Pazuzu Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Prośba do fachowców o ocenę zestawu. Obecna konfiguracja to: i5 - 4690 / GTX 1050 / 16 GB /SSD Sata. Zestaw kupiony ponad 9 lat temu. Jestem z niego bardzo zadowolony (poza kilkoma drobnostkami). Myślę nad zmianą z powodu chęci przejścia na nową wersję Lightrooma (obecnie 6.14). Sporo programów ma już problemy z Windows 7. Do tego wydajność wspomnianego Lightrooma jest już średnia. Zestaw który wstępnie sobie zestawiłem to: 1. Płyta główna Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX Gigabyte B760 AORUS ELITE 2. Procesor Intel Core i5-13600KF 3. Chłodzenie CPU be quiet! Dark Rock 4 4. Zasilacz be quiet! Straight Power 11 750W 5. Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36 6. Dysk SSD Samsung 980 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe 7. Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC 12G 8. Obudowa be quiet! Pure Base 500 Z pozostałego komputera zostaje magazyn hdd 3 TB. Komputer będzie używany do normalnej pracy, dziesiątki zakładek w przeglądarce, przeglądanie i edycja sporych rozmiarów plików Cad z podkładami, amatorska edycja zdjęć w Lightroomie i PS. Zależy mi na długim czasie w którym nie musiałbym wymieniać procesora, płyty. Duże znaczenie ma dla mnie cisza w trybie małego obciążenia - przy grach i obróbce zdjęć raczej temperatura będzie priorytetem. W gry gram sporadycznie. Mam tyle starych tytułów do ogrania (GTA V, Wiedzmin, Skyrim, Batllefield) że ta 3060 to już jest na wyrost, tym bardziej że jestem zblokowany monitorem 60Hz. Kupując poprzedni komputer poszedłem trochę na wyrost względem wymagań (mimo wszechobecnej krytyki i kpin) i uważam to za dobry krok. Tym razem chce zrobić podobnie. Nie planuję OC, choć obniżenie napięcia chciałbym spróbować (20 lat temu jak bawiłem się w OC na Athlonie to raczej się podnosiło te wartości 🙂 ). Zależy mi również na w miarę prostej obsłudze. Wiadomo na początku trochę zabawy z ustawieniami limitów, napięć, pamięci itd ale jak już to zrobię to nie chciałbym tam zaglądać (np po jakiś cyklicznych resetach ustawień biosu). Jestem zdecydowany na platformę Intela. Przy Geforce się nie upieram ale dużo czytałem że Radeony gorzej sobie radzą z aplikacjami graficznymi. Największe dylematy mam do 1. Chciałbym możliwie jak najpewniejszą płytę, która pozwoli mi w niedalekiej przyszłości przejść całkowicie na dyski m2. Będzie furtką dla ewentualnej wymiany w przyszłości na i9 14900. Być może wystarczy tu zwykły B760 (np Gaming od Gigabyte). Zmieniłem na chipset B760 różnica w cenie spora, dzięki temu już teraz mógłbym zamienić hdd 3TB na 2 TB SSD. Pytanie czy B760 będzie kompatybilne z I9 14900. Choć patrząc na wydajności tego 13600 to nie wyobrażam sobie żeby zabrakło mi mocy. 4. Moc zasilacza mam nadzieję dobrałem odpowiednio. 7. Karta graficzna kupiona tylko i wyłącznie pod współpracę z Lightroom i Photoshop. Gdybym miał pewność że wbudowana w 13600k da mi to samo to zrezygnowałbym z zakupu osobnej karty i za te pieniądze wolałbym kupić konsolę i pograć na TV HDR z dźwiękiem 5.1. Ale skoro LR przyspieszy, to chyba warto a stare gry (GTA V, Skyrim itp) to dla mnie chyba 2-3 lata grania. Zastanawiam się tylko czy nie brać nowszej 4060 8GB, cena podobna ale zawsze to nowsza architektura. Na ile te 12GB będzie lepsze od 8 GB w programach i grach? Ale się rozpisałem, jak ktoś dotrwał do końca do gratuluje. