J3rry Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Witam serdecznie. Bardzo prosze o pomoc w zbudowaniu zestawu do bardzo amatorskiej obrobki zdjec (zdjecia robie glownie Samsung Galaxy S23 Ultra) i filmow (filmy beda z GoPro 8 i dron DJI Mini 2). Zalezy mi rowniez zebym mogl bez problemu podlaczyc monitor 49 cali ktory aktualnie posiadam (Philips 498P9Z/00 DQHD165Hz). Mam pojecie o budowaniu PC, wiec tutaj poradze sobie, jednak do tej pory pomagalem znajomym budowac zestawy z komponentow ktore sami zakupili (w wiekszosci sugerujac sie postami na tym forum), niestety nie mam wystarczajacej wiedzy jesli chodzi o komponenty potrzebne do w/w potrzeb. Mysle, ze dobrze by bylo uderzyc w procesor z grafika i zasugerowac karte graficzna ktora moglbym w niedalekiej przyszlosci dolozyc. Obudowa raczej prosta, nie potrzebuje zadnych ledow i tego typu bajerow. Ram mysle 2 x 16 (jaki bedzie dobry?), tak samo jakies dobre dyski 2 x 1TB. Oczywiscie dobre chlodzenie. Chyba nie potrzebowalbym wodnego, ale jesli tak to oczywiscie prosze cos polecic. Budzet? Nie mam pojecia tak naprawde. Czy da rade cos zbudowac za 4.5 - 5 tys juz z karta graficzna, czy raczej "marzenia scietej glowy"? Z gory dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorva Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 obróbka zdjęć prawie nie kosztuje mocy i pracuje głównie na jednym rdzeniu, większość procesorów w miarę aktualnych technologicznie wbija przy mocnym obciążeniu jednego rdzenia na 4,5-5ghz i chyba dużo więcej tu nie trzeba. do montażu filmów w większości przypadków przyda się dużo ramu (w amatorskich zastosowaniach 32 GB spokojnie styknie) i miks CPU i GPU - większość rozsądnych narzędzi do składania filmów korzysta mocno z GPU, więc nie można zignorować tego klocka. (z ciekawości - czego planujesz używać?) Myślę że w 5k to w cuglach. Nie jestem na czasie z platformą Intela, natomiast z AMD szedłbym jeszcze w AM4 - komplet mobo na chipie B450 albo B550 + ryzen 7 5700X powinien styknąć - mocy mu nie zabraknie, będzie chłodno i tanio (tańsze RAMki, bo można jechać w DDR4 3200MHz, albo 3600 MHz i w ogóle AM4 jest znacznie tańsze niż AM5). Teoretycznie będzie niezbyt rozwojowo (chociaż AM4 ma jeszcze kilka mocniejszych procesorów jakby bardzo mocy brakło), natomiast jeśli w praktyce nie planujesz zmieniać sprzętu co roku albo co 2 lata to w sumie jeden pies, a AM5 teraz kosztuje całkiem sporo. Co do GPU - w budżecie który sugerujesz można szukać tańszych 4070 albo 4060Ti - jeśli chciałbyś przy okazji młócić gierki, natomiast jak granie Cię nie interesuje, to można tutaj również zaoszczędzić i kupić np RTX 3060 12 GB - 3060 zapewni już wystarczając akcelerację transkodowania, a będzie miało więcej pamięci i będzie znacznie tańsze (i też w sumie pozwoli pograć w większość tytułów na luzie). co do dysków to musisz przemyśleć temat co właściwie chcesz robić i jak dużo - jeśli amatorskie składanie filmów oznacza że nagrywasz godzinę materiału i składasz z tego 15 minutowy klip to pewnie 1-2 TB jest z zapasem, plus może większy talerzowy dysk USB na backup. Jeśli jednak coś więcej (typu dzień zdjęciowy w 4k) to surowe materiały mogą zająć z 50-100 GB. Wtedy raczej dysk w kompie traktuj jako przestrzęń roboczą ( i w tedy zazwyczaj 1 TB styknie) i już rozglądaj się za NASem. Chyba że po złożeniu filmów planujesz kasować surówkę - ale to już sam sobie musisz przemyśleć. co do pozostałych klocków - chłodzenie wodne ihmo nie ma sensu, chyba że poza ceną i adekwatnością sprzętu do pracy z filmami masz jeszcze jakieś niewypyszczone potrzeby. Jeśli nie, to dobry cooler wieżowy i zapominasz o temacie. Luźno licząc wychodzi mi na szybko ok 4k za sprzęt wg wskazówek które wymieniłem powyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J3rry Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Hej joorva, dziekuje za poswiecony czas. Jesli chodzi o obrobke filmow, to dopiero "raczkuje" w tym