Keynan_ Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2023 Witam. Posiadam w komputerze płytę główną Gigabyte B550 GAMING X V2, która zapakowana jest w obudowie ENDORFY Ventum 200 Air. W obudowie wymieniłem wszystkie wentylatory na 3xbe quiet! Pure Wings 2 PWM High-Speed 120mm i 2xbe quiet! Pure Wings 2 PWM High-Speed 140mm. Wszystkie wentylatory mają w swojej specyfikacji max obroty do 2000. Wszystkie są wpięte w kontroler wbudowany w obudowę. Niestety każdy program (w tym dedykowany do płyty głównej) do sterowania obrotami wentylatorów wykrywa ich max obroty jako 1600. Czy to wina kontrolera w obudowie? Jeśli przepnę je bezpośrednio do płyty to będą chodziły na 2000 obr? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2023 Cześć Najpierw się zapytam pod które złącze FAN na płycie głównej masz to podpięte ( chyba nie water cooling). Drugie czy ustawiałeś je z poziomu BIOS'u ? i ustaleń korzystałeś PWM czy DC ? złacze jest 4 pinowe od kontrolera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 19 godzin temu, Keynan_ napisał: Wszystkie wentylatory mają w swojej specyfikacji max obroty do 2000. Wszystkie są wpięte w kontroler wbudowany w obudowę. Duże PureWingsy mają 1600 RPM. https://www.bequiet.com/en/casefans/1636 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keynan_ Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Dzięki Panowie za pomoc. Faktycznie Chloru, wentylatory 140mm mają max obroty 1600 - przeoczyłem to ;/ W tym wypadku, aby wykorzystać te 3 pozostałe (3x120mm) mogę je zostawić podpięte pod kontroler, a te 2x140mm podepnę przejściówką (2na1) pod płytę główną - które wejście na tej płycie byłoby najlepsze, czy nie ma to znaczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keynan_ Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Lokalizację portów znam, bardziej chodziło mi o to który port najlepiej wybrać. To chyba bez znaczenia, prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keynan_ Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Ok, dzięki. Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...