Michlor Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2023 Witam, myślę nad kupieniem drugiego dysku M.2 do mojego PC ponieważ na starym (systemowym) Samsungu 1TB M.2 PCIe NVMe 980 kończy się miejsce. Posiadam płytę MSI z590-a pro. Rozważam kupno szybszego i bardziej pojemnego dysku lecz nie wiem do jakiego slotu M.2 na płycie go podpiąć( żeby pracował z pełnymi prędkościami) i czy da się jakoś przenieś system i dane z samsunga na ten nowy. Dysk który rozważam kupić to Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2023 Witam wedle opisu specyfikacji płyty głównej https://pl.msi.com/Motherboard/Z590-A-PRO/Specification tylko 1 gniazdo M.2 bezpośrednio pod CPU zapewnia wsparcie dla dysków PCIe 4.0 , o ile też posiada się procesor 11gen. pozostałe dwa gniazda M.2 są podpięte/zarządzane przez do chipsetu Z590 i zapewniają wsparcie dla PCIe. 3.0 , wiec np. taki dysk PCIe 4.0 będzie pracował trochę wolniej. 19 minut temu, Michlor napisał: czy da się jakoś przenieś system i dane z samsunga na ten nowy tak, poradników na internatach nie brakuje wystarczy wpisać w "wojka google" czy na YT odpowiednie zapytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2023 10 godzin temu, Michlor napisał: Witam, myślę nad kupieniem drugiego dysku M.2 do mojego PC ponieważ na starym (systemowym) Samsungu 1TB M.2 PCIe NVMe 980 kończy się miejsce. Posiadam płytę MSI z590-a pro. Rozważam kupno szybszego i bardziej pojemnego dysku lecz nie wiem do jakiego slotu M.2 na płycie go podpiąć( żeby pracował z pełnymi prędkościami) i czy da się jakoś przenieś system i dane z samsunga na ten nowy. Dysk który rozważam kupić to Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 Najlatwiej dla ciebie by bylo gdybys kupowal kolejnego Samsunga bo wtedy w pakiecie masz za darmo oprogramowanie do sklonowania calego systemu. Tak czy inaczej starego Samsunga wkladasz w drugi slot ktory jest pcie 3.0 tak jak sam slot a dowolny nowy dysk w 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawkeye75 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2023 EaseUS Todo Backup załatwi kwestię klonowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angry Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2023 Polecam wybrać KC3000: https://www.x-kom.pl/p/691108-dysk-ssd-kingston-2tb-m2-pcie-gen4-nvme-kc3000.html?partnerid=100960863&sm12=Mjk=&ts=1702292971&token=3cdedd7a3ec1a66c49b38bb91791a6cd&81 na ten moment kosztuje 519 złotych, ale do xkomu ostatnio można było dostać kod -50 zł przy zakupie za 500 złotych, co czyni z tego ciekawą okazję. Jesli robiłeś zakupy w xkom to sprawdź na mailu czy masz kod, a jeśli nie, to popytaj znajomych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2023 Jeszcze Lexar 790 jest godny polecenia. Mam obydwa ale różnicy w prędkości nie widzę wielkiej. 980 to nadal bardzo dobry i szybki dysk. Różnicy nie zobaczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...