harry.wesoly Posted November 12 Report post Posted November 12 (edited) 14 generacja procesorów Intel uchodzi za bardzo gorące i ciężkie do okiełznania. Osobiście posiadam i7 14700K od dnia premiery. Kompa składałem z myślą właśnie o zakupie gorącego procesora, ale nawet nie sądziłem, że temperatury mogą być aż tak zadowalające przy odpowiedniej konfiguracji. Na samym początku, na ustawieniach stock Biosu 7D91vH8 to temperatury i pobór mocy były wyższe, zwłaszcza pobór mocy. Przykładowo w cinebench r23 temperatura w piku osiągała 92 stopnie a w blender w piku 86 stopni. Pobór mocy w piku potrafił nawet lekko przekroczyć 300W co jest obłędem. Wyniki nie były złe ale szukałem sposobu na zbicie tego dużego poboru prądu bo przyszłe GPU pewnie też swoje weźmie a syn gra godzinami niestety. W końcu udało mi się okiełznać trochę bardziej tego procka. Wystarczyło jedynie obniżyć V core -0,100 (przez cpu) bez żadnego kagańca TDP. System jest w pełni stabilny a procesor nie zrzuca zegarów. Moim zdaniem sztos. Edited November 12 by harry.wesoly Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
karro Posted November 13 Report post Posted November 13 2 godziny temu, harry.wesoly napisał(a): ystarczyło jedynie obniżyć V core -0,100 (przez cpu) bez żadnego kagańca TDP. System jest w pełni stabilny Nie mów chop.Krzem masz z piaskownicy.posiedzi troche w sokecie to sie zweryfikuje uV Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
harry.wesoly Posted November 14 Report post Posted November 14 (edited) Cinebench R24 Edited November 14 by harry.wesoly Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...