Julinho Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Witam. Dziś (15.12.2023) wystąpił problem który wcześniej się nie pojawiał. Mianowicie po 15-20 min grania, wszystko nagle się freezuje i restartuje kompa. Gorsze jest tylko to, że nic to nie zapowiada bo fps-y są w normie , tak samo z temperaturam itd. Zdarzenie ma miejsce podczas grania w fivem, nie wiem czy przy innych grach, jeszcze tego nie sprawdzałem. Próbowałem aktualizacji sterowników karty graficznej bo były bardzo nieaktualne - nie pomogło. Aktualizacja Windowsa - również nie. Przez to przy okazji odkryłem, że mam wirusa którego jak najszybciej się pozbyłem, lecz problem pozostał. Jestem sfrustrowany, nie wiem skąd to wynika, zastanawiałem się nawet nad aktualizacją BIOSu. Komponenty: Ryzen 5 5600g 16gb ram 3200mhz DDR4 ADATA ( w dwóch kościach ) RX 6600 8gb vram Zasilacz 450W silentium pc ( niby za mała moc ale nigdy nie sprawiało to problemów) Płyta główna: b450m-plus II Za każdą odpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam! Dodatek to to, że raz odpaliło mi skanowanie i naprawianie dysku przed ekranem blokady gdzie wpisujemy hasło, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Julinho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zasilacz do sprawdzenia, ogranicz w msi afterburner pobór karty graficznej zjedz suwakiem na maksa ( u mnie na nvidii to jakieś 60%, wydajność spadnie ale będziesz wiedział czy dalej resetuje podczas gry. Masz zrobiony undervolting gpu albo cpu? Jakieś OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 Witam podając nazwy posiadanych podzespołów podaje się pełne nazwy, a nie skróty , bo potem mogą być nieporozumienia. np. nazwa płyty głównej , czy posiadana to ? , TUF GAMING B450M-PLUS II 17 minut temu, Julinho napisał: zastanawiałem się nawet nad aktualizacją BIOSu tu nie ma co się zastanawiać tylko przeprowadzić. https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b450m-plus-ii/helpdesk_bios?model2Name=TUF-GAMING-B450M-PLUS-II aktualizacja sterowników do najnowszych przez Windowsa nie zawsze przynosi pozytywne efekty , np. bios najnowszy ok, a sterowniki to co Ciebie powinno interesować to sterowniki od płyty głównej - Chipset LAN Audio VGA o ile w biosie masz włączony igpu z procesora . https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b450m-plus-ii/helpdesk_download?model2Name=TUF-GAMING-B450M-PLUS-II następnie informacja (forteczka) z np. programu - CrystalDiskInfo - tylko trzeba przestawić jeden parametr - górna belka - Funkcje -Funkcje zawansowane - Wartość RAW przestawić na 10[DEC] https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/crystaldiskinfo/ informacja z programu GPU-Z https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/ zakładka Sensors - napięcie na - PCIe Slot Voltage 8-Pin # 1 Voltage przeskanuj system eset online scanner - pełne skanowanie https://www.eset.com/pl/home/online-scanner/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julinho Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Zasilacz do sprawdzenia, ogranicz w msi afterburner pobór karty graficznej zjedz suwakiem na maksa ( u mnie na nvidii to jakieś 60%, wydajność spadnie ale będziesz wiedział czy dalej resetuje podczas gry. Masz zrobiony undervolting gpu albo cpu? Jakieś OC? Nie mam zrobionego undervoltingu ani gpu ani cpu, bez OC, sprawdzę z afterburnerem Edytowane 16 Grudnia 2023 przez Julinho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 (edytowane) 12 godzin temu, Mr.T... napisał: Witam podając nazwy posiadanych podzespołów podaje się pełne nazwy, a nie skróty , bo potem mogą być nieporozumienia. np. nazwa płyty głównej , czy posiadana to ? , TUF GAMING B450M-PLUS II tu nie ma co się zastanawiać tylko przeprowadzić. Ten znowu swoje, chłopie, jesli działało do tej pory to nie jest wina biosu!! Twoje porady mogą bardziej zaszkodzić niz pomóc jak ktoś nie ma pojęcia o aktualizacji biosu. Zasilacz i dysk do sprawdzenia. Cytat Zdarzenie ma miejsce podczas grania w fivem, nie wiem czy przy innych grach, jeszcze tego nie sprawdzałem. To trzeba sprawdzić. Cytat Przez to przy okazji odkryłem, że mam wirusa którego jak najszybciej się pozbyłem Może przy okazji usunąłeś jakieś pliki luz zostały uszkodzone, jak masz możliwość to najlepiej format i system na nowo. I skąd wiesz, że miałes wirusa? Edytowane 16 Grudnia 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julinho Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 (edytowane) 54 minuty temu, B@nita napisał(a): I skąd wiesz, że miałes wirusa? W menedżerze zadań odkryłem pracujący w tle program, jakby antywirusowy, którego wcześniej nie instalowałem. Dokładnie to jakieś Reason Safer Web Edytowane 16 Grudnia 2023 przez Julinho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julinho Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 Godzinę temu, B@nita napisał(a): Zasilacz i dysk do sprawdzenia. Co mogę zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 26 minut temu, Julinho napisał: Co mogę zrobić? Podmienić na inny. Seria vero zasilaczy szajslentium pc robiła jakieś cyrki z dyskami jak pamiętam. Nie wiem jaki masz model. Dysk sprawdzić jakimś programem czy nie szwankuje, np. crystaldisk, ass ssd benchmark. Jaki masz w ogóle dysk i jaki stopień zapełnienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julinho Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 16 minut temu, B@nita napisał(a): Jaki masz w ogóle dysk i jaki stopień zapełnienia? Ten na którym jest windows to NVME SX6000lp ADATA 500MB ( wolne 66GB ), a ten na którym gra SSD ADATA CX400 1TB ( wolne 408GB ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julinho Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 2 godziny temu, B@nita napisał(a): Zdarzenie ma miejsce podczas grania w fivem, nie wiem czy przy innych grach, jeszcze tego nie sprawdzałem. Testowane na Fortnite, temp w porządku, użycie procka w porządku, tak samo z kartą, nie wywala PC, testuje znów na fiveM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julinho Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 Już po problemie, jak na razie wszystko działa. Nawet nie wiem co było przyczyną problemu oraz czemu nagle on zniknął, tak czy siak dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...