temacie, wiec pewnie zaczne od jakiegos darmowego programu. Slyszalem duzo pochlebnych opini o DaVinci Resolve, wiec mysle ze zaczne od darmowej wersji, a pozniej zobaczymy. Pytasz o gierki? Zdecydowanie granie odpada, raz z braku czasu, a dwa jesli juz mial bym w cos zagrac to pewnie jakas starsza Fifa, wiec z polecanych przez Ciebie predzej RTX 3060 niz 4060. Dysk twardy, tak jak pisales opcja pierwsza, jakas godzinka materialu do zlozenia krotkiego klipu, wiec NAS napewno na ta chwile nie potrzebny. Jaka plyte polecil bys do tego Ryzena? Najlepiej cos z WIFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorva Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Hej. Coś w formacie MAtx, ASUS PRIME B550M-A WIFI II albo MSI B550M PRO-VDH WIFI. Takie mi wyskoczyły i chyba mają na pokładzie wszystko co potrzeba. Nie zagłębiałem się mocno w konstrukcję tych płyt, ale z 5700x i ramem 3200 wszystko powinno działać. To nie są wymagające klocki. Z softu do składania rzuć okiem na Hitfilm (w wersji darmowej ma ograniczenie do FullHD, davinci potrafi w darmówce eksportować 4k, ale DaVinci to ogromny i skomplikowany kloc, Hitfilm wydaje mi się bardziej intuicyjny i naturalny koncepcyjnie, plus jakbyś potrzebował ficzerów pro to wyjdzie znacznie taniej niż jakbyś potrzebował kupić davinciego). Lightworks też fajny, ale tam nie wyeksportujesz niczego normalnego bez wykupionej licencji - ale do samego składania filmu jest diabelnie szybki (jeśli chodzi o narzędzia i sposób pracy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J3rry Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zdecydowanie zerknę na oba programy. Jako amator napewno wolalbym cos bardzo intuicyjnego. A co myślisz o takim zestawie? Procesor AMD Ryzen 7 5700X Płyta główna MSI B550 GAMING GEN3 AM4 Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 Zasilacz Seasonic B12-BC-550 80Plus Bronze 550W (wystarczy 550W?) Pamięć GoodRam IRDM PRO 2x16GB DDR4 3600 Dysk Lexar SSD NM620 1TB M.2 PCIe NVMe x 2 GeForce RTX 3060 MSI GeForce RTX 3060 12GB VENTUS 3X Obudowa ZENPC Z1 Mesh Solid Black 4x P12 PWM PST 120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorva Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 Płyta główna którą wybrałeś ma tylko jedno złącze M.2 więc nie dołożysz drugiego dysku w razie czego. Jak to nie problem, i nie zależy Ci na WiFi to w sumie ok, płyta jak płyta. Wg mnie te które podałem poprzednio są bardziej kompletne 😛 550w powinno wystarczyć, natomiast jakbyś kiedyś chciał zmieniać na mocniejsze klocki to trzeba pamiętać żeby sprawdzić czy zasilacz uciągnie, bo tu jest jeszcze adekwatnie ale już na granicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J3rry Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 Chyba coś źle wyczytałem parametry tej płyty, bo wydawało mi się, że ma WIFI. Na ilość złączy M.2 kompletnie nie zwróciłem uwagi, wiec ta płyta napewno odpada. Jeśli poszedł bym w jedną z Twoich płyt, to reszta chyba będzie ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorva Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 Tak mi się wydaje, nie widzę jakichś konkretnych problemów. Sam miałem ryzena 5xxx na płycie z b550 i ramem irdm pro więc raczej nie powinno być zgrzytów. Taka uwaga - jak chip b550 wychodził to na rynku jeszcze nie było procesorów ryzen 5xxx dlatego wczesne wersję biosów mogą niewspierac niektórych procesorów pasujących do socketu am4. Jakby komp się nie zbootował, to zamiast wpadać w panikę dobrze mieć w okolicy serwis komputerowy, żeby w razie czego zrobić upgrade biosu jakby ze sklepu przyszedł jakiś leżak magazynowy ze starym biosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J3rry Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 Dzięki jeszcze raz za pomoc joorva. Poczytam jeszcze o tych płytach, żeby mieć pewność że biorę z WIFI i 2 x slot M.2 i zaczynam kompletować zestaw 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...