Skocz do zawartości
Dezert

Komputer na ddr5 bez karty graficznej za jakieś 4 tys. do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Postanowiłem zmodernizować swój stary komputer z 2017 roku. Posiada procesor intela i5-6600k,  kartę graficzną GeForce GTX 970 oraz jest na ddr3. 

Myślałem nad zbudowaniem nowego komputera zostawiając na razie tylko kartę graficzną ze starego którą bym z czasem też wymienił ( była myśl, że i procesor bym zostawił ale niestety już teraz potrafię wykorzystywać go na 100% w grach ).

Chce, żeby zestaw posłużył mi na kilka dobrych lat.

Czy pomoże mi ktoś w złożeniu takiego komputera ? Jeśli znalazła by się dobra dusza to poproszę o wykorzystanie strony x-kom bo właśnie tam chce nabyć części.

Ps. 

Mówimy tutaj dosłownie o nowym komputerze do którego przełożę tylko kartę graficzną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to intel 14900K, rtx4090, najlepiej ze dwie, do tego jeszcze...

Za drogo? No, nie określiłeś ceny ani żadnych innych wymagań 😉

Z twojego złomka nic na dzisiaj już się nie nadaje. Co najwyżej karta na przeczekanie. Na stronie głównej PurePC masz propozycje zestawów w różnych cenach. Możesz je potraktować jako punkt wyjścia, a potem ewentualnie coś tam pozmieniać.

Możesz też powiedzieć nam, jaki masz budżet i oczekiwania. Na jakim monitorze będziesz grał (rozdzielczość, Hz), w jakie gry, ile klatek musisz mieć w swojej rozgrywce, czy interesuje cię jakość RT, czy możesz się obejść. Zmiennych dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No to intel 14900K, rtx4090, najlepiej ze dwie, do tego jeszcze...

Za drogo? No, nie określiłeś ceny ani żadnych innych wymagań 😉

Budżet 4 tys. złotych lecz mogę go nieznacznie zwiększyć jeśli to będzie korzystne w proporcji cena/jakość

Cytat

Z twojego złomka nic na dzisiaj już się nie nadaje. Co najwyżej karta na przeczekanie. Na stronie głównej PurePC masz propozycje zestawów w różnych cenach. Możesz je potraktować jako punkt wyjścia, a potem ewentualnie coś tam pozmieniać.

Dlatego chce sobie zbudować naprawdę dobrą podstawę a kiedy dozbieram pieniądze dozbroję kompa dobrą kartą graficzną. Jeśli chodzi o szukanie z gotowych zestawów rozejrzałem się, ale chciałem zasięgnąć  jeszcze paru opini.

Cytat

Na jakim monitorze będziesz grał (rozdzielczość, Hz), w jakie gry, ile klatek musisz mieć w swojej rozgrywce, czy interesuje cię jakość RT, czy możesz się obejść. Zmiennych dużo

Jeśli chodzi o gry to uniwersalnie: wiedzmina 3, cs 2, Conqueror's Blade, Sons Of The Forest tak na szybko ale można powiedzieć że gram we wszystko

monitor mam stary i też będę wymieniał a na jaki to jeszcze nie wiem

Dodam że słabo się orientuje w sprawach zawiązanych z budowaniem komputera dlatego też piszę na tym forum w pewien sposób o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

to może coś na Intelu. 

Procesor Intel Core i5-12600K, 3.7 GHz, 20 MB, BOX (BX8071512600K)

Płyta główna Asus ROG STRIX B760-F GAMING WIFI

Pamięć G.Skill Ripjaws S5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL32 (F5-6000J3238F16GX2-RS5K)

Chłodzenie CPU Deepcool AK400 (R-AK400-BKNNMN-G-1)

Dysk SSD Kingston Fury Renegade 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G )

Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997)

Zasilacz Asus Prime 850W (90YE00U0-B0NB00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi