GURU500 Posted December 3, 2023 Report post Posted December 3, 2023 Czesc, Spedzilem 10h na probie uruchomienia nowej plyty jednak bez powodzen najpierw specyfikacja: CPU: i9 14900k Mobo:: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING z najnowszym biosem ( o tym nizej ) Ram: Corsair DOMINATOR Platinum RGB Black 64GB 6600MHz - 4x16GB GPU: RTX 4080 Asus Strix PSU: 1000w EVGA na jponskich kondesatorach Chlodzenie CPU: Asus Rijun II 360 Problem: Zestaw po uruchomieniu restartuje sie ciagle . postkarta na mobo pokazuje inicjalizacje sprzetu raz na 30 resetartow wejde do biosu Przy ktoryms takim szczeswlim trafem udalo mi sie zupgradowac bios do najnowszej wersji Pozniej dolozylem dysk z W11 na M2 z poprzedniego kompa znowu po ponad 30 restartach udalo mi sie uruchomic system i wszystko cacy ale do restartu Stan: NIe udalo mi sie rozwiacac problemu , probowalem z ramem 1x, 2x, 4x kosci .. bralem z drugiego kompa, odloczylem dyski , grafike .. urchomilem bez dysku, bez pamieci ( plyta zglasza blad ) Komputer w kolko resy i raz na ilescnascie resow sie cos uruchomi, resetowalem bios , wyjmowalem baterie Czy ktos ma jakis pomysl lub spotkal sie z podobnym problem bo widze malo watkow na forum .. Osobiscie sie poddalem i bede ta mobo zwracal no chyba , ze ktos ma jakis pomysl ... Dzieki i pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 3, 2023 Report post Posted December 3, 2023 (edited) Sprawdź czy nie powyginałeś pinów w sockiecie przy montażu procesora. 4x16 może tez robić problem, jak chciałeś 64gb było brać 2x32 taniej i bezpieczniej. Edited December 3, 2023 by ju-rek Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
GURU500 Posted December 3, 2023 Report post Posted December 3, 2023 Gniazdo cale , probwalem z jedna koscia nawet to samo .. restartuje sie .. Procek normalnie widzi jak sie uruchomi wiec gniazdo i proc OK ... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
GURU500 Posted December 8, 2023 Report post Posted December 8, 2023 (edited) PLyta zwrocona do sklepu Wziolem ASROCKA z790 Steel Legend - dziala bez problemu tylko musze jeszcze sie zaglebic jak te DDR na 6600 puscic bo cos mu nie pasuje - musze doczytac Chyba ze ktos ma taka plyte i pamieci mu smigaja na 6600 ? Edited December 8, 2023 by GURU500 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
xtremesystems Posted December 8, 2023 Report post Posted December 8, 2023 Tez trochę się mordowałam z asusem ale "f" Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...