Skocz do zawartości
arkus98

Komputer do gier 1440p [~4000zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję kupić nowy komputer do grania, narazie mam monitor 1080p ale w planach tez jest upgrade do 1440p. Budżet jaki mam to okolice 4 tysięcy.

Wstępnie na podstawie zestawów w internecie złożyłem taki zestaw:

XFX Radeon RX 6800 Core Speedster
Ryzen 5 5600
MSI B550-A PRO
KINGSTON Fury Renegade 32GB 3600MHz
MSI MAG A650GL 650W
LEXAR NM790 1TB
Corsair 4000D
+ jakieś chłodzenie

Co o nim myślicie, czy warto tutaj jeszcze coś zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twój zestaw wydaje się być solidny, możesz ewentualnie rozwazyc wybor jeszcze lepszego procesora. Ryzen 5 5600 jest dobrym procesorem, ale jeśli budzet pozwala, możesz rozważyć Ryzen 7 lub nawet Ryzen 9. to może zapewnić jeszcze lepszą wydajność w grach. 😉 z drugiej strony 32 GB RAM to dużo, chyba że chcesz zajmować się streamowaniem 😁 w większości przypadków 16 GB jest wystarczające do gier. jeśli chcesz zaoszczędzic trochę pieniedzy, mozesz zacząć od 16 GB i ewentualnie rozbudowac w przyszłosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za feedback.

Na ramy to patrzyłem dokładnie patrzyłem na te:
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/kingston-32gb-3600mhz-ddr4-cl16-dimm-kit-of-2-1gx8-fury-renegade-black-kf436c16rb1k2-32

Odnośnie chłodzenie to najbardziej spodobało mi sie Thermalright Peerless Assassin 120 SE. Domyślam się że to trochę overkill, ale dopłata nie jest aż taka duża, a będzie bardziej przyszłościowe pod względem podkręcania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny i przemyślany zestaw. Osobiście skłaniałbym się raczej ku 12400F bo jednak mniej upierdliwa platforma a sam procesor w grach wydajniejszy

Za 750zł jest teraz w x komie 121600KF, fajna cena za jeszcze lepszy procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi