Jump to content
harry.wesoly

Msi Mag Z790 Tomahawk wifi + i7-14700K

Recommended Posts

14 generacja procesorów Intel uchodzi za bardzo gorące i ciężkie do okiełznania. Osobiście posiadam i7 14700K od dnia premiery. Kompa składałem z myślą właśnie o zakupie gorącego procesora, ale nawet nie sądziłem, że temperatury mogą być aż tak zadowalające przy odpowiedniej konfiguracji. Na samym początku, na ustawieniach stock Biosu 7D91vH8 to temperatury i pobór mocy były wyższe, zwłaszcza pobór mocy. Przykładowo w cinebench r23 temperatura w piku osiągała 92 stopnie a w blender w piku 86 stopni. Pobór mocy w piku potrafił nawet lekko przekroczyć 300W co jest obłędem. Wyniki nie były złe ale szukałem sposobu na zbicie tego dużego poboru prądu bo przyszłe GPU pewnie też swoje weźmie a syn gra godzinami niestety. W końcu udało mi się okiełznać trochę bardziej tego procka. Wystarczyło jedynie obniżyć V core -0,100 (przez cpu) bez żadnego kagańca TDP. System jest w pełni stabilny a procesor nie zrzuca zegarów. Moim zdaniem sztos.

20231112_193534-min.jpg

20231112_193559-min-min.jpg

20231112_193619-min-min.jpg

20231112_193651-min-min.jpg

20231112_193704-min-min.jpg

Zrzut ekranu (4)-min.png

Zrzut ekranu (6)-min.png

Zrzut ekranu (7)-min.png

Zrzut ekranu (8)-min.png

Zrzut ekranu (5)-min.png

Edited by harry.wesoly

2 godziny temu, harry.wesoly napisał(a):

ystarczyło jedynie obniżyć V core -0,100 (przez cpu) bez żadnego kagańca TDP. System jest w pełni stabilny

Nie mów chop.Krzem masz z piaskownicy.posiedzi troche w sokecie to sie zweryfikuje uV