Skocz do zawartości
AnaMan

Magiczne funkcjonowanie wy/we S-Video

Rekomendowane odpowiedzi

Napotkałem dość dziwaczny problem i nie mniej dziwacznie go rozwiązałem.

Nowo zakupiona karta grafiki Xpower na Radku 9000 posiada wyjście w standrdzie S-Video oraz stosowny kabelek: S-Video <-> S-Video.

Podłączam go do TV, który ma złacze Euro (Scart) przy pomocy multi- przejściówki wyposażonej w wejścia: audio, S-video i kompozytowe (chinch). Jakośc obrazu beznadziejna: głównie kolorowe szumy na krawedziach o dużym kontraście, ponadto silne zakłócenia sygnałem antenowym. Po odłączeniu anteny od TV następuje dalsze pogorszenie jakości obrazu z komputera ale znikają zakłócenia antenowe.

Próbuję bezpośredniego podłączenia kablem S-video -> Euro. Obraz nadal tak samo zakłócony.

Zakupiłem specjalną przejściówkę: gniazdo S-video -> wtyk chinch.

Tworzy się łańcuszek: karta -> kabel -> przjściówka s-video do chinch -> przejściowka chinch (multi) do euro -> TV. Jakość obrazu bez zmian.

Dokupuję kolejną przejściówkę - tym razem: gniazdo chinch -> wtyk s-video i łaczę całość w łańcuch: karta -> kabel -> przjściówka s-video do chinch -> przejściówka chinch do s-video -> przejściowka s-video (multi) do euro -> TV. Jakość obrazu bez zastrzeżeń - praktycznie bez zakłóceń, dobre kolory i kontrast.

Również obraz prawidłowej jakości dawała kombinacja: karta -> przejściówka s-video do chinch -> przejściówka chinch do s-video -> kabel s-video do Euro.

Czyli obie przejściówki raz działały w jednym kierunku a raz - w odwrotnym!

Takie same efekty dawało zastosowanie kamery cyfrowej jako źródła sygnału video.

Mimo elektronicznego i informatycznego wykształcenia nie mam pojęcia, jak to wytłumaczyć.

Może ktoś mógłby się podzielić wiedzą, dlaczego tak się dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...