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Pazuzu Zmiana płyty głównej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2023 (edytowane) Witam 1: ech Gigabyte i ich nie dopracowane biosy na start, oraz prowadzenie pamięci ram, Asus czy MSI robią to lepiej i w podobnych pieniądzach można zakupić Płyta główna MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI Płyta główna Asus TUF GAMING B760-PLUS WIFI 2: kupując PC na lata warto było przemyśleć czy nie dopłacić jednak do igpu. czyli wersja K 3: chłodzenie ok lub alternatywa Scythe Fuma 3 (SCFM-3000) Chłodzenie CPU Deepcool AK620 (R-AK620-BKNNMT-G) Chłodzenie CPU Deepcool AK620 Zero Dark (R-AK620-BKNNMT-G-1) 4: kupując nowy zestaw warto było by już pomyśleć nad zasilaczem w standardzie ATX 3.0 i w takiej cenie można już zakupić zasilacz o większej mocy lub pozostać przy 750W, popatrz tez na czasy udzielanych gwarancji. Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 850W (BN344) Zasilacz Asus AP-850G 850W Zasilacz Thermaltake Toughpower GF3 850W (PS-TPD-0850FNFAGE-4) Zasilacz MSI MAG A850GL PCIE5 (306-7ZP8A11-CE0) Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W 5: pamięć powinna być zgodna z np. Intel XMP 3.0 i twoja wybrana jest ale , ale warto przed zakupem sprawdzić czy na stronie producenta płyty głównej jest na liście QVL. 6: drogo jak za pojemność 1TB są lepsze dyski np. Dysk SSD ADATA Legend 960 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-1TCS) Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G) Dysk SSD GoodRam IRDM Pro 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (IRP-SSDPR-P44A-1K0-80) Dysk SSD Kingston Fury Renegade 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) 7: popatrz na testy co się bardziej opłaca cena/wydajność , ale jak już karta posiada Vram to nie ma jak dołożyć , a 12GB to jest atut. 8: to jest dosyć mała kompaktowa obudowa. W dniu 17.12.2023 o 11:34, Pazuzu napisał: Ale się rozpisałem, jak ktoś dotrwał do końca do gratuluje. U2 xD Edytowane 20 Grudnia 2023 przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2023 4 godziny temu, Mr.T... napisał: Witam 1: ech Gigabyte i ich nie dopracowane biosy na start, oraz prowadzenie pamięci ram, Asus czy MSI robią to lepiej i w podobnych pieniądzach można zakupić 2: kupując PC na lata warto było przemyśleć czy nie dopłacić jednak do igpu. czyli wersja K Ten się znowu odpalił, aktualizacje bios i wbudowana karta w cpu. Kolego, zmień już te płytę bo nudzisz. Karty graficzne staniały i są dostępne więc po co płacić za coś, co nie będzie używane. A te 140zł trzeba dopłacić. Nie wiem co masz do Gigabyte, miałem, nie narzekałem. Co do aktualizacji, przez 24 lata nigdy tego nie robiłem, nie miałem potrzeby. Jak komp chodzi to się tego nie tyka bo łatwo płytę uwalić jak się nie jest doświadczonym. Cytat Płyta główna MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI Bardzo fajna płytka, ma wszystko co potrzeba i nie kosztuje miliony. Polecanie zasilacza 850W do zestawu który zasili nawet jednostka 550W ?? 650 spokojnie to ogarnie, co do wersji 3.0 masz rację bo to bardziej przyszłościowe, pod warunkiem, że autor zastosuje go przy kolejnej platformie za ileś tam lat. A przez ten czas wiele się może zmienić. Karty nv serii 4000 są chłodniejsze i mniej prądożerne, po za tym jak autor pisał, nowsza architektura więc szedłbym a tą stronę. Cytat Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G) Chyba najlepsza opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazuzu Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2023 Dysk SSD faktycznie Kingston albo lexar lepiej wychodzi niż Samsung. Dzięki za propozycje. Zasilacz zostaje 750 W tylko zmieniam na straight power 12 (jest już w ATX 3,0 i ma dłuższą gwarancję). Karta graficzna owszem 4060 powinna lepiej się sprawdzić w temacie gier. Ale jak ma się ilość pamięci Vram przy pracy w programach do obróbki zdjęć (Lightroom i Photoshop)? Co do chipsetu płyty, widzę że obniżanie napięcia w B760 bywa problematyczne i nie jest takie oczywiste. Być może to zaważy o wyborze jednak Z790. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...