Benio27 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2023 45 minut temu, axsin302 napisał(a): JARGB2 np w prawym górnym rogu bo jest też na dole to prostokątna mała wtyczka na 4-3 piny ( żeńska) podsumujmy 4 wiatraki są podłączone pod HUB wejście Fan0-4 czy tam więcej Ledy do nich też są połączone do Huba z huba lecą dwa kable - sys 3 i JARGB2 zasilacz Sata z huba odłączyłeś Jeśli wszystko dobrze podłączyłeś to na HW info musisz mieć ten dodatkowy wentyl sys 3 MSI Center możesz teraz zmieniać swobodnie kolor obudowy a nie tym przyciskiem, dodatkowo możesz zarządzać ustawieniami wiatraczków z poziomu programu ( lepiej jest z biosu no ale TY musisz sobie z tym poradzić więc AI cooler czy co tam jest pomoże ci) Dobrze tak jutro zrobię tzn dzisiaj. Czyli z huba odpinam ten kabel od sata a tamte kable co się rozdzielają podłączyć jak mówisz. A ten kabel co jest wpięty w huba od przycisku zostawić ? ON i tak nie będzie już działać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Metoda prób i błędów będzie najprostsza, po odłączeniu zasilania z HUB powinien nie działać ale ręki nie dam sobie uciąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 10 godzin temu, axsin302 napisał: chyba czeka cię undervolt 😛 a może najpierw lepiej się dowiedzieć dlaczego ten procek tak się grzeje na tym chłodzeniu? Myślę, że nie powinien. @Benio27 a masz instrukcję do tej obudowy? Bo na stronie producenta jest taka średnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Pudełka wszystkie mam i z obudowy też więc w środku powinienem mieć jakikolwiek papierek. Po pracy wezmę się za to i zobaczymy co wyjdzie xd. A widzisz myślałem że po co te wodne i jakoś byłem za zwykłem prostym chłodzeniem a teraz temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Myślicie że źle posmarowane pastą ? Do tego chłodzenia można dokupić wiatrak i z drugiej strony zamontować. Ten wiatrak dodatkowy ma 650 rpm a max może do 900 . Ogólnie jak gram dłużej to czuć ciepełko z tyłu komputera xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 2 godziny temu, Benio27 napisał: Myślicie że źle posmarowane pastą ? Istnieje taka możliwość, jeżeli pasta została nałożona metodą "na groszek w centrum ihs", decydowanie lepiej jest nałożyć taflą na całą powierzchnię . Bo w budowie serii 7xxxx główne ciepło nie jest umiejscowione centralnie. Jeżeli chodzi o coolery to do pewnego stopnia będą chodzić z niewielka różnica. Już wyjaśniam jeśli tak jak ty użyłeś dark rocka, ktoś noctue Nhd15 czy cooler Aio 3600, to różnica między nimi zdaje się zacierać bo głównym problemem jest sama wymiana cieplna między rdzeniem (wewnątrz) a IHS ( ta metalową obudowa która jest na pierwszy rzut oka procesora) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 2 minuty temu, axsin302 napisał(a): Istnieje taka możliwość, jeżeli pasta została nałożona metodą "na groszek w centrum ihs", decydowanie lepiej jest nałożyć taflą na całą powierzchnię . Bo w budowie serii 7xxxx główne ciepło nie jest umiejscowione centralnie. Jeżeli chodzi o coolery to do pewnego stopnia będą chodzić z niewielka różnica. Już wyjaśniam jeśli tak jak ty użyłeś dark rocka, ktoś noctue Nhd15 czy cooler Aio 3600, to różnica między nimi zdaje się zacierać bo głównym problemem jest sama wymiana cieplna między rdzeniem (wewnątrz) a IHS ( ta metalową obudowa która jest na pierwszy rzut oka procesora) Ostatnio w starym kompie wymieniałem pastę i nałożyłem pasek a później płaskim plastikiem rozsmarowałem na całości i tak powinno się nakładać bo na groszek to właśnie a nie chce rozbierać tego za bardzo :/. Dzisiaj podepnę wiatraki do obudowy bo chciałbym sam ustawić prędkość o ile można. Bo nie wiadomo czy te wiatraki działają non stop na pełnej mocy czy jak to jest przez tego huba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 I o to się rozchodzi