

Nie rozumiem dlaczego na stronie Samsunga nie jest to wyłożone w parametrach. Tak czy inaczej proszę o zamknięcie tematu i dziękuję wypowiadającym się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi