Skocz do zawartości
Blantozaurr

Laptop z RTX4060 - Praca + gry 1080p 60hz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mój 8-letni MSI już powoli przechodzi na emeryturę, więc chciałbym pomyśleć nad nowym sprzętem.
Zależy mi na mobilności, więc będzie to laptop, a nie blaszak.

Żeby Wam trochę pomóc sprecyzować na czym mi zależy to poniżej przedstawiam do czego i jak laptop będzie używany oraz czego mniej więcej potrzebuję.

Użytkowanie:
- Praca (programowanie) - dlatego lepszy procesor jest nawet pożądany
- Gry w 1080p 60fps - nie mówię o AAA, bo od tego mam konsolę, ale chciałbym czasami pograć ze znajomymi, albo pociągnąć jakieś Stellaris czy Cywilizację. Istotne będzie chłodzenie takiego laptopa.
- Stacjonarnie, pod kablem - bateria jest kwestią marginalną

Potrzeby/Wymagania sprzętowe:
- Wytrzymały model, wolałbym unikać sprzętu o opinii "awaryjnego"
- Matryca matowa, 60hz, 1080p (może być większa rozdziałka, ale nie ma potrzeby przy 15,6"-16")
- RTX 4060 - najnowsza seria, najpopularniejszy model (ah 60tki) - to w sumie "bebech wyjściowy" - nie chcę mniej, nie chcę więcej
- Dobre chłodzenie - jak będzie dostawał po tyłku to nie chcę, by mi się smażył, a to jest częsty problem laptopów
- Waga jest nieistotna - może być dość ciężki
- Bateria jest nieistotna - nie będzie używany bez kabla praktycznie nigdy (w różnych miejscach, ale zawsze z prądem)
- Procesor - bardziej i7 niż i5 (może być też odpowiednik z AMD, nie kojarzę nazw) ze względu na multi-tasking
- Cena - nie znam rynku, więc nie podaję żadnych limitów - jednak celuję bliżej 5k niż 10k jeśli o czymś mamy rozmawiać

I to pokrótce tyle. Mam nadzieję, ze dacie radę coś doradzić.
Z Góry dzięki! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi