mariusz28c Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Cześć, od 2 tygodnii mierze się ze złożeniem PC budżet 6-7k Przeznaczenie: CS2 1080p 360Hz, inne gry w 1440p 60 klatek na ten moment skleiłem coś takiego: Płyta główna Gigabyte B650 AORUS ELITE AX CPU AMD Ryzen 7 7800X3D Pamięć RAM Lexar DDR5 ARES RGB czarna 32GB(2*16GB)/6000 CL30 XMP 3.0 / AMD Expo Chłodzenie wodne Endorfy Navis F240 GPU RTX 4070 Obudowa ENDORFY Regnum 400 Dysk Lexar 790mn 1tb Zasilacz 750 / 850.. więcej? Jak macie jakieś uwagi / propozycje to chętnie wysłucham, z góry dzięki za pomoc Nie wiem na 100% jaki zasilacz powienienem umieścić w tym zestawieniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Witam podobnych tematów odnośnie zakupu nowego PC na forum nie brakuje, wystarczy przejrzeć, poczytać i wysnuć własne wnioski czy wybrane przez Ciebie podzespoły (producenci i modele) to dobry wybór, czy tylko lub średni. czy RTX 4070 zapewni Tobie odpowiednia wydajność w 1440p ? ( jak detale nie będą na max) to pewnie tak. porządny zasilacz 650W w standardzie ATX 3.0 do takiego zestawu będzie ogarniał temat, a 750W już z zapasem , i jeśli np. dopłacając 30-50pln można zakupić o większej mocy i to dobry kierunek. bo zasilacze 850W to już swoje kosztują. np. Zasilacz MSI MAG A650GL 650W (306-7ZP8C11-CE0) cena około 390pln. Zasilacz MSI MAG A750GL PCIE5 750W (306-7ZP8B11-CE0) cena około 430pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia pomyśl nad zamianą na 7500f - 4070 ti w 1440p ten zespół wygra lub przebudować zestaw i w kwocie 7k wcisnąć 7900 xt ( jeśli nie zależy ci na RT a na czystej wydajności ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 21 godzin temu, mariusz28c napisał: GPU RTX 4070 Zasilacz 750 / 850.. więcej? Nie wiem na 100% jaki zasilacz powienienem umieścić w tym zestawieniu 550 to ogarnie a 650 spokojnie. Cytat MSI MAG A650GL 650W ( Będzie idealny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz28c Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Dziękuje za liczne odpowiedzi @Mr.T... czy RTX 4070 zapewni Tobie odpowiednia wydajność w 1440p ? ( jak detale nie będą na max) to pewnie tak. - po obejrzeniu benchmarków - wiekszość gier działa grubo 60+ klatek przy 1440p ( oczywiscie wszedzie tam gdzie mozna wlaczyc rt i dlss - są włączone) @axsin302 pomyśl nad zamianą na 7500f - 4070 ti w 1440p ten zespół wygra - potrzebuje mocniejszego procesora pod cs2 @B@nita wybiore 850w z mysla o rozbudowie w przyszlosci. Zastanawiam się także czy jest sens odrazu teraz dobrać do tego zestawu płyte główną z pcie 5 mając na uwadze planowaną wymiane karty graficznej za jakieś 3 lata? Nie wiem czy lepiej zbudować teraz mocną podstawę żeby kiedyś to ulepszać czy za 3 lata cały pc na sell i od nowa składanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 7 minut temu, mariusz28c napisał: pomyśl nad zamianą na 7500f - 4070 ti w 1440p ten zespół wygra - potrzebuje mocniejszego procesora pod cs2 jeśli masz już dobry monitor 240hz lub więcej i świetnym overshootem to tak , sam gram w FPS i 200 klatek na sztywno wystarcza a mam 165hz i więcej klatek mi on nie pokaże nawet jeśli w rogu ekranu mam 500, więcej to już wymysły Jak to historia pokazała płyty 350/370 mają czasem duże problemy aby obsłużyć serie 5xxx i myślę że to znowu zatoczy koło a AMD powie za dwie generacje: No wiecie Kochani daliśmy taką technologie, unowocześnienie i hiper super duper moc, że nie dajemy gwarancji stabilnej i wygodnej pracy 😄 19 minut temu, mariusz28c napisał: Nie wiem czy lepiej zbudować teraz mocną podstawę żeby kiedyś to ulepszać czy za 3 lata cały pc na sell i od nowa składanie? w sprzedaży trzeba liczyć się z tym, że więcej stracimy pieniędzy < za to daje nam to możliwość zrobienie czegoś nowego upgrade - w twoim przypadku tylko karta będzie rozwijana bo x3D będzie jeszcze brylował skoro się zdecydowałeś to zamień: navisa na arctic liquid freezer ii 280/360 aczkolwiek od razu cię uprzedzę że ten procek zawsze jest gorący bo taka jest jego budowa 850w - przyszłościowo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz28c Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia @axsin302 mam asusa VG259QM 280 hz 1ms 1080p nie wiem czy dobrze zrozumiałem - zostać przy Gigabyte B650 AORUS ELITE AX bo może się okazać ze za 3 lata trzeba będzie czegoś innego niż ta z pcie 5.0: b650e lub x670/ lub x670e? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia zostaw ją, mi też się ona podoba ciekaw jestem jaka się okaże w praniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 10 godzin temu, mariusz28c napisał: @B@nita wybiore 850w z mysla o rozbudowie w przyszlosci. Twój wybór, ale jak znam życie, nie będzie takiej potrzeby. Chyba, że będziesz planował jakąś 4090 i 14900k w innym przypadku strata kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia Raczej mówimy tu o serii 9/10 ryzenów i 8-9 rx albo 5xxx/6xxx nvidi Ale tak pacząc to taki (spekulacje) 8900 xtx będzie zapewne potrzebował takiego zasilacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gldstyle Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia Też myślę o takim zestawie - https://www.morele.net/inventory/info/92188b86/ Przepraszam, że się dopinam, ale chętnie wysłucham, gdzie można byłoby zejść z ceny i czy wszystko jest tu kompatybilne ze sobą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz28c Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia no dobra @axsin302nie lepiej będzie wziąć tą płyte ASRock B650E PG RIPTIDE WIFI i mieć spokój - cena praktycznie identyczna a ma pcie 5.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gldstyle Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia Też myślę o takim zestawie - https://www.morele.net/inventory/info/92188b86/ Przepraszam, że się dopinam, ale chętnie wysłucham, gdzie można byłoby zejść z ceny i czy wszystko jest tu kompatybilne ze sobą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz28c Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) @gldstyle 6000Mhz CL30 - złoty środek dla tego procesora, polecam Lexar DDR5 ARES RGB czarna 32GB(2*16GB)/6000 CL30 XMP 3.0 / AMD Expo znajdziesz za 480 pln Edytowane 5 Stycznia przez mariusz28c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gldstyle Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 11 minut temu, mariusz28c napisał(a): @gldstyle 6000Mhz CL30 - złoty środek dla tego procesora, polecam Lexar DDR5 ARES RGB czarna 32GB(2*16GB)/6000 CL30 XMP 3.0 / AMD Expo znajdziesz za 480 pln Ok, dzięki. A reszta wygląda w porządku? Ja ostatnio komputer składałem 8 lat temu i gdy człowiek ma wejść po takim czasie w research podzespołów to sieczka w głowie. Czy wgl taki chłodzenia do procka wystarczy czy już iść w wodne? Płyta główna - nie potrzebuje bajerów typu wifi/bluetooth. No i widzę po wątku ze zasilacz wybrałem z zapasem i czy nie dałoby się urwać tutaj jakiegoś grosza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz28c Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia https://www.youtube.com/watch?v=EQDUSIClUgY - obejrz i zdecyduj, ja osobiście zostaje przy Navis F240 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia Godzinę temu, gldstyle napisał: Też myślę o takim zestawie - https://www.morele.net/inventory/info/92188b86/ Przepraszam, że się dopinam, ale chętnie wysłucham, gdzie można byłoby zejść z ceny i czy wszystko jest tu kompatybilne ze sobą Na pewno omijaj ten sklep szerokim łukiem. Watki masz nawet tu na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, gldstyle napisał: Też myślę o takim zestawie - https://www.morele.net/inventory/info/92188b86/ Przepraszam, że się dopinam, ale chętnie wysłucham, gdzie można byłoby zejść z ceny i czy wszystko jest tu kompatybilne ze sobą Na milion procent nie bierz tylko składania w tym sklepie 😄 odradzam Ramy do wymiany jak nie uzyskasz 6000/cl30 to będą gorsze jakbyś jakbyś wybrał ddr4 Fera nie da rady x3D trzeba pomyśleć przynajmniej o fortisie(bedzie głośno) lub troszkę drożej aczkolwiek lepszym deeepcool (260zl) Endorfy 700 +50zl troszkę większą ale daje 140 wentyle x5 zdecydowanie najlepsza, chlodniejsza obudowa i ciężko o cokolwiek lepszego w tej cenie ( jest spora czasem trzeba sobie pomierzyć) Zasilacz to temat kolegi 650 gold wejdzie jak ulał to tych konfiguracji nie zabraknie mu mocy 😄Co do plyty, malutka, zginie w obudowie, sekcja zasilania nadaje się pod procki bez x lub 7500f. Przyciśnięty 7800x3D da jej popalić i sekcja dojdzie do 100 lub przekroczy... A jak dojdą upały 3 godziny temu, mariusz28c napisał: ASRock B650E PG RIPTIDE WIFI i mieć spokój 😄 tia, jeśli chodzi o dyski żaden śmiertelnik używając w domu komputera nie zobaczy różnicy czy będziesz miał 5000 czy 7000 zapisu Karty już pokazały że to nie PCIe nadaje jej moc i z 5 będzie tak samo, pic na wodę aby była reklama Edytowane 5 Stycznia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gldstyle Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) W dniu 5.01.2024 o 14:14, axsin302 napisał(a): Na milion procent nie bierz tylko składania w tym sklepie 😄 odradzam Ramy do wymiany jak nie uzyskasz 6000/cl30 to będą gorsze jakbyś jakbyś wybrał ddr4 Fera nie da rady x3D trzeba pomyśleć przynajmniej o fortisie(bedzie głośno) lub troszkę drożej aczkolwiek lepszym deeepcool (260zl) Endorfy 700 +50zl troszkę większą ale daje 140 wentyle x5 zdecydowanie najlepsza, chlodniejsza obudowa i ciężko o cokolwiek lepszego w tej cenie ( jest spora czasem trzeba sobie pomierzyć) Zasilacz to temat kolegi 650 gold wejdzie jak ulał to tych konfiguracji nie zabraknie mu mocy 😄Co do plyty, malutka, zginie w obudowie, sekcja zasilania nadaje się pod procki bez x lub 7500f. Przyciśnięty 7800x3D da jej popalić i sekcja dojdzie do 100 lub przekroczy... A jak dojdą upały 😄 tia, jeśli chodzi o dyski żaden śmiertelnik używając w domu komputera nie zobaczy różnicy czy będziesz miał 5000 czy 7000 zapisu Karty już pokazały że to nie PCIe nadaje jej moc i z 5 będzie tak samo, pic na wodę aby była reklama https://www.morele.net/inventory/info/78dbe243/ - korzystam tylko z konfiguratora bo łatwiej :D. Po konsultacji z kolegą i waszymi opiniami udało mi się coś takiego złożyć... Wymieniona płyta, chłodzenie, obudowa i ram. Wyszło drożej, ale chyba powinno być teraz wszystko git żebym się nie martwił 🙂 Liczę na jakieś spadki cen rtx'a po wyjściu 4070 super, więc może akurat to co się dodało to się odejmie z karty 😛 Edytowane 6 Stycznia przez gldstyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 21 minut temu, gldstyle napisał: https://www.morele.net/inventory/info/78dbe243/ za 12 PLN więcej masz zasilacz 750W i dłuższy czas udzielanej gwarancji , zasilacz 650W ma 36 miesięcy , a wersja 750W 60 miesięcy. Zasilacz Cooler Master MWE Gold V2 750W (MPE-7501-AFAAG-EU) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...