AnaMan Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Napotkałem dość dziwaczny problem i nie mniej dziwacznie go rozwiązałem. Nowo zakupiona karta grafiki Xpower na Radku 9000 posiada wyjście w standrdzie S-Video oraz stosowny kabelek: S-Video <-> S-Video. Podłączam go do TV, który ma złacze Euro (Scart) przy pomocy multi- przejściówki wyposażonej w wejścia: audio, S-video i kompozytowe (chinch). Jakośc obrazu beznadziejna: głównie kolorowe szumy na krawedziach o dużym kontraście, ponadto silne zakłócenia sygnałem antenowym. Po odłączeniu anteny od TV następuje dalsze pogorszenie jakości obrazu z komputera ale znikają zakłócenia antenowe. Próbuję bezpośredniego podłączenia kablem S-video -> Euro. Obraz nadal tak samo zakłócony. Zakupiłem specjalną przejściówkę: gniazdo S-video -> wtyk chinch. Tworzy się łańcuszek: karta -> kabel -> przjściówka s-video do chinch -> przejściowka chinch (multi) do euro -> TV. Jakość obrazu bez zmian. Dokupuję kolejną przejściówkę - tym razem: gniazdo chinch -> wtyk s-video i łaczę całość w łańcuch: karta -> kabel -> przjściówka s-video do chinch -> przejściówka chinch do s-video -> przejściowka s-video (multi) do euro -> TV. Jakość obrazu bez zastrzeżeń - praktycznie bez zakłóceń, dobre kolory i kontrast. Również obraz prawidłowej jakości dawała kombinacja: karta -> przejściówka s-video do chinch -> przejściówka chinch do s-video -> kabel s-video do Euro. Czyli obie przejściówki raz działały w jednym kierunku a raz - w odwrotnym! Takie same efekty dawało zastosowanie kamery cyfrowej jako źródła sygnału video. Mimo elektronicznego i informatycznego wykształcenia nie mam pojęcia, jak to wytłumaczyć. Może ktoś mógłby się podzielić wiedzą, dlaczego tak się dzieje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Albo Twój TV ma jakoś dziwnie uwalone wejście Euro (działa na nim tylko wejście composite, a nie działa s-video - o ile wogóle je ma), albo ta multi-przejściówka jest skopana (raczej mało prawdopodobne). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...