aby w potrzebie wzrostu temp. Chodziły intensywnej, będzie to lepsze również dla karty graficznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Od frontu na wysokości karty boczne szkło jest letnie/chlodne, ale już z tyłu na równo z prockiem jest dość ciepłe, ale nie gorące czy coś. Po prostu czuć różnicę ze jak przyłożę dłon to czuć ciepełko ze. Czyli wiatraki z przodu dość mocno chłodzą przód karty ale tam z tyłu gdzie wyciąga tylko 1 wiatrak to jest cieplej znalazłem to w książce Edytowane 13 Grudnia 2023 przez Benio27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Odłączyłem sata od huba. Z huba podłączone jest 2 pin do sys fan 3 i druga połowa kabla 2 pin do jargbv2. Wentyle wgl nie działają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Wedle instrukcji tyczka PWM i ARGB powina być podłączona do plyty pod sys fan ( który ci tam pasuje) i jARGB ( prawy górny róg płyty lub dolny prawy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 41 minut temu, Benio27 napisał(a): Odłączyłem sata od huba. Z huba podłączone jest 2 pin do sys fan 3 i druga połowa kabla 2 pin do jargbv2. Wentyle wgl nie działają Moim zdaniem ten hub jest zasilany z SATA a z płyty głównej bierze tylko sygnał sterujący, pewnie hub steruje obrotami na podstawie sygnału z płyty głównej ale nie raportuje obrotów do płyty, spróbuj w UEFI zmieniać prędkość na złączu do którego jest podłączony hub i jeśli sterowanie działa to powinno być słychać zmianę prędkości wentylatorów oczywiście z podłączonym kablem sata do huba i podłączonym kablem z huba do płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Możesz też pominąć całego huba i podłączyć te 4 wentylatory bezpośrednio do płyty głównej, plyta posiada wystarczająco dużo wejść ARGB z mostkujesz i podłączysz płytę Więcej kabli.... Ale jeśli rzeczywiście HUB jest tak słaby że nie rozdziela napięcia Z huba mówiłeś że są gniazda 2 pin? Powiny być 4 ewentualnie 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Godzinę temu, axsin302 napisał(a): Wedle instrukcji tyczka PWM i ARGB powina być podłączona do plyty pod sys fan ( który ci tam pasuje) i jARGB ( prawy górny róg płyty lub dolny prawy) Dokładnie tak teraz jest tylko jargb-v2 45 minut temu, suchy89 napisał(a): oim zdaniem ten hub jest zasilany z SATA a z płyty głównej bierze tylko sygnał sterujący, pewnie hub steruje obrotami na podstawie sygnału z płyty głównej ale nie raportuje obrotów do płyty, spróbuj w UEFI zmieniać prędkość na złączu do którego jest podłączony hub i jeśli sterowanie działa to powinno być słychać zmianę prędkości wentylatorów oczywiście z podłączonym kablem sata do huba i podłączonym kablem z huba do Teraz w biosie zmieniłem z dc na pwm i jedyna zmiana to skacze prędkość wentyli a i ten dodatkowy wentylator co jest pod sys fan 1 zwiększył obroty do 950 a tak to miał max 650 przy graniu 2 godziny w grę 39 minut temu, axsin302 napisał(a): Możesz też pominąć całego huba i podłączyć te 4 wentylatory bezpośrednio do płyty głównej, plyta posiada wystarczająco dużo wejść ARGB z mostkujesz i podłączysz płytę Więcej kabli.... Ale jeśli rzeczywiście HUB jest tak słaby że nie rozdziela napięcia Z huba mówiłeś że są gniazda 2 pin? Powiny być 4 ewentualnie 3 Wiem że można ale znowu te kable a bez nich to ładniej wygląda. Dokładnie z huba wychodzi 4 pin ale pod koniec rozdziela się na 2x 2 pin i jedno idzie jako pwm do sys fan 3 a drugi do jargb-v2. Przy sys fan 3,kable są po bokach a dwa w środku bez pinu Dalej komputer nie widzi tego sys fan 3 … może inny kabel z tego huba ma wyjść. A z sata musi być zasilanie do huba bo bez tego to nic nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 PWM sys fan ma dwa 2 piny? Możliwe że to jest klucz do rozwiązania problemu Czy ma on jakieś wyżłobienie? Które może uniemożliwiać podłączenie go w inne piny plyty sys