Blantozaurr Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2023 Dzień dobry, Mój 8-letni MSI już powoli przechodzi na emeryturę, więc chciałbym pomyśleć nad nowym sprzętem. Zależy mi na mobilności, więc będzie to laptop, a nie blaszak. Żeby Wam trochę pomóc sprecyzować na czym mi zależy to poniżej przedstawiam do czego i jak laptop będzie używany oraz czego mniej więcej potrzebuję. Użytkowanie: - Praca (programowanie) - dlatego lepszy procesor jest nawet pożądany - Gry w 1080p 60fps - nie mówię o AAA, bo od tego mam konsolę, ale chciałbym czasami pograć ze znajomymi, albo pociągnąć jakieś Stellaris czy Cywilizację. Istotne będzie chłodzenie takiego laptopa. - Stacjonarnie, pod kablem - bateria jest kwestią marginalną Potrzeby/Wymagania sprzętowe: - Wytrzymały model, wolałbym unikać sprzętu o opinii "awaryjnego" - Matryca matowa, 60hz, 1080p (może być większa rozdziałka, ale nie ma potrzeby przy 15,6"-16") - RTX 4060 - najnowsza seria, najpopularniejszy model (ah 60tki) - to w sumie "bebech wyjściowy" - nie chcę mniej, nie chcę więcej - Dobre chłodzenie - jak będzie dostawał po tyłku to nie chcę, by mi się smażył, a to jest częsty problem laptopów - Waga jest nieistotna - może być dość ciężki - Bateria jest nieistotna - nie będzie używany bez kabla praktycznie nigdy (w różnych miejscach, ale zawsze z prądem) - Procesor - bardziej i7 niż i5 (może być też odpowiednik z AMD, nie kojarzę nazw) ze względu na multi-tasking - Cena - nie znam rynku, więc nie podaję żadnych limitów - jednak celuję bliżej 5k niż 10k jeśli o czymś mamy rozmawiać I to pokrótce tyle. Mam nadzieję, ze dacie radę coś doradzić. Z Góry dzięki! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angry Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2023 Acer Nitro 5 i5-12500H/16GB/512 RTX4060 165Hz Gigabyte AORUS 15 9KF i5-12500H/16GB/512 RTX4060 360Hz ASUS TUF Gaming A15 R7-7735HS/16GB/512 RTX4060 144Hz Takie masz opcje na i5 Drożej masz natomiast: Lenovo Legion Slim 5-16 i7-13700H/16GB/512 RTX4060 Osobiście skłaniałbym się ku ASUS, Lenovo lub Acer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasztan997 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 Polecam serie Legion od Lenovo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...