suchy89 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Chłodnica w ALF nie do końca jest standardowa bo jest grubsza od standardowych chłodnic AIO i to może powodować problem z montażem na topie ale z przodu powinna pasować. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez suchy89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) O niecały centymetr, tam ludzie Alphacoola XT45 pakują i jest ok. Ew zmienić na np Deepcool MORPHEUS, problem sam się rozwiązuje 😉 ALF ma 458 (L) x 138 (W) x 38 (H) mm BQ podaje clearance 66mm, przy czym wentylatory można pod przednią pokrywą zainstalować. Wszystko się zgadza. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 12 minut temu, Bonusso3 napisał(a): O niecały centymetr, tam ludzie Alphacoola XT45 pakują i jest ok. Ew zmienić na np Deepcool MORPHEUS, problem sam się rozwiązuje 😉 A ta buda co podałeś dobra jest czy jedyna zaleta to pakowność? Bo zależy mi też na ochronie przed kurzem jak mam być szczery Aż dziwne ,że nie ma fajnych obudów , które mogą na luzie pomieścić takie bydle a przy tym zachować ochronę przed kurzem na hałasie mi nie zalezy i innych parametrach , no może by miała wentylatory już zamontowane z 3 minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Ale ten BQ to pomieści, no nawet masz w instrukcji. Obudowę podałem jako przykład, każdy bierze cokolwiek nie zastanawiając się, a to dosyć istotny element. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 chłodzenie z wentylatorem ma 63 i nie wlezie na górę a na froncie też wejdzie tylko slim. i tu jest właśnie ten problem 😄 Stąd cała afera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Zauważ że o ile na górze jest podany wymiar AIO z wentylatorami to na przodzie jest wymiar samej chłodnicy a wentylatory są przed chłodnicą. Czyli chłodnicę przykręcasz do obudowy przez wentylatory, więc moim zdaniem na przodzie wejdzie bez problemu bo wentylatory będą na zewnątrz obudowy a chłodnica w środku, Na fragmencie filmu poniżej widać o co mi chodzi : Znalazłem jeszcze taki test https://tweakers.net/productreview/310746/be-quiet-shadow-base-800fx-zwart.html I tam ALF2 420 wszedł na górę obudowy więc w twojej konfiguracji też powinien. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez suchy89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 1 godzinę temu, suchy89 napisał(a): Zauważ że o ile na górze jest podany wymiar AIO z wentylatorami to na przodzie jest wymiar samej chłodnicy a wentylatory są przed chłodnicą. Czyli chłodnicę przykręcasz do obudowy przez wentylatory, więc moim zdaniem na przodzie wejdzie bez problemu bo wentylatory będą na zewnątrz obudowy a chłodnica w środku, Na fragmencie filmu poniżej widać o co mi chodzi : Znalazłem jeszcze taki test https://tweakers.net/productreview/310746/be-quiet-shadow-base-800fx-zwart.html I tam ALF2 420 wszedł na górę obudowy więc w twojej konfiguracji też powinien. Lipton w prezentacji obudowy mówił że wejdzie na front tylko slim bo tam jest przewężenie na dole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Na zdjęciu wyżej widać że wejdzie na TOP więc moim zdaniem twój problem jest rozwiązany będziesz miał zamontowane tak jak chciałeś od początku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) 29 minut temu, suchy89 napisał(a): Na zdjęciu wyżej widać że wejdzie na TOP więc moim zdaniem twój problem jest rozwiązany będziesz miał zamontowane tak jak chciałeś od początku. Jeszcze znalazłem coś takiego , ale nie wiem czy to ok rozwiązanie Fractal Design Meshify 2 XL Black TG Light Tint. No niby wlezie widać , ale to nie szkodzi ,że jest tak upchane ? Może już lepiej tego fractala? Sory ,że tak marudzę 😄 Jeszcze jest taka wersja i kompletnie nie wiem czym to się różni. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez muffas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Nic nie szkodzi że jest tak upchane, u mnie jest jeszcze gorzej bo musiałem podgiąć kawałek radiatora płyty głównej i wszystko działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) 24 minuty temu, suchy89 napisał(a): Nic nie szkodzi że jest tak upchane, u mnie jest jeszcze gorzej bo musiałem podgiąć kawałek radiatora płyty głównej i wszystko działa. Wybiorę jednak jedną z 2 by nie było żadnych problemów proszę o informacje jaką lepiej wybrać Fractal Design Meshify 2 XL Black TG Dark Tint vs Fractal Design Meshify 2 XL Black TG Light Tint juz wiem jaka jest różnica i biorę tego fractala Do tego dorzucę jeszcze jeden taki Fractal Design Dynamic X2 GP-14 140mm bo spora obudowa i zeby na przodzie były 3 wenty na górze 3 i z tyłu 1 tylko powiedzcie mi czy moja płyta obsłuży tyle wentylatorów ? i to aio ? ASRock X670E Steel Legend to już naprawdę ostatnie pytania , wiem że jestem upierdliwy 😄 Edytowane 19 Grudnia 2023 przez muffas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 15 minut temu, muffas napisał(a): Wybiorę jednak jedną z 2 by nie było żadnych problemów proszę o informacje jaką lepiej wybrać Fractal Design Meshify 2 XL Black TG Dark Tint vs Fractal Design Meshify 2 XL Black TG Light Tint To te same obudowy różnią się tylko kolorem szkła na panelu bocznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 3 minuty temu, suchy89 napisał(a): To te same obudowy różnią się tylko kolorem szkła na panelu bocznym. Biorę tego fractala ! Do tego dorzucę jeszcze jeden taki Fractal Design Dynamic X2 GP-14 140mm bo spora obudowa i zeby na przodzie były 3 wenty na górze 3 i z tyłu 1 tylko powiedzcie mi czy moja płyta obsłuży tyle wentylatorów ? i to aio ? ASRock X670E Steel Legend to już naprawdę ostatnie pytania , wiem że jestem upierdliwy 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Arctica podłącza się jednym przewodem, i zostaje ci 5 złącz do podłączenia wentylatorów w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Ja mam tego Fractala, weź pod uwagę że on jest ogromny i zaprojektowany w konkretnym celu 😄 Te wentylatory Fractal Design Dynamic X2 GP-14 są wolnoobrotowe 900 RPM, pierwsze co to je zamieniłem na Fluctusy 😉 Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zamówiłem kompa z tymi wentylatorami , mam nadzieje ze nic się nie stanie ze mają 900 obrotów będą 3 z aio i 4 dodatkowe te 900 🙂 Zamówienie już poszło takze tego 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 No spoko, obudowa jest genialna ale albo pod custom loopa albo pod serwer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 18 minut temu, Bonusso3 napisał(a): No spoko, obudowa jest genialna ale albo pod custom loopa albo pod serwer. Dzięki tej budzie problem się rozwiązał , myślę ze skoro sam producent daje wiatraki 1k rpm to nie jest problemem je mieć 😄 i nie ma obowiązku zmiany 😄 Uff Bardzo wam wszystkim dziękuję za pomoc !! Jak odbiorę postaram się przesłać jakieś fotki itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Wolniejsze obroty to mniejszy przepływ powietrza , ale wątpię żebyś przy tych podzespołach miał problemy z temperaturami w tej obudowie nawet z tymi wentylatorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...