Jump to content
GURU500

Asus rog strix z790 -e gaming

Recommended Posts

Czesc,
Spedzilem 10h na probie uruchomienia nowej plyty jednak bez powodzen najpierw specyfikacja:
CPU: i9 14900k
Mobo:: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING z najnowszym biosem ( o tym nizej )
Ram: Corsair DOMINATOR Platinum RGB Black 64GB 6600MHz - 4x16GB
GPU: RTX 4080 Asus Strix 
PSU: 1000w EVGA na jponskich kondesatorach
Chlodzenie CPU: Asus Rijun II 360

Problem:

Zestaw po uruchomieniu restartuje sie ciagle . postkarta na mobo pokazuje inicjalizacje sprzetu  raz na 30 resetartow wejde do biosu
Przy ktoryms takim szczeswlim trafem udalo mi sie zupgradowac bios do najnowszej wersji
Pozniej dolozylem dysk z W11 na M2 z poprzedniego kompa znowu po ponad 30 restartach udalo mi sie uruchomic system  i wszystko cacy ale do restartu

Stan:

NIe udalo mi sie rozwiacac problemu , probowalem z ramem 1x, 2x, 4x kosci .. bralem z drugiego kompa, odloczylem dyski , grafike .. urchomilem bez dysku, bez pamieci ( plyta zglasza blad )
Komputer w kolko resy i raz na ilescnascie resow sie cos uruchomi, resetowalem bios , wyjmowalem baterie 

Czy ktos ma jakis pomysl lub spotkal sie z podobnym problem bo widze malo watkow na forum .. 
Osobiscie sie poddalem i bede ta mobo zwracal no chyba , ze ktos ma jakis pomysl ...

Dzieki i pozdrawiam

Sprawdź czy nie powyginałeś pinów w sockiecie przy montażu procesora. 4x16 może tez robić problem, jak chciałeś 64gb było brać 2x32 taniej i bezpieczniej.

Edited by ju-rek

PLyta zwrocona do sklepu

Wziolem ASROCKA z790 Steel Legend  - dziala bez problemu tylko musze jeszcze sie zaglebic jak te DDR na 6600 puscic bo cos mu nie pasuje - musze doczytac 

Chyba ze ktos ma taka plyte i pamieci mu smigaja na 6600 ?

Edited by GURU500