Astec Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Witajcie, W czasie wczorajszego BF zamówiłem i5 12600K w cenie 800 zł z myślą, że jeszcze nie wiem do końca czy w ogóle zbuduje w oparciu o niego jakiś zestaw czy po prostu go zwrócę/anuluje zamówienie. Kupiłem też RTX 4070, ale z innym przeznaczeniem niż do tej i5. Dlatego istnieje możliwość sparowania obecnie posiadanej 3070 z tą i5. Po za tym nie mam raczej nic. No chyba, że zdecyduje się na DDR4 to wtedy mam 2x8GB 3200 M/T 16 CL, ale raczej chciałbym sprzedać kompa w całości i nie brać z niego żadnych podzespołów (raczej). Zestaw jaki miałby zastąpić to : -i5 11400F, -Fera 5 ARGB, -B560, -2X8 GB 3200 M/T CL 16, -RTX 3060Ti, -Vero L3 500W, -Lexar NM620, -Ventum 200 ARGB. Póki jest Black Week mógłbym zacząć kompletować zestaw. Nie wiem czy nie rozsądnie było by zostawić Fere 5, pamięci, dysk, obudowę czy iść zupełnie w coś nowego. I jaką płytę wybrać? Na DDR 4 czy 5? Z tańszych obudów podoba mi się Krux Vako tylko nie wiem jak z jakością. A i chyba najważniejsze jakiego przyrostu wydajności mogę oczekiwać względem i5 11400F i 3060Ti? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 Szału nie będzie. Zależy oczywiście, o czym mowa, ale solidne procesory raczej nie ograniczają w grach kart graficznych ze średniej półki, a przeskok miedzy 3060ti a 4070 nie jest jakiś wielki. Zwłaszcza jeśli wziąłeś którąś z padak, które chodziły na promkach. Ten palit jeszcze jest ok, ale ventus to katastrofa. Zysk będziesz miał na poziomie ok 30%. To dużo i mało. Tam, gdzie było w miarę ok, teraz będzie wygodnie. Przesuniesz jednak trochę suwaki w prawo i wracasz do punktu wyjścia 😉 Sam mam 3060ti i szukałem czegoś sensownego, ale od 4070ti wzwyż, która jest od 4070 mocniejsza znowu następne 30%, co już robi różnicę. A jeśli chcesz dawać 3070 zamiast 3060ti, to już w ogóle szkoda czasu. Zysk kilkunastu procent. Ze sprzętem specjalnie nie doradzę. Miałem akurat sporą przerwę w zabawie bebechami, kiedy śmigały 12xxx i nie chcę ci źle podpowiedzieć. Nie wydaje mi się jednak, że warto szaleć. RAM bym zostawił, bo sprzedasz go za paczkę czipsów, a jakichś gigantycznych zysków z ddr5 w rozsądnych cenach nie ma. Do gierek na xx70 nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...