fan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 13 minut temu, axsin302 napisał(a): PWM sys fan ma dwa 2 piny? Możliwe że to jest klucz do rozwiązania problemu Czy ma on jakieś wyżłobienie? Które może uniemożliwiać podłączenie go w inne piny plyty sys fan Zaznaczyłem co wynika z kabla hub 4 pin. Jedna wtyczka 4 pin jest wpięta do hub a drugi koniec rozchodzi się na te dwa co zaznaczyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Dobra jest git trzeba tylko spr. Czy plyta je widzi Sata musi być podlaczona bo to zasilanie https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B660-TOMAHAWK-WIFI-DDR4/support#utility Msi center jak nie masz Edytowane 13 Grudnia 2023 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 A więc chłodzenie Procka dałem auto i będzie działać od temperatur. Sys1 to ten mój dodatkowy u góry obudowy wcześniej był na 650 nawet jak komp łapał temp. A teraz dałem na full jak padnie to gwarancja albo nowy i tutaj jest stale 12 v może tak być ? . Sys 3 to obudowa jak widać jest 0rpm ale jak się bawię pwm lub dc to obroty się zmieniają czyli działa ale nie widać obrotów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Dobra, skoro działa ^^ to już ustawienie Na 100% nie polecam ale 80% przy 80c cpu a 50% normalnie Edytowane 13 Grudnia 2023 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Musi center mam ale tam nic nie mogę jakby nie reagowało na moje klikanie. Dobra to doradźcie mi co ustawić na cpu (pwm,dc czy auto ? ) obudowe ciagle na 100%? Wolę żeby ciągle tak samo działał niż skoki wiatraków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Ten od cpu możesz ustawić jak masz teraz 100 - 80c / 70 - 65'c / resztę ustaw 40% Jak będzie za głośnio to wiesz jak ustawić Edytowane 13 Grudnia 2023 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 18 minut temu, axsin302 napisał(a): Na 100% nie polecam ale 80% przy 80c cpu a 50% normalnie Miałeś na myśli cpu? A obudowa stale na 100%? I tak gram w słuchawkach i komp jest do tego. Nie korzystam z innych programów by słyszeć kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Ten od cpu możesz ustawić jak masz teraz 100 - 80c / 70 - 65'c / resztę ustaw 40% Pozostałe wiatraki, 80% przy 80'c 40-50% poniżej 80'c 😄 wszystko na 100% to oddał bym cały ten komputer w pizdu Zrób test, zajmiemy się potem prockiem i jego napieciami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Ok. Szkoda że nie mogę zmienić kolorów obudowy z programu bo zmieniam i brak reakcji ale trudno z tych też coś wybiorę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 jak cię kiedyś to wkurzy to podłączysz wentyle bezpośrednio pod płytę ^^ zrób sobie sparing w gierce z wh info zobaczymy temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 kurde co jest grane, wyczyscilem hwinfo przed rustem. Po tym czasie stwierdzilem a sprawdze a tu taka temperatura, zapewnie chhwilowa ale od czego to zalezy ? nie uszkodzi mi sie to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Odpal CB23 na jeden przebieg i zobacz jakie temperatury wtedy osiąga procesor, u mnie ten sam procesor nigdy nie przekroczył 89 stopni. Maksymalne napięcie rdzeni które odczytuje u ciebie HWiNFO to ponad 2V a to raczej "trochę " za dużo. Nie masz włączonego jakiegoś trybu gaming, turbo czy innego ulepszacza w UEFI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 (edytowane) ten HW info nie jest wiarygodny ale temperatury na SPD hub mają już swój własny układ słoneczny Edytowane 13 Grudnia 2023 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio27 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Wcześniej nie miałem takiego czegoś bo wrzucałem wcześniej ss z 3 gier po 25 min i tam nie było tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 jaka wersja Biosu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...