Skocz do zawartości
daen

Tak wielka roznica miedzy kartami?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest to mozliwe, aby na tym samym procku (AXP 1800+) roznica w wynikach 3DMark'a 2001 SE byla az tak wielka?

Kompy roznia sie tylko kartami graficznymi:

1. GeForce2 MX400 64 MB RAM - ok. 3 000 pkt.

2. GeForce4 Ti 4200 64 MB RAM - ok. 12 000 pkt.

Nigdy sie tym nie zajmowalem, wiec pytam czy tylko wymiana karty graficznej ma wplyw na tak ogromna roznice... (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEHEEH.

Jasne że tak. 3D mark jest benchmarkem kart graficznych, więc nie ma się czym dziwić. :wink:

A z drógiej strony ja na swoim 1 GHz procku i Geforce 2 MX 400 64 MB wyciskam ledwo 1500 punktów :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja, ale czy procesorek juz nie ma na to wplywu?

Kilka procent.

W 3D marku 2003 już prawie żadnego znaczenia nie ma Procek.

Rzeby tak gry były optymalizowane :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wypadku nie - karta odgrywa wazniejsza role - no oczywiscie komp z celerone 400 i Radeonem 9700 Pro nie osiagnie zawrotnych wynikow, ale to juz inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No takich wlasnie odpowiedzi oczekiwalem od Was :)

Zbieramy kaske na jakiegos Titana :D

Pozdro :)

HEHEHE ja już zbieram od dość dawna i niemoge jakoś dozbierać :wink:

jak masz czas to pozbieraj dla mie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEHEEH.

Jasne że tak. 3D mark jest benchmarkem kart graficznych, więc nie ma się czym dziwić.  :wink: 

A z drógiej strony ja na swoim 1 GHz procku i Geforce 2 MX 400 64 MB wyciskam ledwo 1500 punktów  :oops:

Bo masz niestety wersję z 64 bitową magistralą pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wypadku nie - karta odgrywa wazniejsza role - no oczywiscie komp z celerone 400 i Radeonem 9700 Pro nie osiagnie zawrotnych wynikow, ale to juz inna bajka.

NIe zgodzę się. Ja na celku 1,7Ghz uzyskiwałem 7000punktów a obecnie prawie 12000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe zgodzę się. Ja na celku 1,7Ghz uzyskiwałem 7000punktów a obecnie prawie 12000.

No i prawidlowo, calkiem normalne wyniki. Ale nie porownujmy 400mhz do 1700 :D Moj r9100 na p3 6000 ledwie robi 4tys, a na athlonie 2800 wykrecil 11tys :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEHEEH.

Jasne że tak. 3D mark jest benchmarkem kart graficznych, więc nie ma się czym dziwić.  :wink: 

A z drógiej strony ja na swoim 1 GHz procku i Geforce 2 MX 400 64 MB wyciskam ledwo 1500 punktów  :oops:

Bo masz niestety wersję z 64 bitową magistralą pamięci.

EEE jak się nie myle to wersja z 64 bitową magistralą zwała się Geforce 2 MX 200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie dokonca jest tak jak mowisz bi wszystkie nowe gfy mx 400 tak potanialy z tego powodu ze im obcieli magistrale do 64 bit :) ja do niedawna mialem starego wysluzonego gf mx 400 i kumple ktorzy sobie takie niedawno pokupowali byli wścielki ze na ich własnym sprzecie mój Gf pokonuje ich z przysłowiowym "palcem w dupi.e" i to o sporą ilość 3Dmarków jak sie pozniej okazało nowe wersje są okrojone do 64bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest to mozliwe, aby na tym samym procku (AXP 1800+) roznica w wynikach 3DMark'a 2001 SE byla az tak wielka?

Kompy roznia sie tylko kartami graficznymi:

1. GeForce2 MX400 64 MB RAM - ok. 3 000 pkt.

2. GeForce4 Ti 4200 64 MB RAM - ok. 12 000 pkt.

Nigdy sie tym nie zajmowalem, wiec pytam czy tylko wymiana karty graficznej ma wplyw na tak ogromna roznice... (?)

Jasne że ma, nawet z bezpośredniego porównania parametrów obu kart może wynikać taka różnica wydajności. Na sprzęcie jak stopce miałem:

- 700 pkt na TNT1

- ~7100 pkt na R8500 po wymianie kilka dni temu

10x szybciej w 3D :twisted: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...